mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
*

Posty: 109
Dołączył(a): 11.05.2005
Offline
PostNapisane: 11 maja 2005, 12:10 
Cytuj  
Dwa kompy:
- Sempron 3000+, Radeon 9000 64Mb, 1Gb Ram
- Athlon XP 2000, Radeon 9550 (podkręcony na 9600) 128Mb, 1Gb Ram
oba na płytech z NForce 2, na obu gra chodzi dosyć płynnie przy Balanced -cienie +flora +animacja ubrań
Nie wiem co jest grane ale wyłączenie cieni daje ogromny przyrost szybkości. Na Radeonie 9000 gra wygląda brzydziej niż na 9550 (stare silniki Pixel i Vertex)

Mam też pytanie do znawców tematu - zamierzam dokupic kartę grafiki Radeon 9600 Pro i czy lepiej kupić trochę wolniejszą 400Mhz/466Mhz ale z 256Mb czy też szybszą 400Mhz/600Mhz ale tylko z 128Mb ?

***
Avatar użytkownika

Posty: 17017
Dołączył(a): 4.03.2004
Offline
PostNapisane: 11 maja 2005, 12:14 
Cytuj  
Osobiscie uwazam ze lepiej wybrac ta z 256VRAM. Pamiec mozna zawsze sprobowac podkrecic.

**

Posty: 399
Dołączył(a): 22.10.2004
Offline
PostNapisane: 11 maja 2005, 17:00 
Cytuj  
Crane napisał(a):
zamierzam dokupic kartę grafiki Radeon 9600 Pro i czy lepiej kupić trochę wolniejszą 400Mhz/466Mhz ale z 256Mb czy też szybszą 400Mhz/600Mhz ale tylko z 128Mb ?


jezeli pracujesz w rozdzielczosci wyzszej niz 1024x768 to wydaje mi sie, ze 256mb bedzie lepszym rozwiazaniem. a jak wspomnial moj przedmowca pamieci zawsze mozna podkrecic, ewentualnie nowy bios.

btw. w proline.com.pl jest bardzo mila promocja, r9800pro sapphire za 569 PLN. skorzystalem i jestem zadowolony bardzo.

*

Posty: 109
Dołączył(a): 11.05.2005
Offline
PostNapisane: 11 maja 2005, 17:55 
Cytuj  
enkil napisał(a):
Crane napisał(a):
zamierzam dokupic kartę grafiki Radeon 9600 Pro i czy lepiej kupić trochę wolniejszą 400Mhz/466Mhz ale z 256Mb czy też szybszą 400Mhz/600Mhz ale tylko z 128Mb ?


jezeli pracujesz w rozdzielczosci wyzszej niz 1024x768 to wydaje mi sie, ze 256mb bedzie lepszym rozwiazaniem. a jak wspomnial moj przedmowca pamieci zawsze mozna podkrecic, ewentualnie nowy bios.

btw. w proline.com.pl jest bardzo mila promocja, r9800pro sapphire za 569 PLN. skorzystalem i jestem zadowolony bardzo.


Akurta chwilowo mam LCD 15" więc powyżej 1024x768 nie poszaleja, ale kupuję tę kartę właśnie ze względu na EQ2. Do wydania przygotowałem tak max 350zł więc 9800 jest dla mnie raczej chwilowym marzeniem :) Problem z podkręcaniem tych pamięci jest taki że prawdopodobnie nie da się ich podkręcić powyżej 500 Mhz (Sapphire 9600 Pro Advantage)

*

Posty: 96
Dołączył(a): 7.02.2005
Offline
PostNapisane: 11 maja 2005, 20:21 
Cytuj  
Ja mam R9600 Por z 128 MB RAMu i nie narzekam, ale jeśli masz możliwość, to bierz tego z 256 RAM. EQ2 łyka pamięć zarówno tą zwykłą jak i chyba graficzną jak ciepłe bułeczki.


_________________
"Marzenia mają to do siebie, że się nie spełniają. Jeśli są nasze." - Match

*

Posty: 148
Dołączył(a): 2.01.2005
Offline
PostNapisane: 11 maja 2005, 21:49 
Cytuj  
Crane napisał(a):

Akurta chwilowo mam LCD 15" więc powyżej 1024x768 nie poszaleja, ale kupuję tę kartę właśnie ze względu na EQ2. Do wydania przygotowałem tak max 350zł więc 9800 jest dla mnie raczej chwilowym marzeniem :) Problem z podkręcaniem tych pamięci jest taki że prawdopodobnie nie da się ich podkręcić powyżej 500 Mhz (Sapphire 9600 Pro Advantage)


W tej kwocie możesz znaleźć na Allegro używaną 9700- ja bym wchodził raczej w coś takiego. Wydajność ponad 2x wyższa i niewielki zapas na przyszłość. 4-potokowce odejdą w niepamięć szybciej niż się wydaje, a nie chciałbyś chyba za rok wydawać pieniędzy na kolejną kartę.


