mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
*

Posty: 112
Dołączył(a): 21.07.2003
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 12:29 
Cytuj  
Czouem!
Mam jedno pytanie bardzi, drugie mniej techniczne.
1. Jakis czas temu zalozylem sobie firewalla, EQ oczywiscie wywalal sie w trakcie uruchamiania gdy probowal polaczyc sie z siecia [po patchowaniu, zaraz przed station loginem], a moj firewallik probowal mnie spytac czy to bezpieczny program, ktory moze sie laczyc z siecia.
Jakims cudem udalo mi sie wreszcie przekonac fw, ze tak i ze moze spokojnie mu pozwalac na wszystkie sieciowe harce.
Niestety mam caly czas problem z tym samym po kazdym patchu. Zmienia sie eq.exe i jeszcze jakis jeden plik, no i zawisa. Nie moge przelaczyc EQ na okienkowy styl, zeby moc zaakceptowac jego dostep do sieci w fw. Macie moze jakis pomyls co z tym zrobic?
2. Nie znosze niezmapowanych zon. Jedna probowalem automapnac samemu, ale chodzenie wzdluz kazdej sciany traci nieco szalenstwem. Na atlasie znalazlem garsc map, ktore wedlug niejasnych opisow maja po zgraniu do katalogu z mapami pojawic sie cudownie w niezmapowanych regionach. Mapy, o dziwo, sa w txt.
Zanim zaczne mieszac cos w plikach, zgrywac, nagrywac, dogrywac i przegrywac chcialem was zapytac czy to ma sens.
Wielu zon jeszcze nie znam i czesto sie poruszam po nich przy ich pomocy. Domyslam sie, ze takie stare wilki morskie, jak wy znaja wszystkie na pamiec i przez ostatnie 16 lat grania w EQ nie dotykaly backspace %).
Zdrowia
d.
Medousa Hekatomba prawie 29 Lvl Necromancer.
[pet na 29 lvlu jest do kupienia u SK!!!!-yuppie!!!]

***

Posty: 905
Dołączył(a): 21.10.2002
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 13:46 
Cytuj  
1. A jakiegp masz firewalla? Musisz dodac wszystkie pliki .exe z katalogu do eq do zaufanych aplikacji. Wszystko zalezy czego uzywasz.

2. http://maps.eq-toolbox.com/

*

Posty: 112
Dołączył(a): 21.07.2003
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 14:06 
Cytuj  
1. Firewall Zonelabs. Dodanie execow do zaufanych programow nie pomaga niestety.
2. hmm, zapoznam sie z ta lektura.
dzieki
d.

***

Posty: 905
Dołączył(a): 21.10.2002
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 14:20 
Cytuj  
Wybrales jeden z najgorszych firewalli :smile:

*

Posty: 112
Dołączył(a): 21.07.2003
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 14:27 
Cytuj  
Hehe, no coz. Ja sie na nich za bardzo nie znam, a polecil mi go informatyk.
Wybralem wiec jednego z najgorszych informatykow. %)
To powiedz mi jaki jest porzadny.
d.

***

Posty: 905
Dołączył(a): 21.10.2002
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 16:50 
Cytuj  
No pewnie ci go polecil bo nie trzeba duzo z nim robic :smile: Ale poczytaj na grupach, naprawde nie poelocaja tego firewalla. W ostatecznosci moze byc norton, ale to straszna kobyla. Polecam Agnitum Outpost 2.0

***

Posty: 756
Dołączył(a): 9.10.2003
Offline
PostNapisane: 24 lis 2003, 20:56 
Cytuj  
Jak na darmowy to Zone Alarm nie jest taki tragiczny...

Zrob tak:

-- uruchom EQ i przed logowaniem wejdz w tryb okienkowy.
-- wpisz haslo i pojawi ci sie zapytanie od FW.
-- sproboj uwolnic myszke. Jezeli nie zadziala to CTRT - ALT - DEL i zamknij EQ. To uwolni myszke, daj pozwolenie FW.

Teraz zaleznie od ustawien FW EQ ci pojdzie albo nie...

Jezeli nie to przed logowaniem uruchom znowu tryb okienkowy i sproboj wejsc. Jezeli ponownie wyskoczy zapytanie to sproboj uwolnic kursor. Powinno zadzialac.

