Shador von Dal napisał(a):
Szyszek chmielu, jako takich się już nie używa tylko sprowadza się je (ostatnio) z Niemiec/Czech w formie wysuszonej i sprasowanej (ew. ekstrakt). Na szczęście ostatnio zostały zakończone rozmowy odnośnie tego aby zwiększać wykorzystanie Polskiego.
Dużo osób tutaj wspomniało o Pilsnerze którego smak nie zmienił się od samego początku co potwierdzają sensolodzy w cyklicznych badaniach piw. A Pilsner jest produkowany przez ten sam koncern co i Tyskie (ostatnio produkcja wróciła do Czech).
Odnośnie piw z dużych koncernów a zerknijcie sobie na Tyskie Klasyczne i jego etykietę:
- typ słodu
- typ chmielu
- drożdże
edit:
Jeśli macie jakieś pytania z chęcią odpowiem bo po prostu lubię piwo i udzielam się w środowiskach piwnych.
Dowiem się dlaczego nie jest podany w składzie mainstreamowych piw chmiel.
Byłem przed chwilą na stronie Tyskiego i tam jest napisane, że zawiera chmiel, podejrzewam, że brak na etykiecie jest spowodowany tym, że nie mają obowiązku go zamieszczać na opakowaniu.
no to jeszcze podaj te ilosci, bo widze ze zapomniales