mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
**
Avatar użytkownika

Posty: 9516
Dołączył(a): 5.08.2004
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 11:55 
Cytuj  
Asmax napisał(a):
No ok, dlatego mowie - ile ludzi tyle gustów.
Dla mnie i dla wielu innych takie przyrządzanie wołowiny to lekka profanacja ale luzik, skoro Tobie smakuje i znajomym tez to gutten apetit.


nie rozumiemy sie asmax. porzadna wolowina to tylko ta dobra w kanjpie dobrze usmazona itd. ALE dostep do kanjp z dobra wolowina ja mam akurat ograniczony takze zrobienie steka nawet w taki sposob ale za to nie ciagnie sie jak guma to jesli chodzi o warunki domowe win :) pod wodeczke taki krwisty jest naprawde ok. Wiadomo ze chcialbym miec wolowine ktora tylko sol pieprz na patelnie i zeby miekka byla ;/


_________________
Obrazek
http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/611443

***
Avatar użytkownika

Posty: 17017
Dołączył(a): 4.03.2004
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 12:15 
Cytuj  
Ja też wolę do knajpy. Raz, że ciężko o wołowinę a dwa, że łatwo coś zjebać i wyjdzie nie taki jak trzeba. Medium rare/medium dajesz ~40PLN i jesteś zadowolony.


_________________
Χ Ξ Σ

***
Avatar użytkownika

Posty: 19064
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 13:05 
Cytuj  
Jak sie nie jest pewnym jakosci wolowiny to zrobienie jej wg. przepisu Neonina to rzeczywiscie dobry pomysl.

Ja tam generalnie lubie wolowine. Dobre bitki czy zrazik tez sa ftw.

edit:
chcialbym kiedys sprobowac wolowiny z Kobe, gdzie krowy sa codziennie masowane. :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 13:11 
Cytuj  
no tez bym chcial, ale to trzeba znalezc dobra restauracje gdzie robia.
bo podobno bardzo latwo ja spierdolic.

a co do wolowiny to chyba wiekszosc ja lubi :)
calkiem ok wychodzi robiona do chinszczyzny - zamrozona, potem pokrojona w cieniutkie plasterki i zamarynowana przez chwile.
z warzywami jest naprawde git.

bitki i zrazy tez oczywiscie sa wypas tylko wymagaja duzo pracy :)
i niestety jak sie sprobuje 'dobrej' wolowiny to pozniej ciezko przekonac sie do naszej, gdzie nawet poledwica wolowa twardnieje jak podeszwa.

***
Avatar użytkownika

Posty: 922
Dołączył(a): 8.11.2001
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 14:10 
Cytuj  
Jeżeli ktoś chce zdziałać hi-endowego steka to:
- polska polędwica wołowa z selgrosu, nie tacka tylko pakowana na miejscu
- jeżeli mamy dostęp do dobrej gatunkowo wołowiny to nieco gorszej klasy mięso jak antrykot czy rosbef jest jak najbardziej ok

Mięso zamrożone, uprzednio zapakowane próżniowo jest ok, tylko trzeba bardzo delikatnie rozmrażać - 48h w lodówce (nie, 24h nie wystarczy).

Nie robimy żadnej marynaty, nie przyprawiamy niczym. Wiemy, że nawet minimalna ilość soli odwodni - zepsuje nam mięso.

Tniemy mięso w poprzek włókien na grubość 2-3 cm.

Przed smażeniem doprowadzamy mięso do temperatury pokojowej (bardzo ważna sprawa).

GRILL: rozpalamy węgiel na max temperaturę (pompka samochodowa do dmuchania materacy ftw)
PATELNIA (żeliwna ala grill): nagrzewamy praktycznie na max. Patelnia nie żeliwna generalnie nie nadaje się, bo się przepali (zbytnio dostanie wjeb od temperatury).

Smażymy 1-2 min z każdej strony - bardzo rare lub rare :)

Solimy/przyprawiamy na talerzu w trakcie jedzenia samodzielnie (polecam sól morską z odrobiną świeżego rozmarynu). Polanie mięsa odrobiną oliwy z oliwek jest bardzo na miejscu. Przyprawa nie może być na tyle intensywna, aby tłumiła smak mięsa. Sól jest oczywiście konieczna, jej ilość wedle gustu.


Prawdziwy epic wśród steków to włoska fiorentina - typowy t-bone ze specjalnego gatunku jałówek, hodowanych tylko do tego celu za odpowiednią cenę ^^

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 14:27 
Cytuj  
Gnoje, ja tu kanapke z serem i pomidorkiem jem. Teraz mnie przez ferga naszlo na stejka z rozmarynem.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 14:33 
Cytuj  
ferdek zrob zdjecie, jak sie kroi w poprzek wlokien :)
bo tego nie potrafie rozkminic :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 13655
Dołączył(a): 24.08.2004
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 14:48 
Cytuj  
http://www.seriouseats.com/2010/03/why-should-you-cut-meat-steak-against-the-grain.html

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 14:55 
Cytuj  
ta widzialem to juz, i niewiele mi pomoglo, ale bede testowal :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 922
Dołączył(a): 8.11.2001
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 14:58 
Cytuj  
Cytuj:
So one last look at the first two steaks. Now can you spot the difference?

If not, I know the names of several good doctors who specialize in Attention Deficit Disorder.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 15:00 
Cytuj  
no to niestety wielokrotnie tak probowalem i zawsze wychodzila podeszwa :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 922
Dołączył(a): 8.11.2001
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 15:08 
Cytuj  
to jesteś noskill w pizdu i tylko psujesz mięso :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 15:52 
Cytuj  
sie czepiasz ;p
POZA TYM powinny byc juz gotowe krojone kawalki na stejki, tak jak na zachodzie sprzedaja!

***
Avatar użytkownika

Posty: 19064
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 16:45 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
sie czepiasz ;p
POZA TYM powinny byc juz gotowe krojone kawalki na stejki, tak jak na zachodzie sprzedaja!


sa u nas tez

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 16:51 
Cytuj  
gdzie?

***
Avatar użytkownika

Posty: 19064
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 17:05 
Cytuj  
W macro na przyklad, kazdy kawalek osobno zapakowany, calosc w ladnym kartoniku.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 17:08 
Cytuj  
do macro trzeba miec karte o ile sie nie myle :)

**
Avatar użytkownika

Posty: 9516
Dołączył(a): 5.08.2004
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 18:01 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
do macro trzeba miec karte o ile sie nie myle :)


karta srarta. wszedzie jest nawet w biedrze kauflandach czy innych auchanach. tylko za chuja z tego nie zrobisz miekkiej wolowiny mediuma. mimo ze pisza ze na steki ze idealna do smazenia i inne glupoty.


_________________
Obrazek
http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/611443

*

Posty: 6913
Dołączył(a): 26.01.2003
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 18:19 
Cytuj  
W selgrosie sa.

Jak mowilem wczesniej argentynski antrykot i rostbef, a jak ktos lubi dobrze zjesc to jest tez poledwica za ~150. I tak nie najdrozej.


_________________
Rzabolek

TYLKO ELMINISTER

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 12 mar 2012, 18:36 
Cytuj  
do selgrosa tez potrzebna karta o ile sie nie myle.
w biedronce/kaufalndzie nie chce ryzykowac :)

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.