_________________
Pozdrawiam,
Marcin


Posty: 46
Dołączył(a): 11.06.2005
Offline
PostNapisane: 21 paź 2005, 15:45 
Cytuj  
Takie mam pytanko jakby gra poszla na GeForce FX 5500 128MB 512DDR/400mhz, celeron D 3.03 Ghz. trial chodzi mi bardzo dobrze ale nie wiem jak to bedzie wygladalo w w pelnym EQII.

*****

Posty: 2117
Dołączył(a): 15.11.2001
Offline
PostNapisane: 21 paź 2005, 17:06 
Cytuj  
Mysle ze smialo, na niskich ustawieniach, z tym ze jesli bys planowal jakis update sprzetu pod EQ2 w przyszlosci to na pierwszy ogien RAM, przy 512 moze ci czasem doczytywac przy wiekszych texturach - przy 768 problemu raczej nie ma ;)


_________________
..of Tarew Marr, ew, Nagafen!

Let fools do good, and fair men call for grace; Aaron will have his soul black like his face.

****

Posty: 1474
Dołączył(a): 30.11.2004
Offline
PostNapisane: 4 lis 2005, 10:18 
Cytuj  
gra sie w to grac na

anthlon 2.4 ghz, 768 ram, GF 6800 GT@256VDDR3 na max detalach? ;)

***

Posty: 590
Dołączył(a): 16.09.2005
Offline
PostNapisane: 4 lis 2005, 10:25 
Cytuj  
na max. nie zagrasz.
na srednich raczej TAK.

****

Posty: 1474
Dołączył(a): 30.11.2004
Offline
PostNapisane: 4 lis 2005, 10:51 
Cytuj  
to juz jest zle jak sie nie da grac po maksie na 16 potokowej karcie 256 mb na ddr3.... pewnie jeszcze proca trzeba byloby zmienic ale skad na to pieniadze brac ;)

*

Posty: 126
Dołączył(a): 8.12.2004
Offline
PostNapisane: 4 lis 2005, 12:24 
Cytuj  
Czesc
Karte masz jak najbardziej OK ale ram i procek cie nie puszcza.
Z reszta chcialbym poznac liste produktow ktore wykorzytuja wiecej niz 128MB z karty :P


_________________
Kurga

*****

Posty: 2117
Dołączył(a): 15.11.2001
Offline
PostNapisane: 5 lis 2005, 07:37 
Cytuj  
Procesor to akurat ma zalecane 3ghz...

Jesli chcesz puscic EQ2 w max detalach to liczy sie ram, ram i jeszcze raz ram...

2GB zwyklego i 512 na grafice aha do tego eq2 nie toleruje podkrecania procesora - to wywoluje wachania napiecia na FSB'ie i prowadzi do zwiech non stop praktycznie (przynajmniej na celeronieD pod wXP i plycie Abit)...


Hmmm, na twoim aktualnym zestawie bez problemu puscisz na balanced i wlaczysz pare fajnych efektow, typu lustro zbroji, lustro wody i wiekszosc cieni )


_________________
..of Tarew Marr, ew, Nagafen!

Let fools do good, and fair men call for grace; Aaron will have his soul black like his face.

****

Posty: 1474
Dołączył(a): 30.11.2004
Offline
PostNapisane: 7 lis 2005, 13:28 
Cytuj  
w tej chwili mam jeszcze radeona 9500 pro, puscilem to na srednich, bez fajerwerkow, super nie wyglada ale chodzi plynnie. karte bede mial za 3 dni, bawie sie trialem. na gwiazdke bedzie trzeba zmienic sprzet na jakis p4 3 ghz + 1.5 gb ram ;p

******

Posty: 4017
Dołączył(a): 26.02.2005
Offline
PostNapisane: 7 lis 2005, 13:48 
Cytuj  
dobra, criss mnie nakręcił na testowanie a może nawet kupno everquesta2
i mam pytanie. Mój sprzęt jest już dosyć stary i nie wiem czy będe mógł
sobie na nim popykać w tego everquesta

