mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 376, 377, 378, 379, 380, 381  Następna strona
Autor Wiadomość
**
Avatar użytkownika

Posty: 7077
Dołączył(a): 13.05.2005
Offline
PostNapisane: 28 sty 2018, 09:28 
Cytuj  
sprzedalem stary PC i szukam apki, ktora moge zapuscic by wyczyscila na stale SSDka (najlepiej darmowa). w necie poki co znalazlem kilka polecanych przez jakies redakcje, ale userzy je objezdzaja, ze gowno dzialaja i mozna odzyskac dane. ktos cos poleci?


_________________
rufen.@steam
rufenn@psn
rufen@wot

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 28 sty 2018, 09:40 
Cytuj  
Szukaj softu co obsługuje komendę ATA Secure Erase lub zrób szyfrowanie truecryptem całości, pierwsza metoda to kasowanie z poziomu firmware dysku ale wiele modeli z tym nie działa, zobacz czy producent nie ma coś na swojej stronie, a druga metoda mimo że nie kasuje to daje największa szansę ochrony danych na sprzedawanym ssd, wszystkie dostępne programy do kasowania nic nie dają, można odzyskać dane nawet w 100%.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

Avatar użytkownika

Posty: 39
Dołączył(a): 23.11.2017
Offline
PostNapisane: 28 sty 2018, 10:28 
Cytuj  
CCleaner ma Drive Wiper, nawet w wersji free.

https://www.ccleaner.com/ccleaner

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 28 sty 2018, 11:27 
Cytuj  
Nie czyści danych skutecznie, można odzyskać w 100% po nim.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**
Avatar użytkownika

Posty: 7077
Dołączył(a): 13.05.2005
Offline
PostNapisane: 28 sty 2018, 21:09 
Cytuj  
Zapuściłem ostatecznie ubuntu z pendrive i https://www.youtube.com/watch?v=DB-obYPuaOA&t=


_________________
rufen.@steam
rufenn@psn
rufen@wot

*

Posty: 6365
Dołączył(a): 16.08.2005
Offline
PostNapisane: 31 sty 2018, 19:15 
Cytuj  
Kiedyś pisałem, że coś mi zżera pamięć na dysku C (SSD). Teraz wiem, że to folder AppData. I dwa pytanka:

1. Czy dobrym pomysłem jest przeniesienie tego folderu na inny dysk (nie SSD)?
2. Czym to przenieść? Niby można wskazać lokalizację tego folderu, ale co wtedy - windows sam automatycznie to wszystkie przeniesie?

Druga sprawa - coś mi zmienia ustawienia gammy po uruchomieniu Windows. Nie wiem, co może być przyczyną. Na pewno nie jest to monitor :lol: Zmieniłem nawet ustawienia w panelu nVidia, ale raz jest ok, znowu innym razem muszę te ustawienia przełączać ręcznie. Jakieś pomysły? Już nie wspomnę o tym, że grając w Battlefield 1, po wyjściu z gry gammę mam tak, że prawie nic nie widać - a w samej grze nie mam nic zmienione.


_________________
EA in a Nutshell:
http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 31 sty 2018, 19:40 
Cytuj  
Nie bardzo ma to sens ale nie lepiej dotrzeć do tego dlaczego ci to zjada miejsce ?

Druga sprawa - jakiś profil może jest ładowany do systemu, nie nvidia tylko jakiś icc i nvidia pokazuje ustawienia ale nie wiem jak to czyścić, ewentualnie zrobić czyszczenie ustawień nvidia i od zera instalować ?


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

****
Avatar użytkownika

Posty: 1283
Dołączył(a): 18.12.2007
Offline
PostNapisane: 2 lut 2018, 13:07 
Cytuj  
Poleci ktoś jakieś w miarę tanie (do 500) urządzenie wielofunkcyjne?
Rzecz do domu, żeby okazyjnie coś wydrukować/zeskanować jakieś papiery.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 2 lut 2018, 13:18 
Cytuj  
Ja niezmiennie polecam Brother obojetne czy laser czy tusz, urządzenia droższe niż marketowe HP ale tusze tanie i bezobsługowo działa lata.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

****
Avatar użytkownika

Posty: 1283
Dołączył(a): 18.12.2007
Offline
PostNapisane: 2 lut 2018, 13:19 
Cytuj  
Dzięki, to w tym będę czegoś szukał.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 2 lut 2018, 13:36 
Cytuj  
Upewnij się tylko jakie są ceny dobrych zamienników do konkretnego modelu, ja używałem zwykłych noname i dobrze chodziło ale lepiej kupić jakieś firmowe, ja za komplet czterech tuszy płaciłem 10zł, to troszkę śmieszne cenowo.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

****

Posty: 1383
Dołączył(a): 14.02.2002
Offline
PostNapisane: 3 lut 2018, 07:59 
Cytuj  
Teo napisał(a):
Upewnij się tylko jakie są ceny dobrych zamienników do konkretnego modelu, ja używałem zwykłych noname i dobrze chodziło ale lepiej kupić jakieś firmowe, ja za komplet czterech tuszy płaciłem 10zł, to troszkę śmieszne cenowo.


