mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
Autor Wiadomość
**

Posty: 489
Dołączył(a): 12.03.2006
Offline
PostNapisane: 3 sie 2016, 10:38 
Cytuj  
Nawet sie nie powinno bo to obniza wydajność.


_________________
WoW - retired ...?
AoC - failed
Aion - never even started

******
Avatar użytkownika

Posty: 4840
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 16 sie 2016, 15:49 
Cytuj  
Robię przymiarkę do lepszego dysku SSD.
Ostatnio pracuję na kilku gigowych plikach graficznych i zauważyłem że już powoli speed mnie wkurza.

Czy jak kupię takie oto cudo:
http://www.x-kom.pl/p/263885-dysk-ssd-s ... 0-nvm.html

To nie przegrzeje mi się od bycia nad VGA? Jakie temperatury takie coś znosi?
Ogólnie to chcę coś mocnego do desktopa, więc może być też z śledziem.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17893
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 16 sie 2016, 15:54 
Cytuj  
Zniesie wysokie temperatury ale upewnij się że twoje złącze M.2 wykorzysta potencjał tego ssd.
Jeśli masz obawy to bierz na karcie pcie.
Kilka giga to ile bo może dopakowanie ram da kopa ?


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

******
Avatar użytkownika

Posty: 4840
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 16 sie 2016, 19:22 
Cytuj  
Mam 16gb ramu z możliwością dokupienia kolejnych 16gb @1333 DRR3 więc tutaj zapasu jeszcze będzie.
Jednak zamiast mieć 32gb DDR3 to myślę że szybszy SSD by się sprawdził lepiej. Jak już mieć 32gb ramu to chyba lepiej DDR4 z 2000mhz i w górę za 2 lata.
Sam już nie wiem co jest lepszą inwestycją.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17020
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 16 sie 2016, 19:38 
Cytuj  
SSD.

**

Posty: 452
Dołączył(a): 22.06.2004
Offline
PostNapisane: 24 sie 2016, 13:58 
Cytuj  
Może ktoś będzie mógł pomóc.
Płyta główna Gigabyte GA-H110M-S2H nie widzi dysku SSD.
Na nic zmiany w BIOSIE czy inicjalizacja przez system. BIOS nie widzi, Win 10 nie widzi, a dysk jeszcze kilka dni temu działał na płycie MSI.
Wypróbowałem wszystkie Sata i na żadnym nie widać SSD.


Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 24 sie 2016, 14:10 
Cytuj  
a to 200GB to czym jest? Standardowo, przywróć domyślne ustawienia BIOS i spróbuj z wyłączonym AHCI.

Pewnie bez związku ale w starym kompie wymusiłem współprace z SSD wyłączając w BIOS S.M.A.R.T :P


_________________
psn

**

Posty: 452
Dołączył(a): 22.06.2004
Offline
PostNapisane: 24 sie 2016, 14:17 
Cytuj  
To jest stary dysk, na którym zainstalowałem win 10 mając nadzieję, że przez system pójdzie inicjacja.
Spróbuję wyłączyć AHCI.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17893
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 24 sie 2016, 14:39 
Cytuj  
Próbuj kolejno tak: sprawdź czy domyślnie nie załącza raid w bios; odłącz napędy optyczne; wyłącz AHCI; jeśli bios wykryje to zainstaluj system i potem włącz ahci i powinno już widzieć wszystkie napędy ale... nie wiadomo jak będzie u ciebie.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

**

Posty: 452
Dołączył(a): 22.06.2004
Offline
PostNapisane: 24 sie 2016, 14:42 
Cytuj  
To jest jakaś biedna płyta bez RAID. Nie mogę wyłączyć AHCI, bo się nie da.

