mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 733 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna strona
Autor Wiadomość
***

Posty: 24304
Dołączył(a): 6.04.2003
Online
PostNapisane: 16 maja 2017, 12:46 
Cytuj  
Teo napisał(a):
Jeśli z kompa to wykorzystać trzeba display port najnowszy, jeśli jest tylko hdmi to musisz mieć zajebistej jakości kabel co jest problemem ze znalezieniem.
Problem z przeskoczeniem ponad 24fps i często nie używa pełnego koloru 4.4.4 tylko okrojone do 4.2.0 i z tym generalnie wielu walczy.
Co do sprzętu to nawet wbudowane gpu w cpu intela daje radę, wiec to nie jest problem grafy.



czyli przyczyna jest kiepski kabel HDMI?
TV nie ma DP - rozumiem, ze kupowanie przejsciowki DP - HDMI nie ma zadnego sensu?

Zastanawiam sie, czy nie wykorzystac do tego serwera NAS. TV podpialem kablem do tego samego routera, z tego co czytam potrafi obsluzyc wszystkie popularne formaty kodowanoa. Moze to bedzie najprostszym rozwiazaniem?

***
Avatar użytkownika

Posty: 17819
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 13:38 
Cytuj  
Tak dokładnie chodzi o okablowanie, które musi podołać transferowi ponad 12 Gbit/s, czyli jest to domyślnie 4096×2160p60, w TV jest mniejsza rozdzielczość zazwyczaj bo 3840×2160 wymuszone formatem 16:9, czyli mamy zapas, a do tego potrzeba HDMI 2.0 lub łatwiej Display Port bo wystarczy popularne 1.2


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 473
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 13:56 
Cytuj  
Tylko jakie źródło danych podoła takiemu transferowi? Jedynie dyski M2? Sieć 100gbit?


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

***
Avatar użytkownika

Posty: 15513
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 14:27 
Cytuj  
:wtf:
Wiesz, że karty graficzne mają "ciut" wyższą przepustowość? A to one generują obraz.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

**

Posty: 473
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 14:32 
Cytuj  
Generują obraz filmu? Może jeszcze dubbing podkładają?


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

***
Avatar użytkownika

Posty: 12154
Dołączył(a): 6.06.2003
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 14:39 
Cytuj  
Nie od dzis wiadomo ze w odtwarzaczach blueray mieszkaja krasnoludki, ktore wymieniaja wydrukowane kadry filmu 60 razy na sekunde.

**

Posty: 473
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 14:59 
Cytuj  
A jak sie wsadzi cd z doomem to można zagrać w quakea


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

***
Avatar użytkownika

Posty: 17819
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 16:46 
Cytuj  
Mnie najbardziej zaskakuje fakt że TV z wielką naklejką 4K nie wyświetla 4K w pełni tylko najczęściej skaluje lub okrawa materiał do 3840×2160 :)
Odnośnie wymagań okablowania, jest to sprawa mocno zagmatwana bo nie ma przecież jednego jedynego formatu i sposobu uzyskania materiału 4K, na youtubsach kodeki korzystają z GPU, vimeo korzysta z gpu/cpu, jak ściągniesz mkv 4K to w mpc mamy kodeki LAV, które nvidia i amd dobrze obsługuje i to co wypluwa karta graficzna jest istotne w połączeniu pc-tv, a nie transfery na dysku twardym.
Nie wiem jak to wygląda z materiałem na bluray, który leży sobie na dysku albo na płycie w pc bo nie interesowałem się tym.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 473
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 17:02 
Cytuj  
Ale w przypadku gdy odtwarzasz po dlna to juz transfer sieci/dysku moze miec znaczenie.


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

***
Avatar użytkownika

Posty: 15513
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 16 maja 2017, 18:20 
Cytuj  
Pwael napisał(a):
Ale w przypadku gdy odtwarzasz po dlna to juz transfer sieci/dysku moze miec znaczenie.

A co ma dlna do kabla hdmi? Przecież mowa o wysokiej jakości materiale, a nie jakiś półśrodkach dla bezguści.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

***

Posty: 24304
Dołączył(a): 6.04.2003
Online
PostNapisane: 16 maja 2017, 19:30 
Cytuj  
OK...
Jest jakaś marka kabli godna polecenia? Czytam komentarze na amazon i generalnie włos mi się powoli zaczyna jeżyć na głowie - przykład:
"osobiście zakupiłem 17 kabli HDMI, wszystkie w standardzie 2.0a/b, wszystkie ultra HD, wszytkie 18Gb/s - 10 w ogóle nie dało żadnego obrazu 4k, 6 było mocno problematycznych, zadziałał jeden. Kable w cenie 10 - 100GBP."
:lol:

Na razie kupiłem 4 sztuki na jutro do przetestowania ;)

**

Posty: 9201
Dołączył(a): 6.06.2010
Offline
PostNapisane: 17 maja 2017, 19:00 
Cytuj  
DisplayPort najlepiej bo choć z nimi też czasem sa problemy to ponoć rzadziej niż z HDMI. (swoją drogą HDMI to mi krwi w życiu napsuło, szczególnie jak kiedyś wpadłem na pomysł, żeby kompa przez HDMI do monitora podłączyć - nie polecam).

edit: dobra widzę, że ten TV DP nie ma, zresztą to słabiej rozpowszechniony format kabla i bardziej chyba w kompach/monitorach niż TV.

