mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 558 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 720
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 06:21 
Cytuj  
Witam

Co sadzicie o dyskach SSD? Jak sie sprawuja, czy sa awaryjne, jakie polecacie?

Pytam bo chce kupic SSD ale tylko pod system i programy, bedzie Win7, jakis Photoshop i pare innych pierdulek. Na windows pewnie z 20GB trzeba zalozyc + programy. Zastanawiam sie wiec nad zakupem jakiegos 32 GB czy moze od razu uderzac w 64 GB?

***
Avatar użytkownika

Posty: 10868
Dołączył(a): 17.06.2005
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 07:21 
Cytuj  
Lepiej już 64, bo 32 to będziesz się z każdym dodatkowym programem szczypał.
Dobre opinie słyszałem o serii ocz vertex, sam od dłuższego czasu się przymierzam do kupna, ale jakoś nie mam kiedy przysiąść i poszukać konkretnego modelu.


_________________
@polygamia

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 07:56 
Cytuj  
No ja o Vertex 3 slyszlem tylko kiepskie opinie a to BSOD, a to dane znikaja, a to poprostu dysk pada i nic sie z nim nie da zrobić. Ogólnie zalecam unikanie dyskow SSD na kontrolerach SandForce, bo sa z nimi rozne dziwne problemy i tylko kilka osob pisze ze nie ma z nimi problemow.

IMO nie ma sensu kupować mniej niż 128GB. z 32GB to sam Windows 7 ci zezre polowe na starcie + licz ze system bedzie sie rozrastal i spokojnie mamy 2/3. Jeśli bedzie chciał na tym zainstalować kilka programow plus jedna dwie gry, to sie okaze ze nawet miejsca na to pierwsze nie masz.

Jak chcesz SSD to Crucial albo Samsung. Crucial uzywa kontrolerow Marvella a Samsung swoich wlasnych. Wydajnosc mniejsza, ale za to dyski sa niezawodne a tej roznicy wydajnosci poza benchmarkami i tak nie zobaczysz..


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2382
Dołączył(a): 2.12.2001
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 08:02 
Cytuj  
Ja w moim lapku pod system mam Intel 330 60GB na SATA 3. Chodzi jak marzenie.
Intele mają bardzo dobre opinie, nie są może najtańsze, ale za to nadrabiają szybkością i bezawaryjnością. Polecam.


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 720
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 10:31 
Cytuj  
120 GB odpuszcze bo nie chce az tyle wydawac na sam dysk.

Z 64 GB przejrzalem i rozpatruje te dwa:
- Crucial RealSSD m4 64GB
- Samsung 2.5'' SSD 830 Series 64GB Serial ATA3

Obydwa sa na SATA3. Widze ze Samsung ma troche wyzsze predkosci odcztu/zapisu. Czyli najrozsadniej wziac Samsunga?

**

Posty: 9233
Dołączył(a): 6.06.2010
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 11:57 
Cytuj  
Obydwa te dyski to jedne z wydajniejszych SSD w pojemności 64 (dysk np. 256 gb będzie prawie zawsze wydajnieszy od 64 gb ze względu na technologię odczytu / zapisu w SSD) i nie zauważysz różnicy pomiędzy nimi imo.


Z SSD jest jedna ważna sprawa. ZANIM potworzysz partycje , zaisntalujesz na nim Windowsa czy inny OS czy cokolwiek innego - zrób update firmware do najnowszego.
Instrukcja jak na pewno jest na stronie producenta.

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 13.09.2006
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 16:42 
Cytuj  
ssd dobra rzecz i warto kupic. roznica w kulturze pracy jest naprawde zauwazalna. 64gb spokojnie styka na system i pare gier. ja mam intela x25-v 40GB i jest troche ciasno, ale miescilem na nim jeszcze niedawno w7 x64, programy, SC2 i zostawalo te 3-4 gb luzu. kilka razy chcialem wymienic ten moj na cruciala m4, ale samsung tez jest spoko. wszystkiego na SF (cruciale, ocz, adata itd) bym unikal, bo duzo problemow z nimi bylo, chociaz chyba juz udalo im sie poprawic te bsody. intele za to sa imo za drogie (tego akurat dostalem za free)

poza tym: jaka masz mobo i jaki kontroler sata3? w starszych plytach jest kiepski kontroler sata3 i lepiej pod sata2 podlaczac.
warto kupic ssd. roznica w kulturze pracy jest naprawde zauwazalna. 64gb cix25-v 40gb


_________________
http://steamcommunity.com/id/crunozaur

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 16:48 
Cytuj  
Damien napisał(a):
120 GB odpuszcze bo nie chce az tyle wydawac na sam dysk.

Z 64 GB przejrzalem i rozpatruje te dwa:
- Crucial RealSSD m4 64GB
- Samsung 2.5'' SSD 830 Series 64GB Serial ATA3

Obydwa sa na SATA3. Widze ze Samsung ma troche wyzsze predkosci odcztu/zapisu. Czyli najrozsadniej wziac Samsunga?

Te roznice sa niezauwazlne w normalnej pracy.
Oba będą dobre. Kup ten który ci wygodniej.


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 13.09.2006
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 16:53 
Cytuj  
bierz cruciala m4 - jest tanszy

jakis kiepawy link do tego ceneo wrzuciles, tutaj masz lepsze ceny -http://www.ceneo.pl/12240811
no i 128gb tez ladnie potanialo (550zl)


_________________
http://steamcommunity.com/id/crunozaur

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 17:13 
Cytuj  
gufnowapnjasz napisał(a):
bierz cruciala m4 - jest tanszy

jakis kiepawy link do tego ceneo wrzuciles, tutaj masz lepsze ceny -http://www.ceneo.pl/12240811
no i 128gb tez ladnie potanialo (550zl)

http://www.skapiec.pl/site/cat/8/comp/2452786
Jak juz sie licytujemy na ceny.


