mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 10:14 
Cytuj  
nie no lajcik, kazdy piekarz je jak lubi :))
ja nie trawie pizzy z pieczarkami/annanasami.

*
Avatar użytkownika

Posty: 5596
Dołączył(a): 24.04.2005
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 10:39 
Cytuj  
Z ananasami też nie trawię , ogólnie ostatnio mam problem bo nie mogę jeść żółtych serów, mięsa ani grzybów i nie wiem w ząb z czym zrobić pizzę.

I przestańcie z tym piekarzem bo wszyscy będą myśleć że w piekarni pracuję ;)


_________________
Mam leniwe szare komórki.

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 10:42 
Cytuj  
Ja nauczyłem się przygotowywać pieczarki wcześniej i potem gotowe używać do zapiekanek, pizzy itp.
Robi się łatwo bo wystarczy zetrzeć na grubym tarle pieczarki, usmażyć na masełku lub innym tłuszczu, doprawić, potem zapakować w porcje i zamrozić, w ten sposób nie ma wody z pieczarek i nie flaczeje nam pizza czy zapiekanka.

Co do ciasta na pizze, najlepiej szukać klasycznego przepisu na ciasto drożdżowe bez cukru ( dodaje się go jedynie troszkę do rozruszania drożdży w domowych warunkach ) i zastąpić tłuszcz oliwą lub dobrym olejem.
Takie ciasto wyrabiać bez podsypywania maki tylko na oliwie/oleju.

Dla osiągnięcia lepszego efektu polecam kamień do pizzy i polewanie gotowej pizzy po wierzchu oliwką z oliwek, no i temperatura na maksa ile wyciągnie piekarnik bo piece do pizzy to 280-300 stopni.

Cała tajemnica dobrej pizzy włoskiej to tłuste ciasto na oliwie/oleju i duża temperatura pieca, inaczej uzyskamy wilgotne lub przesuszone miejscami ciasto.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."


Ostatnio edytowano 13 kwi 2011, 10:44 przez Teo, łącznie edytowano 1 raz
***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 10:43 
Cytuj  
nie zapominaj, ze dobra maka tez ma swoj wklad w pizze :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 10:49 
Cytuj  
Jak prowadziłem cukiernie to zawsze zamawiało się sprawdzona dobrą mąkę 500-tke z odpowiednią ilością glutenu, a w markecie to nie mam zielonego pojęcia.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 10:53 
Cytuj  
ja uzywam tortowej plus semoline.

*
Avatar użytkownika

Posty: 5596
Dołączył(a): 24.04.2005
Offline
PostNapisane: 13 kwi 2011, 11:03 
Cytuj  
Mąkę dobrą można zamawiać także przez internet jeżeli ktoś nie może znaleźć w swoim miejscu zamieszkania.


_________________
Mam leniwe szare komórki.

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2387
Dołączył(a): 18.11.2001
Offline
PostNapisane: 24 maja 2011, 18:24 
Cytuj  
http://www.youtube.com/watch?v=CeZlih4DDNg :D

***
Avatar użytkownika

Posty: 13268
Dołączył(a): 7.11.2004
Offline
PostNapisane: 24 maja 2011, 20:15 
Cytuj  
Dobre, ale po co gotowac skoro mozna jesc na surowo:
http://www.youtube.com/watch?v=xUrCCDP2-rk


_________________
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent
open your mind for the serpent

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 7 lip 2013, 13:11 
Cytuj  
OK, bo na forum sporo miłośników wołowiny.
Zjebałem. Wczoraj przez pomyłkę wsadziłem steki do zamrażarki.
Jakieś tipy? Rozmrażać i nadal jako stek czy będzie już gówno i lepiej przemielić na burgery? :/
Steki na szczęście odpadowe z udźca.
A może pieczeń z tego zrobić?

Jak rozmrażać - na dolnej półce lodówki czy pod bieżącą wodą?


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 7 lip 2013, 13:18 
Cytuj  
na dolnej polce, powoli, 24h i bedzie wsio git.
niestety w tym przypadku wszystko zalezy od jakosci miesa. ja mrozilem steki z uk i po rozmrozeniu byly zajebiste.
kupowane w befsztyk.pl juz nie sprawdzily sie tak dobrze po dluzszym przechowywaniu, ale nadal byly bardzo dobre w porownaniu do tego co sie kupuje na codzien.