***

Posty: 24304
Dołączył(a): 6.04.2003
Online
PostNapisane: 18 maja 2017, 10:10 
Cytuj  
ogolnie to sie poddaje z puszczaniem contentu 4k z PC na TV.
1. do tej pory udalo sie zlamac 1 (slownie: jeden) BD 4k, reszta to po prostu capture filmu 4k jakims programem. Po drodze spierdala mnostwo danych m.in. HDR.
2. U mnie to nie byla wina kabla - prawdopodobnie wina torrentow - sciagnalem i odpalalem dwa filmy, na monitorze PC i na TV, na roznych kablach dzialaja identycznie chujowo.
(jak znam zycie to malo kto to odpalal w 4k, sciagali bo duzy i za free i mozna podbic ratio)
3. Podczas gdy 4k z youtube smiga i na monitorze i na TV.
4. Generalnie sa dwie opcje - streaming: netflix daje rade, jakosc oszalamiajaca; czytnik BD 4k.

Sula - DP pozwala na identyczny transfer jak hdmi 2.0.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17819
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 18 maja 2017, 10:20 
Cytuj  
BDrip 4K to gówno bo nawet 30-40GB ma jakość przeciętną, po pierwsze ilość klatek 23.976 i bit rate ~40 Mb/s to za mało.
Próbowałeś z pendrive ruszać jakieś sample 4K testowo ?


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***

Posty: 24304
Dołączył(a): 6.04.2003
Online
PostNapisane: 19 maja 2017, 20:09 
Cytuj  
Nie ma sensu, nie o to chodzi by kombinować jak kon pod górkę.

Odpaliłem pierwszy film - BD 4k z HDR. Miazga. I działa praktycznie na każdym kablu HDMI bez żadnych problemów.

***

Posty: 24304
Dołączył(a): 6.04.2003
Online
PostNapisane: 20 maja 2017, 12:56 
Cytuj  
update: xbox one S nie nadaje sie jako czytnik bd 4k. Film po okolo 1.30h zaczal stutterowac, freezowac etc. Dogooglalem w necie, ze to typowy objaw gdy xbox lapie temperature. Serio Microsoft..? :/

**

Posty: 473
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 28 maja 2017, 21:06 
Cytuj  
Ma tu ktos TV samsunga ze smart pilotem?
Nie moge nim zmieniac kanalow ani zmieniac glosnosci gdy jestem na TV z anteny, gdy wchodze na inne zrodlo lub apke smart tv wszystko dziala.
Moge wejsc na liste kanalow i tak zmieniac, ale nie dzialaja przyciski +/-, to samo sie dzieje na apce na androida (wiec to chyba nie wina pilota).
Mial ktos tak?


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

**

Posty: 473
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 29 maja 2017, 19:39 
Cytuj  
Dobra, włącz wyłącz z prądu pomogło. Ach te zaawansowane samsungi


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

***

Posty: 24304
Dołączył(a): 6.04.2003
Online
PostNapisane: 17 cze 2017, 21:22 
Cytuj  
embe - może coś słyszałeś, bo w sumie o ile TV miażdży pod względem jakości obrazu to w grach ta jakość bardziej przeszkadza niż pomaga.
Są jakieś gamingowe ustawienia dla nowych TV? Wbiegam do ciemnego pomieszczenia i przez moment nic nie widzę bo ciemno w cholerę, wybiegam i mam to samo - bo dostaję jarzeniówką po oczach... Kontrast jest nieporównywalnie większy niż przy zwykłym LEDzie i potrzebuję czasu by oczy się przyzwyczaiły.
Zaczynam się zastanawiać czy sobie nie podpiąć konsoli do starego LED-a.

Serio z podziwem czytam posty ludzi narzekających na małą ilość nitów (??) w dziesiejszych OLEDach. Mój ma bodajże 600, a oglądając cokolwiek w nocy przeskok ze sceny ciemnej do jasnej to prawie jak lampa błyskowa prosto w oczy :lol:

btw. czern w TV to podstawa.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17819
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 17 cze 2017, 21:40 
Cytuj  
Pomaga i to zdecydowanie zrobienie kalibracji, kosztuje to u nas 100zł lub u klienta w domu 200-250zł, goście mają świetny sprzęt za kupę kasy ( nie jakieś allegro gówno za 500-600zł ) i specjalne profile do TV ( nie mylić z monitorami ).
O co chodzi, przestrzeń tonalna bliska czerni i bieli jest zwalona po to żeby uzyskać efekt wow u klienta z głębi czerni i bieli, a to co się dzieje blisko z kolorami i odcieniami to już walić.
Kolejna rzecz psująca to podbity kontrast, nasycenie i wszelkie polepszacze, do tego HDR i obcięcie domyślnie przestrzeni tonalnej i konsola z tego korzysta, nie wiem czy jest możliwość wymuszenia w ustawieniach konsoli takich ustawień.

Podobnie dzieje się z monitorami, po przesiadce na przynajmniej pełną bezbłędną matryce sRGB skalibrowaną sprzętowo nagle się okazuje że w grze widzimy miliony szczegółów tam gdzie wcześniej było czarno lub biało.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 733 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.