Z punktu widzenia gracza najlepszy system, to klasyczne opłacanie miesięcznej subskrypcji - każdy płaci tyle samo i każdy dostaje tyle samo. Do tego jest mnóstwo nowego i darmowego contentu, patche, bardziej dojrzałe community itd.
W momencie jak zaczyna się mieszać modele, to dochodzi do takiej sytuacji jak w AoC - jako gracz premium czuję się delikatnie mówiąc dymany (bo nie licząc znacznego zwiększenia się liczby graczy, nastąpiły zmiany które sprawiają, że nie jestem pewien za co tak naprawdę płacę, np. ma być niedługo udostępniony "content pack" powiązany z filmem, za który trzeba będzie dodatkowo zapłacić, a wcześniej takie "rozszerzenia" były kompletnie darmowe...Czyli nie dość, że płacę abonament to jeszcze mam płacić za coś co wcześniej było wliczone w pakiet :<). To jak z systemem nagród dla weteranów - dawno przestał być rozwijany, bo lepiej pozdzierać kasę z nowych użytkowników (np. sprzęt pvp bez wymagań levelowych) niż przejmować się kolesiami którzy grają parę lat i na wszystko narzekają
Wychodzi na to, że w TSW (przynajmniej na początku) w sklepiku będą udostępnione przedmioty mające co najwyżej kosmetyczny wpływ na zabawę (haha, mam ładniejsze majtki niż ty!), ale niepokojące jest to, że ktoś kto płaci za abonament i za grę ciągle będzie czuł się poszkodowany (w sensie, takie lekkie ukłucie zazdrości), bo ktoś może mieć coś fajniejszego, tylko dlatego że wrzuci dodatkowe $ w grę.
Ogólnie TSW wydaje/wydawał się być jednym z ciekawszych pomysłów na MMO w trakcie tworzenia którego okazało się, że ludzie nie są gotowi by zagrać w coś trudniejszego, bardziej rozbudowanego i skomplikowanego. Sam fakt, że twórcy próbują dostać niższą kategorię wiekową niż "adults only" dobitnie pokazuje że FC rezygnuje z polityki ideałów ("The most savage, sexy and brutal MMO") na rzecz maksymalizacji zysków. A szkoda, bo takich firm na rynku nie brakuje.
Ciągle wiążę spore nadzieje z tym tytułem, ale powoli tracę wiarę, że będzie to coś więcej niż AoC w obecnym stadium (czyt. gra z efektowną grafiką, upraszczana do granic możliwości, nastawiona na PvE itd.). Ale hej, może się mylę i jednak ktoś kto za tym stoi zadba o to żebym po zagraniu powiedział, że tego właśnie szukałem w MMO.