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 16.03.2009
Offline
PostNapisane: 7 lip 2013, 17:27 
Cytuj  
Szukam dobrego salami peperoni na pizze, możecie coś polecić? Próbowałem już prawie każdego salami jakie jest dostępne w moich osiedlowych sklepach i w Piotr i Paweł, ale wszystko śmierdzi konserwantami. Jedyne salami pepperoni znalazłem w PiP na wage ale też śmierdzi chemią, jest jeszcze takie paczkowane od Morliny, ale też chemia :har: Może znacie jakiś sklepik w wawie ale jakiś sklep internetowy?

***
Avatar użytkownika

Posty: 15620
Dołączył(a): 27.08.2005
Offline
PostNapisane: 7 lip 2013, 17:59 
Cytuj  
Zobacz w gzelli.


_________________
ciemny lud to kupi
Deshroom napisał(a):
jeszcze mnie lewy kciuk boli od biegania

*
Avatar użytkownika

Posty: 5772
Dołączył(a): 23.01.2008
Offline
PostNapisane: 7 lip 2013, 23:29 
Cytuj  
Pytanie z innej beczki jak zrobic steka na grillu zeby sobie zebow na nim nie polamac?:<


_________________
Vanilla Wow: Nyxs - Rogue Undead

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 7 lip 2013, 23:46 
Cytuj  
20min przed grillem posypać solą do marynowania ( zmiękczającą ) dostępna w każdym dużym markecie ( nie zawiera chemii ), a samo grillowanie to kwestia wyczucia, za długo będzie suche i twarde, za krótko będzie surowe, temperatura istotna, nie ma sposobu łatwego :)


Bahamut napisał(a):
Szukam dobrego salami peperoni na pizze, możecie coś polecić? Próbowałem już prawie każdego salami jakie jest dostępne w moich osiedlowych sklepach i w Piotr i Paweł, ale wszystko śmierdzi konserwantami. Jedyne salami pepperoni znalazłem w PiP na wage ale też śmierdzi chemią, jest jeszcze takie paczkowane od Morliny, ale też chemia :har: Może znacie jakiś sklepik w wawie ale jakiś sklep internetowy?

prawdziwe salami ma sporo gorczycy, która nadaje kwaskowy smak i to ta "chemia", która wyczuwasz, do gastronomi kupuje się inną, w sellgros jest, różni się tym że jest miększe i wydaje się na oko że surowsze.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

****
Avatar użytkownika

Posty: 1741
Dołączył(a): 16.03.2009
Offline
PostNapisane: 8 lip 2013, 01:44 
Cytuj  
embe napisał(a):
Bahamut napisał(a):
Szukam dobrego salami peperoni na pizze, możecie coś polecić? Próbowałem już prawie każdego salami jakie jest dostępne w moich osiedlowych sklepach i w Piotr i Paweł, ale wszystko śmierdzi konserwantami. Jedyne salami pepperoni znalazłem w PiP na wage ale też śmierdzi chemią, jest jeszcze takie paczkowane od Morliny, ale też chemia :har: Może znacie jakiś sklepik w wawie ale jakiś sklep internetowy?

prawdziwe salami ma sporo gorczycy, która nadaje kwaskowy smak i to ta "chemia", która wyczuwasz, do gastronomi kupuje się inną, w sellgros jest, różni się tym że jest miększe i wydaje się na oko że surowsze.

Raz jak kupiłem paczkowane salami w kawałku i otworzyłem opakowanie to w całej kuchni rozniósł się bardzo nienaturalny zapach(najbardziej zbliżony do gazu z kuchenki), ale napewno nie zgnilizny, dla mnie to były konserwanty i inna chemia. Aż kupię sobie gorczyce i sprawdze co mówisz, bo to ciekawe. Sellgros dla mnie odpada bo to na karte sklep.

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 8 lip 2013, 05:53 
Cytuj  
omg tosiek, zadnej soli do marynowania. niszczy strukture miesa, ktore moze i faktycznie robi sie 'miekkie' ale za to ma konsystencje gabki.
lepiej wydac wiecej kasy na dobre mieso, a wtedy po 3min z kazdej strony na grillu i gotowe.

bahamut: sprawdz w almie. w dobrych sklepach tej sieci, dosc czesto maja duzy wybor wedlin.

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.