Cytuj:
2001-12-28 19:48, IcE napisał:
Kilka małych uwag - co do słów dzi4du o niższości tych co gardzą niskim wkładem kogokolwiek w rozwój Waszego serwera - chyba zapomniałeś wraz z przyjaciółmi, że wiele osób których pracą nagminnie niektórzy Wasi koledzy pogardzają również odegrało nie małą rolę w rozwój serwera.
Powiedz mi proszę, w którym miejscu powiedzieliśmy, że wcześniejsi ludzie nie zrobili NIC. Bo twoim zdaniem, ogłaszamy, że my ten serwer zbudowaliśmy w 100%. Nic bardziej mylnego, nie jest to tylko nasz wkład, jednak mogę śmiało powiedzieć, że aktualnie większość i to spora większość to nasz wkład. I tego zaprzeczyć nie możesz.
Cytuj:
Róźnica pomiedzy innymi ekipami a Wami jest taka, iż te inne ekipy nie usuwają w niepamięć pracy tych którzy potem z tej ekipy odeszli z róznych powodów.
Jakiej pracy masz na myśli? Bo ja nie wiem co my usunęliśmy w niepamięć. Zawsze chyba mówiliśmy, że kontynuujemy to co zaczęła pierwsza ekipa. Znajdź mi proszę dowód, a nie podajesz informacje bez podstaw.
Cytuj:
Twoi współpracownicy natomiast kontynuując pracę innych traktują swoich poprzedników jako bandę nieudaczników, chamów, palantów, kretynów itp nie chcąc zauwazyć, [...]
Jeżeli chodzi o podsumowanie skasowania pewnego katalogu, pozostawmy ocene nie nam, a graczom.
Cytuj:
[...] iż to własnie oni pierwsi przecierali szlaki, głowili się z wylotami na zapchanym serwerku, dziesiątkami bugów i przede wszystkim starali się żyć w zgodzie z pogardzanymi przez "pewne kregi" graczami z OSI za co niejednokrotnie mogli liczyć na ich rady i cenne pomocne uwagi.
Moim skromnym zdaniem, sytuacja, jeżeli chodzi o stosunek doświadczonych graczy, diametralenie sie nie zmienił od czasu, gdy jeszcze byłeś w ekipie CLSE.
Cytuj:
Miast bronic na siłę pewnych rozwiązań, Ci pogardzani przez Was poprzednicy usiłowali poznać opinię doświadczonych graczy oraz wypracowac wspólny mianownik.
Przecież my słuchamy wszystkich uwag i te, które uważamy za słuszne - wprowadzamy od razu, lub zostawiamy je do przeanalizowania i wprowadzenia później.
Cytuj:
Twoi koledzy natomiast wychodzą z założenia że wszystko co znajduje się na CL jest cacy, z góry traktując jako wrogie głosy każde przejawy niezadowolenia na tym forum.
Kolejny zabobon, jakoby "Wszystko co proponują inni jest złe, a u nas wszystko juz jest dopracowane". Ileż rzeczy jest wprowadzonych z pomysłów graczy, które słyszymy zewsząd, jak i z tego Forum?
Gdybyśmy uważali, że wszystko "jest cacy", czy byśmy teraz przez tych kilka dni wszystko uzupełniali, bo nasze wizje, niekoniecznie można od razu wprowadzić? Czy był sens zarywać kilka nocy?
Cytuj:
Jako przedstawiciel oficjalnej strony UO wraz z swoimi współpracownikami powoli przestaję powaznie traktowac całą tę dyskusję. Chyba porawdziwe sa opinie iż gdzie dwóch polaków tam trzy partie polityczne i 4 zdania na każdy temat.
Zapomnieliśmy o tym, że Polacy to oportuniści...
