Oczywiście mogę troszkę opisać
Jak pisałem w pierwszym poście - za stary już jestem i troszkę za dużo doświadczenia zdobyłem, żeby się ładować w mmo (także nic w stylu dfo
).
Ogólnie mamy pomysł na grę roguelike-type i dobrze by było wykorzystać fakt, że gracze powracają do tego typu gier co widać po produkcjach typu Dungeons of Dredmor, FTL czy Sword of the Stars...
Akurat tak się złożyło, że 3 z 4 osób w teamie (oczywiście nazwa team jest przysłowiowy bo na razie każdy pracuje w firmach, ale jesteśmy gotowi to rzucić od razu jak się znajdzie inwestor) są zapalonymi fanami świata CP, a i każdy z nas bardzo lubi rogale.
Więc jak już można wywnioskować chodzi za nami rogalik w świecie cyberpunka ze stylizowaną grafiką zbliżoną do Shadowrun Returns (oczywiście bardziej ograniczoną bo to rogal) z kilkoma naprawdę ciekawymi rozwiązaniami gameplayowymi (ich nie będę wymieniał niżej). Do tego coop do 5 osób rozwiązany na zasadzie serwera stawianego u kogoś na kompie - jak np. w Terrarii.
Odnośnie samej mechaniki...
- System leveli i expa, w którym gracz za każdą udaną czynność otrzymuje exp. Zabicie potwora, udany craft, udany hacking, udany locpinging, udany scavengering etc.
- W tej chwili mamy przygotowanych dokładnie 64 skille, gdzie każdy z nich ma jakiś znaczący wpływ na gameplay. Są miedzy innymi skille crafterskie, scavengeskie, combatowe, powiązane z charyzmą, hakerskie etc.
- Crafting w całości oparty o system recept, które są do zdobycia na wiele sposobów - shackuj kompa, znajdź jakąś zakodowaną wiadomość, rozkoduj wiadomość - a nóż będzie to recepta. Oczywiście można próbować nie znając recepty - może jakąś uda Ci się odnaleźć?
Aktualnie mamy gotowe recepty na elementy medyczne, narkotyczne - łączna ilość 83. Reszta recept nie jest jeszcze zamknięta, ale na dzisiaj mamy łącznie dokładnie 311 recept.
- Możliwość zdobycia jednorazowych recept na coś wyjebanego w kosmos.
- Wszystkie odkryte recepty są przypisane do gry, a nie do postaci.
- Każda broń tworzona jest z od 3 (broń biała) do 5 elementów, a każdy z elementów ma oczywiście wpływ na typ zadawanych obrażeń, ilość obrażeń, celność, szybkostrzelność, czas reloadu, zużycie ammo.
- Wzorujemy się na nethacku jeżeli chodzi o możliwości (ten jak wiadomo jest pod tym względem naprawdę wyjebany w kosmos)
- minigierki użyte np. do hackingu - nie tylko będzie się liczył skill, ale również trzeba będzie pomyśleć
- Oczywiście w pełni losowe generowanie lokacji.
- (Opcjonalne - nie wiemy czy to ma sens i czy nie popsuje rozgrywki oraz nie wiemy czy uda nam się na tyle zabezpieczyć dane) Handel pomiędzy graczami na platformie aukcyjnej.
- Będzie hardcorowo
Parę tych rzeczy pewnie się jeszcze zmieni, bo suche spisywanie design doca to jedno (narazie 270 stron), a weryfikacja w testach może wykazać coś innego
W skrócie to tyle - jak widać nic mega innowacyjnego, chociaż znajdzie się kilka nie spotykanych dotąd rozwiązań, ale po prostu chcemy stworzyć rozbudowanego rogala w świecie CP, w którego będzie się zajebiście grało