Aldatha napisał(a):
heh wlasnie , ciekawe czy skarbowka sie dopieprzy do RMAH sellers
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Prędzej czy później na pewno skarbówka się za takie rzeczy weźmie. Na pewno RMAH będzie w innych grach też, łączne obroty na takich 'serwisach / usługach' będą rosnąć to i się dowali w końcu.
Tak jak z handlem na allegro / ebay - tyle, że bardziej. W przypadku sprzedaży używanych fizycznych rzeczy czyli wd. ustawy chyba 6 lub więcej miesięcznych licząc od daty zakupu - chyba podatku odprowadzać nie trzeba w przypadku 'okazjonalnej sprzedaży' (nie chcę mi się kopać od kiedy się liczy to jako źródło utrzymania, a kiedy nie - w końcu od np. handlu używanymi książkami na dużą skalę trzeba podatek odprowadzić / mieć firmę).
W przypadku przedmiotów wirtualnych raczej nie widzę możliwości udowodnienia, że to rzecz 'używana', zresztą nawet jakby to kto będzie trzymał i pamiętał,a co najważeniejsze był w stanie udowodnić US, że dany miecz ma 6+ miesięcy ;p
Trzeba by pewnie zapytać dobrego doradcy podatkowego / wystąpić o interpretacje do US, ale ja bym obstawiał, że trzeba (będzie) płacić podatek od każdej sprzedaży na RMAH.
Jest w Pit-ach dla osób fizycznych rubryka "inne dochody" i powinno to tam trafić chyba.
Taka firma jak Blizz na pewno też będzie współpracowała z US w razie jakiś zapytań o jakiegoś użytkownika.
Dlatego też handel poza RMAH nie zniknie, tym bardziej, że unikając opłaty dla Blizza i PP oraz US - będą tam niższe ceny pewnikiem.
RMAH spowoduje tylko upowszechnienie RMT wśród tzw. przeciętnego gracza.