mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 720
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 27 lut 2017, 08:15 
Cytuj  
Witam

Chcialbym zakupic dysk sieciowy do domu, by trzymac tam backupy zdjec, ogladac z niego filmy etc. Slyszalem ze teraz niektore maja tak rozbudowane oprogramowanie ze mozna na nich np zainstalowac utorrent etc i sciagac bezposrednio na dysk.

Co powinien miec:
- wyjscie hdmi na tv
- opcje rownoczesnego zapisu na dwoch dyskach, przy czym na jednym pracujemy, drugi tylko ciagle kopiuje pierwszy
- fajnie by bylo jakby mial mozliwosc podlaczenia urzadzen usb, glownie zalezy mi na drukarce, bo mam taka ktora nie ma wi-fi ani ethernet, a chcialbym ja udostepnic w sieci domowej
- fajnie by bylo jakby tez robil jako switch ethernetowy, tzn conajmniej jedno dodatkowe gniazdo ethernet oprocz tego, przez ktore bedzie podlaczony
- ofc jakies oprogramowanie by bezposrednio ogladac z niego filmy/zdjecia

Pytam bo widze ze tego jest zatrzesienie i nawet w obrebie jednej marki jest x modeli. Ktos cos poleci?

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 27 lut 2017, 08:19 
Cytuj  
QNAP 212P robi to wszystko oprócz HDMI. Mają to wyższe modele ale sprawdź który sam. Mając serviio i smarttv hdmi nie jest mi potrzebne.

Filmy i zdjęcia można oglądać, dla lepszej obsługi napisów można zainstalować PLEX lub Serviio. Używam tego drugiego w wersji free na PC głównie ale na QNAP działa mi też idealnie.

Program do torentow jest qnapa nawet z wyszukiwarką z pirackich stron. Nie jest bardzo rozbudowany ale ma obsługę zdalną np z komórki.

Używam do trzymania zdjęć i filmów rodzinnych i kolekcji mp3 (w mirrorze)

Z pracy mam dostęp do qnapa na parapecie w domu. Mogę odpalić music station lub photo station w przeglądarce wpisując unikalna domenę mojego qnapa.


_________________
psn

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2447
Dołączył(a): 4.03.2005
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 13:26 
Cytuj  
siemka
zastanawiam sie nad qnap 251a
https://www.morele.net/serwer-plikow-qn ... y-1012900/
https://www.morele.net/serwer-plikow-qn ... y-1009270/

ale teraz mam zagwozdke ,czy brac wersje 2GB ramu czy 4GB , bo jest duza roznica w cenie i nie wiem czy jest w ogole sens doplacac ?
czy nie kupic moze nawet wersji 2G i samemu dolozyc kolejne 2G

ma ktos moze ten model ?

albo czy w ogole w NASie potrzebne mi bedzie te 4GB, bo nie planuje stawiac na nim wirtualek


_________________
Obrazek

***

Posty: 24059
Dołączył(a): 6.04.2003
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 13:31 
Cytuj  
zastanawiam sie nad sprzedaza swojego synology z dwoma HDD - 6TB lacznie. W sumie i tak z tego korzystam bardzo okazjonalnie - odkad przerzucilem sie na netflixa/prime nawet nie chce mi sie na torrentownie zagladac.
Jak cos to PM 8)

***
Avatar użytkownika

Posty: 18603
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 14:01 
Cytuj  
meterrr napisał(a):
siemka
zastanawiam sie nad qnap 251a
https://www.morele.net/serwer-plikow-qn ... y-1012900/
https://www.morele.net/serwer-plikow-qn ... y-1009270/

ale teraz mam zagwozdke ,czy brac wersje 2GB ramu czy 4GB , bo jest duza roznica w cenie i nie wiem czy jest w ogole sens doplacac ?
czy nie kupic moze nawet wersji 2G i samemu dolozyc kolejne 2G

ma ktos moze ten model ?

albo czy w ogole w NASie potrzebne mi bedzie te 4GB, bo nie planuje stawiac na nim wirtualek


Ja bym na RAMie nie oszczedzal. Najnowszy QTS jest pamieciozerny i ma duzo zajebistych aplikacji.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 14:52 
Cytuj  
Ja mam w qnap z 512 i mam 50% zajetego max.
Zależy do czego.

Mam najnowszy 64 bitowy soft.

Mój qnap kosztował 500 zł


_________________
psn

***
Avatar użytkownika

Posty: 18603
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 14:59 
Cytuj  
Deshroom napisał(a):
Ja mam w qnap z 512 i mam 50% zajetego max.
Zależy do czego.

Mam najnowszy 64 bitowy soft.

Mój qnap kosztował 500 zł


Bralem udzial w zeszlym roku w ich webinarze z okazji wyjscia QTS 4.3 i mowili ze do odpalenia niektorych apek 2 GB to absolutne minimum. Jak sie korzysta tylko z photostation czy musicstation to duzo ramu napewno nie jest potrzebne.

Nie wiem, moze to ich marketing zeby sprzedawac drozsze modele.

