TobiAlex napisał(a):
No też tak myślałem a dokładniej visual basic, ale teraz jeszcze jakieś narzędzia są dostępne? Chłopak mierzy wysoko, bo c++, ale wydaje mi się, że to za ciężkie na początek. No i 12 lat
BASIC zniechęci. To nie są lata 80te.
Po pierwsze już się tego języka nie używa więc też nie jest rozwijany. Ciężko to w ogóle odpalić na obecnych systemach operacyjnych.
Po drugie BASIC to absolutnie złe, nieprzydatne w dzisiejszych czasach praktyki - przesiadka na normalny język z basica będzie tak naprawdę nauką od zera. To może zniechęcić.
Sam poleciłbym php, ale... wtedy nauczy się złych praktyk na starcie (bo się da), a czym skorupka nasiąknie za młodu... Jednak tutaj najłatwiej o stack i widoczne efekty, co napędza pęd do dalszej nauki. Ogromna ilość materiałów na start. Tylko dość szybko będzie musiał zacząć czytać kloce martina, na których cały enterprise bazuje. Jednak mógłby zacząć od przestarzałego już Zend Framework 1, który do nauki jest świetny.
Obecne narzędzia visualowe do C# zastąpiły właśnie visual basic.
Jednak to co najprzyjemniej się uczyć będąc kajtem to chyba python (dużo materiałów) i GO.
Chociaż jeśli miałby szanse na jakiegoś korepetytora to zdecydowanie c#.
To co wkleił Mark to jest dobre dla 5-9 latków, a nie dla dwunastolatka, który o takie coś by się szybko wkurwił i zniechęcił.