Athlon64 3000+ s939
Msi K8 Neo4 Nforce4 Sli
Msi Nx-6600gt-vtd128e
2x512/400 kingston (single channel)
SoundBlaster Live ! 24bit 7.1
zasilacz jakiśtam 450W
WinXP SP2


(wiem że noob pytanie ale musze być pewien że windows czy jakiś athlon
nie będzie doprowadzał do 2fps jak w fearze)


_________________
Friends come and go, but enemies accumulate.

***
Avatar użytkownika

Posty: 12370
Dołączył(a): 23.04.2002
Offline
PostNapisane: 7 lis 2005, 15:22 
Cytuj  
ogolnie trzeba przyjac do wiadomosci jedno: nie ma sprzetu ktory obsluzy EQ2 w max detalach z rozsadnym fps , fakt wyglada wtedy jak renderowany film ( gniecie nawet gry na konsolach ) ale niestety , pamietajmy ze to gra online i jak wyjdzie w zasiegu wzroku 30 warriorow w high detail z polyskliwymi armorkami to zaden sprzet do domowego uzytku tego nie wytrzyma . Ale gra ma na tyle fajny i plastyczny engine ze mozna znalezc dobry balans miedzy jakoscia a szybkoscia , trzeba sie pobawic ustawieniami tak by gra nie tracila na wizualiach za wiele. Przedewszystkim program przezuca ogromnego rozmiaru textury wiec lubi karty z 256 ram na pokladzie i wiecej oraz na 256 - bit szynie . Wszystkie cienie sa renderowane w real-time i obciazaja bardzo GPU dlatego radzilbym wylaczyc lub zredukowac, podobnie z FSAA i anizotropia , EQ2 duzo traci bez wlaczonych efektow symulacji wody (karta z wydajnymi jednostkami pixel shader) , symulacji odziezy , i efektow swiatel dlatego to warto zostawic. Niektorzy zarzucaja ze animacja jest kiepska...to nie prawda , wg mnie jest na poziomie . Dla tej gry warto sie zaopatrzyc w 2gb ramu , 1 gb moze sie okazac gdzie nigdzie waskim gardlem

Gracze SWG napewno zauwaza sporo nalecialosci gdyz EQ2 jest na podobnym engine (tylko duzo bardziej zaawansowany)


_________________
"Trust your heart if the seas catch fire, live by love though the stars walk backward."

**
Avatar użytkownika

Posty: 467
Dołączył(a): 11.06.2004
Offline
PostNapisane: 7 lis 2005, 15:43 
Cytuj  
Jednego czego mi brakuje w eq2 w porownaniu z swg to opcji windows mode + borderless.
Co jak co ale mozliwosc "widzenia" np okienka gg jednoczesnie nie tracac gry z oczy to byla bardzo fajna rzecz, nie mowiac juz o szybkosci przelaczania sie miedzy oknami alt+tabem. W eq2 tego niestety nie ma, albo full screen, albo windowed.

P.S
Za kazdym razem gdy z trybu windowed probuje przejsc do full screen (czy to w opcjach gry czy alt+enter) kompletnie wywala mi gre.
Jesli wystartuje gre w full screen mode to ok, ale jak w miedzyczasie sie przelacze to juz nie wroce do tego
Jaki moze byc tego powod? Mial to ktos moze? (na trialu dzialalo ok, na full crash za kazdym razem :/)


_________________
SWG-FarStar: Yarpen Pre-CU Jedi Guardian(R.I.P)
EQ2-Splitpaw: Yennefer (R.I.P)
WoW-SH US - Yarpen

*

Posty: 74
Dołączył(a): 6.07.2005
Offline
PostNapisane: 8 lis 2005, 09:37 
Cytuj  
Criss-----> u mnie pomoglo ustawienie rozdzielczości ekranu i odświeżania takiego samego jak w Windowsie

Moje pytanie -- czy ktoś gral w EQII na laptopie?

**
Avatar użytkownika

Posty: 400
Dołączył(a): 2.03.2004
Offline
PostNapisane: 8 lis 2005, 16:17 
Cytuj  
Podobno nie jest kompatybilne z laptopowymi kartami graficznymi (tak pisze na pudelku w wymaganiach) :)


Posty: 6
Dołączył(a): 16.12.2005
Offline
PostNapisane: 21 gru 2005, 18:23 
Cytuj  
A ja mam semprona 2200+ 386mb ram, płyte asrocka i grafę gf fx 5200 ultimate. Na medium + z aa się przytnie czasami ;) ale da się grać...


_________________
.:Alea iacta est RPG4U :. ...
Wszystko, co się zaczęło musi się i skończyć…

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.