embe - to moze przejdzmy do konkretów i wypunktuj mi co CI się tak w ebay nie podoba, a co się tak bardzo podoba w aliexpress (alibaba pomijam bo nie ma sensu pisać o tym serwisie).
Masz moje anse dlaczego nie kupuję i nie zamierzam kupować na aliexpress (zrobię copy&paste):
- dostawa w ~30dni,
- pierdolenie z VAT-em,
- cłem,
- listy przewozowe,
- wypełnianie deklaracji,
- praktycznie zero szans na zwrot towaru,
- horrendalnie drogie przesyłki przy większych rzeczach etc.
Sprowadzanie większych ilości (na handel) też jest coraz trudniejsze. Ostatnio musiałem sobie załatwić EORI number, mimo, że jeszcze w tamtym roku identyczne przesyłki dochodziły do mnie bez żadnej zbędnej papierologi. Innym razem musiałem dosłać pismo, że kilka setek sprzętu jest na użytek prywatny
Na razie przeszło ale pewnie do czasu. Nie mówiąc o tym, że jak kilka paczek mi przetrzymają w jakimś depocie (na cle, bo czekają na coś) to później próbują mnie obarczać kosztami magazynowania..)
Ebay wyglada jak wyglada - ważne, że działa. Ostatnio wprowadził:
1. współpraca z siecią sklepów Argos - w którym można odbierać przesyłki
2. mnóstwo większych i mniejszych zmian na ich stronie online - w tym ulubiona przeze mnie funkcja sell it yourself.
Nie wiem jak na allegro - ale ebay pamięta wszystkie twoje aukcje, nawet te sprzed kilku miesięcy więc jak sprzedajesz to samo to też wystarczy jeden-dwa kliki.
Pozwala na większą ingerencję w treść aukcji - mam fajny autorski template z odnośnikami do innych moich aukcji - z tego co pamiętam na allegro nie było to możliwe.
Osobiście przedkładam ebay nad allegro.
sula napisał(a):
Ebay może po prostu zmergować Allegro z Ebay, przejąć udziału w rynku i koniec.
Co lepsze dla Polskiego handlu, wpływow podatkowych, miejsc pracy, pracy dla firm trzecich przy usługach dla przyszłości Allegro, itp ?
Zgoda. Trzeba było tak od razu.