Cytuj:
Chętnych do gry w UO jest w Polsce bardzo duzo. Na dłuzszą metę starczyło by ich na serwer OSI i wszystkie polskie serwery emulacyjne. Gdybyście tak zamiast wchodzić w swary wyciagnęli rękę do osób kreujących pozycję UO w Polsce - a chcąc nie chcąc takimi osobami są również w pewnym stopniu członkowie ekip innych polskich emulatorów mozna by zdziałać bardzo wiele.
Chyba rozwój polega na tym, że są rzeczy, które się różnią i każdy chcąc przyciągnąć do danego produktu chętnych, stara się go tak zmienić, żeby nadal był podobny, ale jednak inny niż wszystkie.
Każdy ma różne gusta i dzięki temu ma możliwość wyboru.
Cytuj:
Gdyby nie swary mielibysmy byc może juz dziś serwer legalny w Polsce a w sklepach nie brakowałoby gry.
Gry chyba nie ma z innego powodu aktualnie. (to tak na marginesie)
A serwer legalny, cóż, chyba nie twierdzisz, że emulatory, które są na licencji, jest nielegalne. Miałeś chyba na myśli oficjalny?
Cytuj:
Ostatnio zastanawiałem się co właściwie korzystnego wynika z tych wszystkich dyskusji. Doszedłem do wniosku że chyba czas udac się do okulisty bo albo oślepłem , albo faktycznie nie ma zadnej korzyści z całej awantury. Ekipy serwerów-emulatorów mają swój wkład w polski świat UO i tego nikt im nie odbierze (znam wiele osób które po spróbowaniu sił na CL i SC zaczęło grac na OSI, a i takie które grały na OSI i grają teraz na emulatorze).
Jest to wybór każdej osoby.
Cytuj:
Nie ukrywam jednak że zmiana zasad gry doprowadza czesto do zatracenia atutów Ultimy, lecz również rodzi wiele nowych ciekawych możliwości nie zastosowanych przez OSI (np płynna ekonomia). Gracze z OSI dysponują olbrzymim doświadczeniem wspartym kilkuletnią praktyką i tego też nikt im nie odbierze, a każdy nowy gracz wie, że ich wiedza to prawdziwa skarbnica informacji (sam się uczyłem gry od kilku z nich i wiem że bez ich pomocy miałbym wielkie G).
Owszem doświadczeni gracze OSI są skarbnicą wiedzy jeżeli chodzi o grę na serwerach oficjalnych. Tak samo gracze grający dłużej na emulatorach, są skarbnicą wiedzy o tych serwerach.
A różnice w porównaniu do OSI dają tylko ten plus, że ludzie mogą wybierać, czy wolą grać na OSI czy tutaj. Nie ma prostej konkurencji, bo gdyby emulatory były w 100% podobne do OSI a do tego darmowe to efekt byłby wiadomy...
Cytuj:
Może więc zamiast kilku obozów stworzyć jedną grupę miłosników UO w Polsce? Gwarantuję iż przyniosło by to na dłuższą metę znacznie lepsze wyniki i korzyści niż obecny stan rzeczy i naprawdę warto to zrobić.
Ultima to tylko program, światy mogą się różnić, tak samo jak się różnią na różnych shardach oficjalnych.
W polityce zawsze są partie, zawsze znajdą się ludzie, którzy myślą inaczej. Chcesz zrobić ze świata graczy Ultimy - Utopię, że niby się wszyscy zgadzają? Już chyba o tym gdzieś czytałem, jak to się kończy...
Cytuj:
I na koniec jedna sprawa - tym postem nie miałem zamiaru nikomu przylizać jeb%^%$% dupska i mówie to wprost
. Rzadko pisze cokolwiek na tym forum i nie mieszam się do awantur tu wszczynanych, dlatego prosiłbym aby nie potraktowac tego postu jako głos którejkolwiek ze stron "konfliktu", lecz raczej jako próbę mediacji (chociaż zdaję sobię sprawę że zapewne jej efekt bedzie znikomy lub żaden).
Tak samo ja nie zamierzałem w tym poście nikogo obrażać i jeżeli to zrobiłem to ze szczerego serca przepraszam.
Dziękuję za próby mediacji.