mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*****
Avatar użytkownika

Posty: 2980
Dołączył(a): 29.02.2008
Offline
PostNapisane: 20 maja 2015, 14:21 
Cytuj  
Jestem łopata do śniegu z Excela, a muszę zrobić durne podsumowanie. Większość mam już zrobioną ale brakuje mi jednej rzeczy. Mam 2 arkusze: 1) z danymi pracowników, ich projektami, liczbą roboczogodzin itd. i 2) z przypisanymi do tych pracowników nazwami działów, w których pracują. W obu arkuszach występuje kolumna Pracownik. Jak zrobić aby w arkuszu 1 dodać kolejną kolumnę, tak aby w niej pojawiały się odpowiadające im nazwy działów z arkusza 2?

Chcę aby wyglądało to tak jak poniżej.

pracownik-1 | księgowość
pracownik-1 | księgowość
pracownik-2 | administracja
pracownik-2 | administracja
pracownik-3 | logistyka
pracownik-3 | logistyka


_________________
For the pony!

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2616
Dołączył(a): 25.08.2010
Offline
PostNapisane: 20 maja 2015, 16:17 
Cytuj  
Przywołujesz dane z drugiego arkusza do pierwszego za pomocą formuły
=nazwa_arkusza!nazwa_komórki
czyli np.
=Arkusz2!A1 aby w wybranym polu w pierwszym arkuszu pojawiły się dane z pola A1 w Arkusz2


_________________
"White Sharia is clinically proven to make all the liberal feminism simply go away!" #fashreality

***
Avatar użytkownika

Posty: 13254
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 20 maja 2015, 16:50 
Cytuj  
Załóżmy, ze arkusz drugi nazywa się Arkusz2. W kolumnie A masz pracownika, w kolumnie B dział.

W arkuszu pierwszym wpisz sobie w nowej kolumnie cos takiego:
=WYSZUKAJ.PIONOWO(Wskazujesz pracownika w tym samym wierszu;Arkusz2!A:B;2;0)

I przeciągasz. Prościej się nie da, ale też nic nie zepsujesz.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2980
Dołączył(a): 29.02.2008
Offline
PostNapisane: 20 maja 2015, 17:35 
Cytuj  
tomugeen napisał(a):
Załóżmy, ze arkusz drugi nazywa się Arkusz2. W kolumnie A masz pracownika, w kolumnie B dział.

W arkuszu pierwszym wpisz sobie w nowej kolumnie cos takiego:
=WYSZUKAJ.PIONOWO(Wskazujesz pracownika w tym samym wierszu;Arkusz2!A:B;2;0)

I przeciągasz. Prościej się nie da, ale też nic nie zepsujesz.


I tak tez zrobilem. Generalnie dziala, po wypelnieniu seria pol w kolumnie rowniez. Mam jednak problem z zagniezdzeniem tej kolumny w tabeli arkusza 1 bo po zmianie ustawien filtra w pozostalych kolumnach nowa kolumna z tymi wyszukanymi dzialami mi znika.


_________________
For the pony!

***
Avatar użytkownika

Posty: 13254
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 20 maja 2015, 19:10 
Cytuj  
Nie powinno się z nimi nic dziać, w koncu odwołuje się do wartości która zawsze jest X komórek w lewo. Są 2 opcje:
- Przeciągasz/wklejasz na wyfiltrowanej liście, wtedy tak naprawde wklejasz do obecnie widocznych, niewidoczne pozostawiasz puste. Zrób tak zeby pokazało wszystko.
- Dodając nowa kolumne dodaj ją jako przedostatnia z tych mających juz filtr, a potem przesuń ostatnią przed nią, wtedy na 100% trafi do tej samej grupy filtrowania.

Jak przeciągasz na całość i masz to w bardziej złożonych tabelkach i nie chcesz zeby ci brzydkie #N/D! wyskakiwały w miejscach gdzie nie ma pracownika to dorzuć sobie JEŻELI.BŁĄD przez Wyszukiwaniem np.
=JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(_pracownik_;Arkusz2!A:B;2;0);"")

Nie wiem co miałoby nie działać, jakies tabele przestawne i inne takie nie mają raczej wpływu na wyszukiwanie.


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2980
Dołączył(a): 29.02.2008
Offline
PostNapisane: 20 maja 2015, 19:38 
Cytuj  
tomugeen napisał(a):
Nie powinno się z nimi nic dziać, w koncu odwołuje się do wartości która zawsze jest X komórek w lewo. Są 2 opcje:
- Przeciągasz/wklejasz na wyfiltrowanej liście, wtedy tak naprawde wklejasz do obecnie widocznych, niewidoczne pozostawiasz puste. Zrób tak zeby pokazało wszystko.
- Dodając nowa kolumne dodaj ją jako przedostatnia z tych mających juz filtr, a potem przesuń ostatnią przed nią, wtedy na 100% trafi do tej samej grupy filtrowania.

Jak przeciągasz na całość i masz to w bardziej złożonych tabelkach i nie chcesz zeby ci brzydkie #N/D! wyskakiwały w miejscach gdzie nie ma pracownika to dorzuć sobie JEŻELI.BŁĄD przez Wyszukiwaniem np.
=JEŻELI.BŁĄD(WYSZUKAJ.PIONOWO(_pracownik_;Arkusz2!A:B;2;0);"")

Nie wiem co miałoby nie działać, jakies tabele przestawne i inne takie nie mają raczej wpływu na wyszukiwanie.


Chodziło o głupi filtr, zmieniłem zakres tak jak napisałeś i poszło. Dzięki.


_________________
For the pony!

***
Avatar użytkownika

Posty: 31548
Dołączył(a): 1.05.2005
Offline
PostNapisane: 23 maja 2015, 08:56 
Cytuj  
przelales kase na piwo? ;p


_________________
EvE Online - Highlander Northcourt.

**
Avatar użytkownika

Posty: 9516
Dołączył(a): 5.08.2004
Offline
PostNapisane: 1 lut 2017, 13:27 
Cytuj  
openoffice

chyba jestem slepy ale nie moge wstawic pdfa do arkusza tak zeby mi podzielil ladnie kolumny a nie wpierdolil wszystko do 1, o ile z wierszami nie ma problemu to wlasnie z kolumnami jest. w excelu keidys byl import a tu w openofficie nie widze nic takeigo.


_________________
Obrazek
http://www.pathofexile.com/forum/view-thread/611443

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.