iniside napisał(a):
No ma być.
Ale stawiam swoje skarpety, ze w ciągu roku przejdą na F2P.
Ta gra poprostu niewytrzyma konkurencji. Nie ważne jak będzie oryginalna, jestem na 99% pewny, że Funcom poprostu coś po drodze zjebie ;p.
Konkurencja to jedna sprawa , bo wygrzebać sobie niszę by mogli i jakby tej gry nie zjebali pod względem bugów ,exploitów i zrobieniu release bez dużej części "content" tak jak zjebali AoC - to mogli by imho funkcjonować z subskrypcjami rzędu 200-400 k imho, bo tylu mogli by znaleźć osób , chcących gry w innym settingu i bez leveli. PRzy dobrych wiatrach może nawet więcej subskrypcji.
Tyle ,że Funcom chcę ciągnąć kasy ile się da jak najszybciej się da, wjebali w pełni zinteegrowany item-shop do P2P gry od dnia pierwszego i przez to sporo graczy się spodziewa / będzie spodziewać ,że gra przejdzie na F2P dosyć szybko. Przez to stracą trochę klientów już na starcie , co tylko przyśpieszy przejście na F2P.
W końcu nie będą musieli inwestować sporej ilości hajsu i czasu ,żeby grę przystosować do F2P modelu.
Zintegrowany sklep już będzie , wystarczy wprowadzić możliwość ściągnięcia klienta za free i wjebać więcej itemów z gry do sklepiku , co tam mniej więcej wrzucić to już mają z AoC doświadczenie , zresztą się tym chwalą :/ W zasadzie jedyna poważniejsza rzecz , to oskryptowanie kategorii "free" gracza i jego ograniczeń in-game.
Także nie będą musieli pracować nad tym długimi miesiącami jak przy innych przejściach P2P -> F2P.
Sama taka świadomość jest dla mnie osobiście odstraszająca, poza tym to co mówisz Funcom nie ma za dobrej reputacji.
Szkoda , bo gra ma parę fajnych rozwiązań no przynajmniej zapowiedzianych ,ale ze względu na to wszystko sobie ją daruję :/
To co w item shopie będzie to jedna rzecz ,ale nie zniese w grze na którą mam wydać pewnie ze 200 stówy + abonament + płatne dodatki jeszcze wjebanego item shop-u tym bardziej ,że item shop-y mają tendencję do rozszerzania asortymentu daleko poza to co na początku zapowiedziane, nie mówiąc o tym ,że sam Funcom mówi ,że to będzie "w
większości fluff" , to ja dziękuję postoję.