mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
****
Avatar użytkownika

Posty: 1463
Dołączył(a): 29.10.2009
Offline
PostNapisane: 10 sie 2016, 09:29 
Cytuj  
Znalazłem coś takiego https://www.qnap.com/pl-pl/product/model.php?II=117 teraz pytanie, jeśli w biurze mamy 7 stanowisk, to jak połączyć wszystkie lokalnie do serwera? wifi w tym nie widzę. Jest co prawda LAN ale jeden.

Ogólnie potrzebuje pomocy w tej sprawie co kupić i jak to ustawić. ( serwer + dysk 2TB )

Biuro 7-8 stanowisk ( plus opcja aby można było połączyć się z serwerem z zewnątrz przy dynamicznym IP ).

PS: Nie chce wykupować chmury, chce mieć serwer u siebie.

#help

***
Avatar użytkownika

Posty: 18306
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 10 sie 2016, 09:38 
Cytuj  
Może to ci się przyda https://forum.cdrinfo.pl/f119/


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 10 sie 2016, 19:38 
Cytuj  
to NAS storage.
Przecież da się po kablu - podpinasz to do routera/switcha, resztę kompów tak samo i po sprawie.

Mam bardzo podobny w domu.

****
Avatar użytkownika

Posty: 1463
Dołączył(a): 29.10.2009
Offline
PostNapisane: 10 sie 2016, 19:41 
Cytuj  
Mark24 napisał(a):
to NAS storage.
Przecież da się po kablu - podpinasz to do routera/switcha, resztę kompów tak samo i po sprawie.

Mam bardzo podobny w domu.



Tak już mi doradzili i się zdecydowałem chyba na NAS od Synology co ma funkcje ddns aby dał się też połączyć z zewnątrz.

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 10 sie 2016, 19:50 
Cytuj  
Posiadam właśnie synology DS216j (+2x 4TB) i generalnie wszystko hula. Tylko raz na dwa tygodnie muszę go zresetować bo potrafi stracić połączenie ze światem.
Z kolei jak miałem ustawione by wyłączał się codziennie w nocy na kilka godzin to dublował mi torrenty i z tego powodu walił errorami.

Generalnie o ile sam hardware jest fajny to software jest totalnie niedopracowany. Ten błąd z dublowaniem torrentów przewija się w google już dobre kilka lat i na razie tego nie poprawili.
Porównywałem pod względem softwaru qnap-a z synology (bo już chciałem zmieniać) i jest one bardzo podobne - większość programów (jak nie wszystkie) bangla na jednym i drugim. Download station jest identyczne i prawdopodobnie ma te same błędy.

****
Avatar użytkownika

Posty: 1463
Dołączył(a): 29.10.2009
Offline
PostNapisane: 10 sie 2016, 19:58 
Cytuj  
Ja znalazłem DS115j. Nie wiem o co chodzi z tymi torrentami ale nie potrzebuje go do tego chyba :) Biurowa sieć lokalnie i możliwość udostępniania w terenie.

Może wyższy model kupię zależ jak dyski stoją teraz.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17021
Dołączył(a): 21.11.2001
Offline
PostNapisane: 11 sie 2016, 13:02 
Cytuj  
Ja bym postawił zwykły PC na Linux. 10x lepszy pod każdym względem z konfiguracją włącznie.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 11 sie 2016, 14:15 
Cytuj  
https://wiki.freenas.org/


http://www.howtogeek.com/190835/how-to- ... le-server/


_________________
psn

**
Avatar użytkownika

Posty: 427
Dołączył(a): 4.03.2004
Offline
PostNapisane: 11 sie 2016, 15:33 
Cytuj  
Zanim kupisz sprawdź

https://forum.qnap.net.pl/ i bliźniacze http://pronas.pl/ (synology)

Ja ma TS-212p i to jest podstawowy NAS od qnapa, wydajność przy kilku użytkownikach w firmie może okazać się niewystarczająca.


_________________
__________________________
putting the 'F' back in freedom

neocron - ao - coh - cov - aa - ddo - pe - eq2 - gw - hgl - rfo - vo - swg - ps - tr - mxo - fom - fe - ga - eve - vg - lotro - aoc - war - aion - star trek - perpetum - gw2 - wot - skyforge

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 11 sie 2016, 17:18 
Cytuj  
Oyci3C napisał(a):
Ja bym postawił zwykły PC na Linux. 10x lepszy pod każdym względem z konfiguracją włącznie.


ale brzydsze! :evil:

****
Avatar użytkownika

Posty: 1463
Dołączył(a): 29.10.2009
Offline
PostNapisane: 11 sie 2016, 17:45 
Cytuj  
Po dłuższym wczytaniu się jednak zdecyduje się na Synology ale może wyższy model niż DS115j. 2Tb mi wystarczy w zupełności na start :)

Dzięki za pomoc.

Odezwę się jak coś "popsuje" przy ustawianiu :D

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 9 paź 2016, 09:50 
Cytuj  
Piaskowy i jak Ci działa?
Mój systematycznie traci połączenie z internetem co około tydzien. Zaczyna mnie to irytować.

****
Avatar użytkownika

Posty: 1463
Dołączył(a): 29.10.2009
Offline
PostNapisane: 9 paź 2016, 09:53 
Cytuj  
Mark24 napisał(a):
Piaskowy i jak Ci działa?
Mój systematycznie traci połączenie z internetem co około tydzien. Zaczyna mnie to irytować.


Nie kupiłem. Udało mi się skonfigurować stary "serwer" pod Windows 10 i jak na razie gra :) "Prezes" nie chce wydawać kasy na coś co działa :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 31378
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 9 paź 2016, 12:57 
Cytuj  
ta, typowe podejscie, po co inwestowac, skoro mozna reanimowac.

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2447
Dołączył(a): 4.03.2005
Offline
PostNapisane: 9 paź 2016, 15:10 
Cytuj  
ale mendolisz


_________________
Obrazek

***
Avatar użytkownika

Posty: 31378
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 9 paź 2016, 15:13 
Cytuj  
jak twoja stara.

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.