Cytuj:
2004-03-26 13:08, Zematis napisał:
Finladnia to potega gospodarcza krajow Skandynawskich.
Sw. Mikojal do Ciebie zapewne nie przychodzil...
Nie lubie jak ktos wyglasza sady na temat o ktorym nie ma zielonego poejcia.
Św. Mikołaj jest świętym tak fajnym, że wierzą w niego nawet niewierzący. Był podobno biskupem Myry, miasta w zachodniej Anatolii (dziś Turcja), gdzie zmarł ok. 340-350 roku. Co robił za życia - naprawdę nie bardzo wiadomo. Podobno uczestniczył w soborze nicejskim (325), na którym miał nałożyć po buzi niejakiemu Ariuszowi, okropnemu heretykowi powątpiewającemu w boską naturę Chrystusa. Nie świadczyłoby to za dobrze o Mikołaju, gdyż w Nicei arianizm przepadł z kretesem na życzenie samego cesarza Konstantyna. W takiej sytuacji walenie Ariusza po gębie nosiłoby wszelkie znamiona dokopywania leżącemu, by podlizać się kochanej władzuni.
Moze dlatego kościół katolicki w 1969 roku zdjął go z oficjalnego spisu świętych, czyli, innymi słowy, wyrzekł się go i kwita.
Co do oburzonego 24 to ja bym sie bardziej przejal nie tym, co mowi gosc z jakiegos dziwnego kraju tylko tym, co mowili o nas ludzie nieco slawniejsi - np:
Fryderyk II:
Polacy sa prozni, pyszalkowaci, gdy im szczescie sprzyja; a unizeni w nieszczesciu.
Dla zdobycia pieniedzy gotowi sa do najwiekszych podlosci, ale po uzyskaniu pieniedzy wyrzucaja je przez okno.
Zaluje filozofow, ktorzy zajmuja sie losem tego, pod kazdym wzgledem pogardy godnego, narodu.
Honore de Balzac:
Polacy to ludzie, ktorzy chca wzniecic ogien, podkopac handel i zrujnowac kupcow dla jakiejs "ojczyzny", ktora podobno jest jednym bagnem zamieszkalym przez ohydnych Zydów, nie liczac Kozakow i chlopow, rodzaj dzikich bydlat mylnie zaliczanych do rodzaju ludzkiego.
John Maynard Keynes:
Polska jest czyms niemozliwym do gospodarczego zaistnienia, czyms czego jedynym przemyslem jest dreczenie Zydow.
Jacques Tati:
Anglicy wychodzą nie żegnając się, a Polacy żegnają się nie wychodząc.
Mysle tez ze niemieckie dowcipy w stylu:
Co sie stanie gdy skrzyżowac Polaka z Rumunem ?
Dziecko będzie za leniwe aby kraść.
Mama-Polka zachęca synka:
- Jedz kaszkę, jedz - będzies rósł.
- Ja nie chcę być Rus. Ja chcę być Volksdeutsch.
albo podobne amerykanskie:
Słyszeliście o polskim geju? Spał z kobietami.
Miałem kumpla, który znał mnóstwo kawałów o Polakach. Siedzieliśmy w miejscowej knajpie, wypiliśmy parę browarów i kumpel zaczął opowiadać. Niedaleko siedział koleś i przysłuchiwał się, aż wreszcie podszedł do naszego stolika i mówi: "Słuchajcie, jestem Polakiem, ze spokojem znoszę kawały o Polakach tak jak inni moi rodacy, ale ten temat staje się już trochę nudny. Możecie pogadać o czymś innym?".
No i zmieniliśmy temat.
Po jakimś czasie mój kumpel poszedł do kibla, a ten wielki Polak poszedł za nim. Nie było ich jakiś czas, w końcu wyszli. Pytam więc kumpla:
- Co tam się działo?
- Słuchaj... - odpowiada kumpel. - Widziałeś, jak poszedł za mną do kibla? Groził mi golarką elektryczną! Nie wiem co by się stało, gdyby miał gdzie ją podłączyć do prądu!
albo izraelskie:
Obwoźny handlarz przyszedł do papieża. Nie wiedział za bardzo jak się zachować, więc postanowił rozluźnić atmosferę, opowiadając kawał.
- Czy słyszałeś Ojcze Święty ten kawał o dwóch polskich księdzach?
- Ależ ja też jestem Polakiem, mój synu.
Handlarz zastanowił się.
- W porządku, Ojcze Święty. Opowiem go bardzo powoli.
- Dlaczego Jezus nie urodził się w Polsce?
- Nie mogli znaleźć trzech mędrców i dziewicy.
tez sa nieco bardziej nieprzyjemne od zartow tego fina.
Uwzazal bym tez mocno z wymieniam tych slawnych polakow bo Kopernik to zdaje sie slowa po polsku nie umial, Curie cale dorosle zycie przezyla we francji (francuzi zreszta do tej pory twierdza ze to ich noblistka polskiego pochodzenia) a jak zdecydowala sie na powrot do kraju na fali niepodleglosciowej egzaltacji to ja szybko wygryzlismy (zdaje sie ze za romans z mlodszym facetem). Warto tez wspomniec o innych wielkich polakach jak Wit Stwosz (zwany tez niekiedy Veit Stoss, urodzony w Horb w 1447 lub 1448, zmarł w Norymberdze w 1533) albo A.Mickiewicz - tworca najwiekszego polskiego poematu epickiego zaczynajacego sie od slow "Litwo, ojczyzno moja" czy innym litwinie ktory zalozyl u krzyzakow NRD (w naszej historii uchodzi za jednego z najwiekszych krolow polski)
Te watpliwosci mozna tez przekladac na druga strone - malo kto wie ze niejaki Dzierzynski (wynalazl NKWD) byl 100% polakiem (i to z dobrej rodziny) - warto sie tym chwalic? Chyba nie - podobnie jak tym, ze przecieztny stosunek seksualny statystycznej polskiej pary trwa 11.5 minuty (lacznie z gra wstepna
)
Anyway... biorac pod uwage ze nigdzie w biblii nie ma slowa o stworzeniu NARODOW poza jednym miejscem - opisem tego co sie dzialo dawno temu pod wieza Babel, mozna dojsc do wniosku, ze narody zostaly stworzone "za kare".
I tym optymistycznym akcentem...
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Karol66 dnia 2004-03-26 23:48 ]</font>