Jedna z drog ktorymi QNAP chce sie rozwijac to internet rzeczy (wspolpracuja z Arduino), do zarzadzania tym pewnie beda potrzebne mocniejsze maszyny.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 15:23 
Cytuj  
Photo i Music Station

Serviio wymaga doinstalowania Java i to Java zajmuje mi z większość ramu.

Wydaje mi się że ważniejszy jest CPU. W idlu chodzi na 5% ale czesto dobija do 80%

Generalnie z oglądaniem filmów też nie było kłopotu.

Możliwe że jak ma robić za webserver to może wymagać więcej ale tak to nie wiem do czego.

Najbardziej obciąża mi qnap Resilio Sync to taka chmura torrent. Gdybym to wyłączył to chyba było by idle.


_________________
psn

***
Avatar użytkownika

Posty: 18603
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 16:14 
Cytuj  
Plexa uzywasz?

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 16:38 
Cytuj  
Nie lubię Plexa, Serviio jest dla mnie idealne. Plexa sprawdzałem kilka razy i zawsze wychodził gorzej od Serviio

Na PC i Qnap mam serviio, na pc od roku czy dwóch

Nie widzę zalet plexa ale chętnie posłucham i może kiedyś zmienię zdanie.

Edit
Używam bardzo rzadko, generalnie wpinam 128gb pendrive do smart tv i oglądam film. Nie mam po co kopiować filmu z pc na nas jak mogę na usb (pomijam że codziennie o 22.00 mój nas się wyłącza - ma WOL z komórki gdyby coś)


_________________
psn

***
Avatar użytkownika

Posty: 18603
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 17:18 
Cytuj  
Deshroom napisał(a):

Nie widzę zalet plexa ale chętnie posłucham i może kiedyś zmienię zdanie.



Plex ma ladniejszy interface, poza tym to chyba wielkich roznic nie ma.

Na qnapie dziala tez KODI.

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 17:35 
Cytuj  
Ale w TV to tego UI nie widać, foldery są i tyle.

Podobno już nie wspierają Kodi.


_________________
psn

***
Avatar użytkownika

Posty: 18603
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 18:03 
Cytuj  
Deshroom napisał(a):
Ale w TV to tego UI nie widać, foldery są i tyle.

Podobno już nie wspierają Kodi.


Rzeczywiscie, juz nie ma KODI w HD Station.

Tu mozna pobrac kodi 17, ale ponoc jest zbugowany:

http://www.qnapclub.eu/index.php?act=detail&qpkg_id=405

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 18:50 
Cytuj  
nie wiem jak na qnap ale na PC i Androidzie KODI 17 z Exodusem chodzi idealnie


_________________
psn

***
Avatar użytkownika

Posty: 18288
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 28 lut 2017, 22:00 
Cytuj  
https://www.x-kom.pl/goracy_strzal/10855


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 720
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 2 mar 2017, 08:51 
Cytuj  
Z najtanszych QNAP posiadajacych HDMI znalazlem ten model:

http://allegro.pl/qnap-ts-251c-intel-du ... 50089.html

Warto brac czy ma jakies defekty? Ktos w komentarzach pisal ze malo wydajny, pod jakim wzgledem?

***
Avatar użytkownika

Posty: 18603
Dołączył(a): 31.08.2003
Offline
PostNapisane: 15 mar 2017, 16:06 
Cytuj  
Mam bardzo dobrą cene na Qnapa TS-228, z dwoma dyskami Seagate 2 TB 900 zł netto.

***
Avatar użytkownika

Posty: 720
Dołączył(a): 29.05.2006
Offline
PostNapisane: 15 mar 2017, 17:58 
Cytuj  
Niestety 228 nie ma HDMI

***
Avatar użytkownika

Posty: 17532
Dołączył(a): 24.02.2004
Offline
PostNapisane: 15 mar 2017, 18:34 
Cytuj  
tylko zwrócę uwagę mimo że oba nie mają HDMI

Cytuj:
TS-212P czy TS-228
Dyskusja w 'Przed zakupem...' rozpoczęta przez użytkownika vistula-vistula, 3 Listopad 2016.
Tagi: ts-212p
0 ocen
vistula-vistula
vistula-vistula
Nowy użytkownik
Noobie
TS-212
Witam
Stoję przed wyborem zakupu NASa dla użytku domowego i waham się między modelami TS-212P czy TS-228.
Mógłby ktoś doradzić co się bardziej opłaca co jest funkcjonalniejsze.

Jeden minus w TS-228 że nie posiada on transkodowania video. Ale pytanie czy to minus. Oglądam czasem Video z dysku na TV ale pytania czy ta funkcja ma sens. Jak ona działa ?NAS sam będzie transkodował video jeśli np TV nie rozpozna formatu (choć powiem szczerze ze mam tv samsung i mało z czym sobie nie radzi jeśli chodzi o odtwarzanie różnych formatów Video). Czy aby transkodować trzeba będzie się zalogować do NASa i włączyć to przy filmie który nie rozpoznaje TV ?
Który procek jest lepszy ten 1,6 w 212P czy 1,1 Dual Core w 228

Czy jeśli mam dwa dyski różnego producenta tej samej pojemności i prędkości będzie to hulać ?

Proszę o pomoc.


_________________
psn

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.