Masz zachowany adres sklepu? Własnie kończą mi sie tusze do brother DCP-J105.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18565
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 3 lut 2018, 09:04 
Cytuj  
S@mael napisał(a):
Teo napisał(a):
Upewnij się tylko jakie są ceny dobrych zamienników do konkretnego modelu, ja używałem zwykłych noname i dobrze chodziło ale lepiej kupić jakieś firmowe, ja za komplet czterech tuszy płaciłem 10zł, to troszkę śmieszne cenowo.


Masz zachowany adres sklepu? Własnie kończą mi sie tusze do brother DCP-J105.


zapewne domsary ;)

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 3 lut 2018, 09:07 
Cytuj  
Nie mam, brałem na allegro dawno temu spory pakiet, na opakowaniach nic nie ma ale same cartridge wyglądają jak oryginały.
Plujka teraz jest zapasowa do kolorowych skanów itp, a używam na bieżąco od paru miesięcy laser 1512E.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

*

Posty: 6365
Dołączył(a): 16.08.2005
Offline
PostNapisane: 3 lut 2018, 12:11 
Cytuj  
Mam zonk jak... nie wiem co :lol: Mam dwa dyski - 1TB i 2TB. Jeżeli na tym 2TB dysku wrzucę plik 5GB i chcę go usunąć, to bez problem wyrzuca go do kosza. Na tym 1TB jak chce usunąć taki plik, to mam informację, że folder jest za duży i może być usunięty trwale (nie da się go wrzucić do kosza). Ktoś wie o co chodzi :o :] ?


_________________
EA in a Nutshell:
http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ

****
Avatar użytkownika

Posty: 1463
Dołączył(a): 29.10.2009
Offline
PostNapisane: 3 lut 2018, 12:21 
Cytuj  
Może ustawienia masz za małe :)

Ja mam tak. Z C nie przeniosę do kosza pliku, folderu np. 8Gb.

Obrazek

*

Posty: 6365
Dołączył(a): 16.08.2005
Offline
PostNapisane: 23 lut 2018, 18:35 
Cytuj  
Piaskowy napisał(a):
Może ustawienia masz za małe :)

Ja mam tak. Z C nie przeniosę do kosza pliku, folderu np. 8Gb.

Obrazek


Kurcze, nie zauważyłem odpowiedzi. Dzięki Piaskowy, jesteś wielki :) Nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja :oops: Tak, to rozwiązało problem.

Natomiast jak już piszę, to poruszę inną sprawę - ubywanie miejsca na dysku C. Przez ostatnie parę miechów ubyło z 15GB a praktycznie nic nie robię. Może nie byłoby problemu, gdyby nie fakt, że C to dysk SDD i pozostało na nim 35GB. Zaraz się okaże, że będę musiał sformatować C i od nowa Winde zainstalować :D


_________________
EA in a Nutshell:
http://www.youtube.com/watch?v=e-LE0ycgkBQ

**
Avatar użytkownika

Posty: 8129
Dołączył(a): 10.05.2011
Offline
PostNapisane: 23 lut 2018, 18:53 
Cytuj  
sprawdz folder Users. Roznego rodzaju pliki cache moga zabierac miejsce. U mnie miejsce zabiera chrome i Unity (ten to potrafi wpierzyc niezle miejsca).


_________________
embe napisał(a):
Szukasz gościa do zrobienia łazienki to przeglądasz jego papiery mistrzowskie czy (..) ewentualnie... bierzesz go z polecenia?
Nie ważne że inna skala ale tak to działa, taki misiewicz mógłby się okazać większym fachowcem niż richard od noszenia teczek.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 23 lut 2018, 19:21 
Cytuj  
Łindowsowe oczyszczanie dysku włącz i zaznacz co tam chcesz żeby wywalił bo może sporo śmieci przechowywać.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 719
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 24 lut 2018, 11:33 
Cytuj  
W pracy padł mi ssd w laptopie, odzyskiwanie danych trochę bolało finansowo.

Zamierzam sobie w domu wstawić QNAP i dokupić do niego dwa dyski. Ale teraz się zastanawiam czy może lepiej jednak dać 2 talerzowe?

Są jakieś w miarę ciche? Bo to pewnie będzie na wierzchu stało kolo telewizora.

Czy może mimo wszystko ssd? Albo jeden talerzowy a jeden ssd?

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7601 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 376, 377, 378, 379, 380, 381  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.