mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 30 lip 2010, 22:40 
Cytuj  
Mam nowego ISP i dostałem nowy routerek DSL-a. Dlink DSL-2640R. Jako, że router ma tak chujową antenkę wifi, że w najdalej wysuniętym pokoju mam kłopoty z zasięgiem.
Więc mam pytanka:
1. dlaczego o ile wifi mi działa to przy próbie podpięcia mojego lapka kablem nie mam dostępu do netu. Dostaję IP i to generalnie wszystko. W network & sharing centre mam unidentifed network i local only (chociaż nawet routera nie mogę pingnąć - mimo tego, że IP mam całkiem poprawne). Sprawdzałem na 2 kabelkach... Myślałem, by ostatni podpiąć kablem ale lapek na kablu po prostu nie chce działać..
2. router cholernie daje dupy - rozłącza kilka razy dziennie i wydaje mi się, że dzieje się to wtedy gdy jest zasłonięty (np. ktoś przechodzi pomiędzy routerem a komputerem) - ale nie jestem tego pewien. Z drugiej strony ISP poinformował mnie, że w ciągu pierwszych 12 dni sieć może działać różnie bo będą testować moją linię telefoniczną.
3. Straaaasznie długo trwa proces logowania się na router. Na starym (Netgear - niestety nie jest to DLS) było to praktycznie insta. Tutaj otrzymywanie IP trwa 1min, całość logowania się do netu to 2-3min.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17020
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 30 lip 2010, 22:46 
Cytuj  
Dlink

Weź idź kup normalny router.

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 30 lip 2010, 23:08 
Cytuj  
update - kabelek jest sprawny - na PS3 działa bez problemu net na kablu. Więc co do diaska może być z lapkiem? Przecież dostaję IP z dobrego zakresu...

***
Avatar użytkownika

Posty: 31371
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 30 lip 2010, 23:24 
Cytuj  
jesli chodzi o moc sygnalu wifi to netgear imo jest/byl najlepszym wyborem.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17020
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 01:45 
Cytuj  
Mark24 napisał(a):
update - kabelek jest sprawny - na PS3 działa bez problemu net na kablu. Więc co do diaska może być z lapkiem? Przecież dostaję IP z dobrego zakresu...


Zważona karta sieciowa w notebooku.

***
Avatar użytkownika

Posty: 13650
Dołączył(a): 24.08.2004
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 02:44 
Cytuj  
Oyci3C napisał(a):
Mark24 napisał(a):
update - kabelek jest sprawny - na PS3 działa bez problemu net na kablu. Więc co do diaska może być z lapkiem? Przecież dostaję IP z dobrego zakresu...


Zważona karta sieciowa w notebooku.


Jak mleko ?

Skąd masz internet marku ?

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 07:00 
Cytuj  
okazało się, że to dosyć popularny błąd Visty. W googlach aż huczy od tego. Najgorzej, że rozwiązań też pierdyliony - mi zadziało wywalenie z configu obu sieciówek i powtórne ich zainstalowanie.

net mam z virgina - wcześniej byłem bardzo zadowolony- bo miałem do chaty doprowadzony światłowód. Niestety przeprowadziłem się w miejsce gdzie światłowodów nie ma i teraz jebię się z linią telefoniczną i ADSL-em :/

Niby w ciągu 14dni mogę zrezygnować, ale virgin uprzedził, że przez 12 pierwszych dni net może działać różnie bo będą testować moją linię telefoniczną. Customer service mają całkiem niezły - wzięli na siebie np. opłatę za podciągnięcie linii BT (ponad 100F), dali router. Jak wezmę od kogoś innego (jest tego mnóstwo w lądku, 10+ na pewno) to to i tak będzie ADLS na tej samej linii telefonicznej.
No i są szybcy - tego samego dnia co zainstalowali mi telefon miałem już net. TYlko na BT czekałem ponad 2 tygodnie. Więc ogólnie virgina polecam, adsli nie polecam.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17020
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 12:27 
Cytuj  
A to ciekawe, nigdy się z tym błędem na Viście nie spotkałem natomiast objawy wielokrotnie wskazywały na padniętą kartę sieciową.