Sam kiedys uzywalem tego FW i wlasnie tak sobie musialem z tym radzic =/ Niestety nie mam pojecia jak ustawic FW zeby nie pytal o pozwolenie pzy kazdym patchu. Teoretycznie wszysko jest allowed ale zmienia sie adres ip. Moze dlatego...

*

Posty: 6460
Dołączył(a): 14.07.2002
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 03:28 
Cytuj  
jest prostrza mozliwosc ? odpal eq, niech spatchuje itp, wylacz eq, w ustawieniach problemu przy wszystkich boxach zaznacz pod V

***

Posty: 756
Dołączył(a): 9.10.2003
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 09:45 
Cytuj  
Jak juz mowilem to nie dziala. Przynajmniej nie dzialalo jak uzywalem tego FW.

***

Posty: 503
Dołączył(a): 7.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 10:02 
Cytuj  
Ja tez uzywam zonealarma i musze przyznac jestem zadowolony. Wprawdzie poczatkowo mialem trudnosci z wypracowaniem sposobu dzialania, ale teraz jest OK.

Moj algorytm dzialania:
1. Odpadam EQ.
2. Jesli sciaga jakies pliki, sprawdzam czy sa tam exe.
3. Jak sie spaczuje, to wylaczam EQ (a jak nie zdaza, bo mam autoplaya, to wychodze z gry)
4. Wchodze do Zonealarm, manualnie dodaje wszyskie pliki .exe z katalogu EQ, ustawiam w ZA ze ma je akceptowac bez pytania
5. Ponownie odpalam EQ i dziala !

Caly problem polega na tym, że EQ jakos kiepsko dziala w okienkach... Jak mialem SWG, to mi sie kulturalnie pojawial komunikat, ze taki i taki plik sie zmienil i czy pozwalam mu na dostep do internetu... wprawdzie niekiedy byl czarny na czarnym tle, ale przy odrobinie szczescia dalo sie trafic we wlasciwy przycisk :smile:

Muminus

***

Posty: 503
Dołączył(a): 7.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 10:04 
Cytuj  
PS. Odnosnie map, to sprawdz, czy nie masz wlaczone "hight filter". Znacznie pomaga.

Mum

***

Posty: 905
Dołączył(a): 21.10.2002
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 10:49 
Cytuj  
I za kazdym razem cos zmieniac w ZA? lol dlatego miedzy innymi to jest zlom.

Ashton swoje zlote rady zachowaj dla Bravo.

*

Posty: 6460
Dołączył(a): 14.07.2002
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 11:34 
Cytuj  
calis: uh jak gralem w eq to to zawsze dzialalo, a co do za to na poczatek jest dobry. Zreszta po co firewall, starczy wiedziec co sie instaluje i ukrywac swoje ip... nie uzywam firewalla od wakacji bo mi spowalnial download na bit torrencie i ani razu nie mialem z tego powodu problemu :razz:

*

Posty: 112
Dołączył(a): 21.07.2003
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 11:57 
Cytuj  
A mi sie od jakiegos czasu ktos dobieral do kompa, raz rozpieprzyl caly bios.
Wiec zainstalowalem firewalla.
Dzieki za rady! Jak tylko bede odpalal EQ to sprawdze czy dzialaja te wszystkie mistyczne sztuczki. Proste zaakceptowanie programu nie zawsze skutkuje %).
Zdrowia.
d.
ps: zaczynam FFXI, moj Boze, kiedy ja znajde czas na skonczenie mojego dyplomu %))).

******
Avatar użytkownika

Posty: 3418
Dołączył(a): 1.02.2002
Offline
PostNapisane: 25 lis 2003, 12:24 
Cytuj  
Cytuj:
2003-11-25 11:34, Ashton napisał:
calis: uh jak gralem w eq to to zawsze dzialalo, a co do za to na poczatek jest dobry. Zreszta po co firewall, starczy wiedziec co sie instaluje i ukrywac swoje ip... nie uzywam firewalla od wakacji bo mi spowalnial download na bit torrencie i ani razu nie mialem z tego powodu problemu :razz:


Ukrywac swoje IP? a to ciekawe.Ja mam stale IP to gowno sobie ukryje.

Jak koles skanuje po naglowkach mojej sieci to gowno sobie schowam.
Skanuje tak dlugo az trafi na losia ktorego comp stoi otworem.
Raz na dzien ktos puka na moj IP.Szczeniaki na informatyce w szkolach nie maja co robic...


_________________
"Ja się nie znam, ale chętnie się wypowiem" - Stanisław Tym

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.