*

Posty: 169
Dołączył(a): 2.09.2007
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 10:01 
Cytuj  
Co tam teraz się opłaca kupić z SSD? Swięta idą :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 18395
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 11:23 
Cytuj  
Serart napisał(a):
Co tam teraz się opłaca kupić z SSD? Swięta idą :)



INTEL 600P

***
Avatar użytkownika

Posty: 17893
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 13:37 
Cytuj  
Teraz akurat ceny podniesione bo sezon świąteczny ale standardowo crucial mx300, toshiba q300pro, goodram iridium pro.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 18395
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 14:05 
Cytuj  
embe napisał(a):
Teraz akurat ceny podniesione bo sezon świąteczny ale standardowo crucial mx300, toshiba q300pro, goodram iridium pro.


Ceny podniesione bo zlotowka stracila i w fabryce samsunga ponoc byla jakas duza awaria.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17893
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 14:09 
Cytuj  
Legendy z awariami w fabrykach albo z trzęsieniami ziemi to norma :)
Ceny walut ok są wyższe co przekłada się na 5-10% ale chodzi o to że w tym okresie nie ma promocji żadnych, ceny dysków sa utrzymywane dość wysoko bo trzeba zrobić miejsce pod zapowiadane od dawna tanie ~512GB ale póki co pojawia się sam syf TLC, ja czekam na poświąteczne ceny bo chcę dokupić 256GB ale na MLC.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 18395
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 15:42 
Cytuj  
embe napisał(a):
Legendy z awariami w fabrykach albo z trzęsieniami ziemi to norma :)
Ceny walut ok są wyższe co przekłada się na 5-10% ale chodzi o to że w tym okresie nie ma promocji żadnych, ceny dysków sa utrzymywane dość wysoko bo trzeba zrobić miejsce pod zapowiadane od dawna tanie ~512GB ale póki co pojawia się sam syf TLC, ja czekam na poświąteczne ceny bo chcę dokupić 256GB ale na MLC.


Jakby chcieli robic miejsce to by spuscili ceny. Do tego hurtownie wprowadzily limity na niektore modele (mozna zamowic 1-2 dziennie).

***
Avatar użytkownika

Posty: 17893
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 16:06 
Cytuj  
Bywa i tak.

Dobrym przykładem jest goodram iridium pro, leżały sobie te dyski na półkach i pakowane były tylko do tanich zestawów bo to goodram, jak zrobiono testy i poszło info że tam kości micron MLC i dobry kontroler jak w większości droższych o wiele modeli, to nagle cena poszła szybko w górę, a aktualnie dostępność jest mała, jednak ludzie mimo to wybierają goodram bo internety zachwalają nadal, a przecież obok leżą w tej cenie dyski innych marek.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 18395
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 16:57 
Cytuj  
embe napisał(a):
Bywa i tak.

Dobrym przykładem jest goodram iridium pro, leżały sobie te dyski na półkach i pakowane były tylko do tanich zestawów bo to goodram, jak zrobiono testy i poszło info że tam kości micron MLC i dobry kontroler jak w większości droższych o wiele modeli, to nagle cena poszła szybko w górę, a aktualnie dostępność jest mała, jednak ludzie mimo to wybierają goodram bo internety zachwalają nadal, a przecież obok leżą w tej cenie dyski innych marek.


No dokladnie goodram byl fajny bo byl tani i calkiem zajebisty jak na cene. Teraz jak podrozal to zaden szal, a ludzie i tak je glownie biora. :) W sumie fajnie sie wbili w rynek.

Jak juz pisalem ja bym bral te intele:

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/int ... kacja.html

***
Avatar użytkownika

Posty: 17893
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 17:12 
Cytuj  
Ale dlaczego akurat intel, ta firma nie błyszczy jakoś na rynku ssd, nadal dominuje micron, samsung i toshiba/ocz, oczywiście zależy jaki dysk szukamy, bo teraz zaczynają się pojawiać tanie wersje NVMe i to wymiata, pytanie tylko na cholere mi kolejne cyferki w benchamarku, wolę za tą cenę dwa normalne sata długowieczne na MLC.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

*

Posty: 169
Dołączył(a): 2.09.2007
Offline
PostNapisane: 25 lis 2016, 18:47 
Cytuj  
Dzięki. Nie śpieszy mi się, jeszcze poczekam trochę może potanieje.

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 556 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.