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 15:07 
Cytuj  
btw. tak to be sure:
czy jeżeli puszczę kabel sieciowy do drugiego pokoju na końcu chaty to mogę nim podpiąć routerek netgear-a od poprzedniego netu? Jeżeli tak to czy ten kabel musi być skrosowany czy nie?
No i po drugie czy takie rozwiązanie ma sens? W lądku jest takie zagęszczenie sieci wifi, że obecnie wykrywam ich 10+ - czy to przypadkiem nie może być źródłem zanikania netu (na routerze w sumie wszystko wygląda OK - a połączenie na krótki moment trace).

******

Posty: 3595
Dołączył(a): 5.02.2002
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 16:52 
Cytuj  
O ile dobrze pamiętam to kabel musi być po obu stronach zakończony w tym samym standardzie i tyle.


Posty: 5
Dołączył(a): 5.06.2010
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 20:26 
Cytuj  
Jeśli można, to chciałbym się wprosić do topicu.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem modemo-routera dsl wifi d-link 2640b. A ony router cholernie się przegrzewa i co chwilę pada mi sieć. Na razie mam podpięte dwa komputery stacjonarne i okazyjnie korzystam z wifi do połączenie psp z internetem (nie jest koniecznie potrzebne). Mam zamiar podłaczyć jeszcze jednego pcta, i zastanawiam się czy by nie zaopatrzyć się w router z opcją kontroli priorytetu pakietów (QoS).

Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej materii, albo propozycje ew. zakupu?

***
Avatar użytkownika

Posty: 17020
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 22:10 
Cytuj  
Routery z QoS są droższe od "zwykłych", a raczej tych nie posiadających tego feature.

Można ewentualnie kupić jakiegoś Linksysa i pobawić się w Tomato stuff ale niewiele o tym wiem bo jeśli już chodzi o konkretniejsze routery to bawię się w Cisco+.

Z tego co pamiętam ludzie polecają routerki Draytek do takich zabaw - na bank znajdziesz w sieci, są dość stabilne i nie zapłacisz fortuny.


Posty: 5
Dołączył(a): 5.06.2010
Offline
PostNapisane: 31 lip 2010, 22:34 
Cytuj  
A ew. router bez żadnych dodatkowych wodotrysków (wifi i qos)? Znaczy sam modem-router dsl. D-linka więcej nie wezmę na pewno :s

@Edit
Piknie dziękuję.


Ostatnio edytowano 1 sie 2010, 11:03 przez Tadzio, łącznie edytowano 1 raz
***
Avatar użytkownika

Posty: 17020
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 1 sie 2010, 08:59 
Cytuj  
Cokolwiek linksys, planet.

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 13.09.2006
Offline
PostNapisane: 1 sie 2010, 17:21 
Cytuj  
poleccie jakies sensowne routery. net w aster, rozdzielany na 1 pc + 2 lapki. chce wymienic 10letni, ktory nie ma wifi.
powinien miec:
- mozliwosc podpiecia conajmniej 3 kompow kablem ethernet
- wifi z znosnym zasiegiem, tzn router bedzie stal obok modemu zamkniety w innym pokoju
- ma sluzyc przez te kolejne 10 lat
- fajnie, jakby jakos tak sprytnie rozdzielal lacze, np. sciagam cos, a pozostale kompy sta w stanie przegladac strony, nie gubil pakietow, nie resetowal sie itd (quality of service?)
- zadnego bonusowego srania sie z ustawianiem. najlepiej podlaczam, resetuje i jazda. :(


_________________
http://steamcommunity.com/id/crunozaur

***
Avatar użytkownika

Posty: 18232
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 1 sie 2010, 20:14 
Cytuj  
Tadzio napisał(a):
Jeśli można, to chciałbym się wprosić do topicu.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem modemo-routera dsl wifi d-link 2640b. A ony router cholernie się przegrzewa i co chwilę pada mi sieć. Na razie mam podpięte dwa komputery stacjonarne i okazyjnie korzystam z wifi do połączenie psp z internetem (nie jest koniecznie potrzebne). Mam zamiar podłaczyć jeszcze jednego pcta, i zastanawiam się czy by nie zaopatrzyć się w router z opcją kontroli priorytetu pakietów (QoS).

Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej materii, albo propozycje ew. zakupu?


QoS działa świetnie na:
OvisLink WL-1600GL + Tomato
Tanie bo tylko 100-120zl, działa dwa lata bezobsługowo i polecam poczytać w/w forum.
Mozna tez nie ustawiac QoS tylko zwykle limity min/max dla up/dl, które sprawdzają się bardzo dobrze, zresztą tomato daje wiele możliwości i jest banalne do ustawienia.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 31548
Dołączył(a): 1.05.2005
Offline
PostNapisane: 1 sie 2010, 20:22 
Cytuj  
dziwne, ze nikt nie polecil linksys wrt54gl... chyba wszystko co potrzeba, co nie?


_________________
EvE Online - Highlander Northcourt.

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 1 sie 2010, 21:12 
Cytuj  
Tadzio napisał(a):
Jeśli można, to chciałbym się wprosić do topicu.

Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem modemo-routera dsl wifi d-link 2640b. A ony router cholernie się przegrzewa i co chwilę pada mi sieć. Na razie mam podpięte dwa komputery stacjonarne i okazyjnie korzystam z wifi do połączenie psp z internetem (nie jest koniecznie potrzebne). Mam zamiar podłaczyć jeszcze jednego pcta, i zastanawiam się czy by nie zaopatrzyć się w router z opcją kontroli priorytetu pakietów (QoS).

Czy ktoś ma jakiekolwiek doświadczenie w tej materii, albo propozycje ew. zakupu?


ten Twój Dlink ma QoS - więc oblukaj sobie teraz jak to dziala w praktyce.
Ja na swój już nie narzekam - widocznie nówka musiała się wygrzać, od 3dni chodzi bez zarzutu.

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 8 sie 2010, 09:54 
Cytuj  
zamówiłem jednak netgear-a. Na tym D-linku czasami wieczorami losowe disconnecty cholera wie dlaczego...
Jak się wkurzę to zmienię ISP :/

*****

Posty: 2945
Dołączył(a): 17.06.2005
Offline
PostNapisane: 8 sie 2010, 10:08 
Cytuj  
Mark24 napisał(a):
Mam nowego ISP i dostałem nowy routerek DSL-a. Dlink DSL-2640R. Jako, że router ma tak chujową antenkę wifi, że w najdalej wysuniętym pokoju mam kłopoty z zasięgiem.
Więc mam pytanka:
1. dlaczego o ile wifi mi działa to przy próbie podpięcia mojego lapka kablem nie mam dostępu do netu. Dostaję IP i to generalnie wszystko. W network & sharing centre mam unidentifed network i local only (chociaż nawet routera nie mogę pingnąć - mimo tego, że IP mam całkiem poprawne). Sprawdzałem na 2 kabelkach... Myślałem, by ostatni podpiąć kablem ale lapek na kablu po prostu nie chce działać..
2. router cholernie daje dupy - rozłącza kilka razy dziennie i wydaje mi się, że dzieje się to wtedy gdy jest zasłonięty (np. ktoś przechodzi pomiędzy routerem a komputerem) - ale nie jestem tego pewien. Z drugiej strony ISP poinformował mnie, że w ciągu pierwszych 12 dni sieć może działać różnie bo będą testować moją linię telefoniczną.
3. Straaaasznie długo trwa proces logowania się na router. Na starym (Netgear - niestety nie jest to DLS) było to praktycznie insta. Tutaj otrzymywanie IP trwa 1min, całość logowania się do netu to 2-3min.

Miałem identyczny problem w Viście, ale każdemu chyba coś innego pomagało :< Ja po kolei próbowałem, w końcu jakaś poprawka w rejestrze pomogła (!). Ale za Chiny nie pamiętam co tam robiłem, czasy początków Visty to były.
Też coś kojarzę że update firmware routera może pomóc.


_________________
¯\_(ツ)_/¯ rmk cat's dog on fire

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 114 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.