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 13.09.2006
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 18:21 
Cytuj  
nie rozumiem, wklejasz starszy model, byla mowa o crucialu M4 i samsungu 830. sam przyznales, ze roznica miedzy nimi jest znikoma, ale ten pierwszy jest po prostu tanszy


_________________
http://steamcommunity.com/id/crunozaur

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 23 kwi 2012, 18:54 
Cytuj  
Tego samsunga tez bym wziął. Roznica wydajnosci i tak nie jest taka porazajaca imo.


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

***
Avatar użytkownika

Posty: 720
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 06:19 
Cytuj  
gufnowapnjasz napisał(a):
poza tym: jaka masz mobo i jaki kontroler sata3? w starszych plytach jest kiepski kontroler sata3 i lepiej pod sata2 podlaczac.
warto kupic ssd. roznica w kulturze pracy jest naprawde zauwazalna. 64gb cix25-v 40gb

Mam taka plyte glowna:
GIGABYTE GA-P55A-UD3R
Cytuj:
Marvell 9128 chip:

Obsługa SATA RAID 0 i RAID 1
2 złącza SATA 6Gb/s (GSATA3_6, GSATA3_7) umożliwiające podłączenie do 2 urządzeń SATA 6Gb/s

Chipset:

Obsługa SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5 i RAID 10
6 złącz SATA 3Gb/s (SATA2_0~SATA2_5), umożliwiających podłączenie do 6 urządzeń SATA 3Gb/s

JMB362 SATA2 chip:

Support for SATA RAID 0, RAID 1, and JBOD
2 x eSATA 3Gb/s connectors on the back panel supporting up to 2 SATA 3Gb/s devices

iTE IT8720 chip:

1 x floppy disk drive connector supporting up to 1 floppy disk drive

iTE IT8213 chip:

1 x IDE connector supporting ATA-133/100/66/33 and up to 2 IDE devices
* SATA3 SSDs are not recommended for use in RAID 0 mode on Marvell SE9128 ports.
SATA3 RAID 0 4x oraz SATA3 2x to maksymalne teoretyczne wartości. Faktyczny wynik może być różny w zależnośći od konfiguracji systemu.


btw. Czy z przedostatniej linii opisu wynika ze nie powinienem podlaczac SSD na RAID 0?

****
Avatar użytkownika

Posty: 1283
Dołączył(a): 18.12.2007
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 09:59 
Cytuj  
Ze swojej strony powiem, żebyś unikał Vertexów, tak jak ktoś wyżej napisał. Mi po ~pół roku po prostu umarł, później zacząłem czytać fora i się okazało, ze podobnych przypadków są setki...

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2382
Dołączył(a): 2.12.2001
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 10:59 
Cytuj  
Dlatego cały czas polecam Intele, mają najlepszą opinię jeśli chodzi o bezawaryjność.


_________________
Obrazek

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 13.09.2006
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 11:38 
Cytuj  
Damien napisał(a):
Mam taka plyte glowna:
GIGABYTE GA-P55A-UD3R


to lepiej podlaczyc pod sata2. mam podobna plyte z tym samym kontrolerem i nie warto sie pchac w sata3 - niestabilne, predkosci praktycznie takie same. afair niewiadomo tez czy dziala trim na marvelu 9128


_________________
http://steamcommunity.com/id/crunozaur

**

Posty: 9233
Dołączył(a): 6.06.2010
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 14:19 
Cytuj  
Perrin napisał(a):
Dlatego cały czas polecam Intele, mają najlepszą opinię jeśli chodzi o bezawaryjność.

+ zawsze 1 rzecz ,którą robić to update firmware , najczęściej problemy z SSD są wynikiem niedorobionego firmwar-u ,a większość ludzi nie updejtuje (i spotkałem się z opinią ,że trzeba to robić na 'pustym' dysku zanim się potworzy partycje i coś zainstaluje).

Intele fakt mają dobrą opinię ,ale też skandaliczne ceny (przynajmniej jakiś czas temu ,nie wiem jak teraz)

**
Avatar użytkownika

Posty: 9585
Dołączył(a): 9.02.2004
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 14:50 
Cytuj  
Jak SSD to tylko z zapisalem SLC ale wtedy trzeba się trochę wykosztować ;(.


_________________
Gramsajt.pl - głupawy blog o grach

**

Posty: 9233
Dołączył(a): 6.06.2010
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 15:13 
Cytuj  
zaboleq napisał(a):
Jak SSD to tylko z zapisalem SLC ale wtedy trzeba się trochę wykosztować ;(.

Bez przesady ,jak ktoś nie ma jakiś krytycznych danych (a nawet wtedy po prostu te dane na HDD przechowywać) albo nie potrzebuje bardzo często zapisywać danych na dysku to nie ma co przesadzać.

Choć i tak przyszłość to MRAM ,no ale to jeszcze worek soli trzeba zjeść ;p

**

Posty: 488
Dołączył(a): 16.01.2011
Offline
PostNapisane: 24 kwi 2012, 15:36 
Cytuj  
Hej, własnie dostałem na urodziny dys SSD Samsung 830. Problem jest tylko taki, że to kit dla Notebooka, a ja wsadzam go do Desktopa. Rozumiem, że różnią się od siebie tylko zawartością dodatkową. W tym przypadku w Notebook kicie nie ma "tacki" do montażu w kieszeni 5,25. rajt?


_________________
BF3: hungrymumin

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 558 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 28  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.