Najem okazjonalny to reguluje wreszcie jakoś sensownie i to jedyna użyteczna i wskazana forma przy wynajmie jak dla mnie.
Na czarno i na zwykłe umowy (nawet "robione u prawnika") masz jedynie ogromne problemy jeżeli masz cwaniaka za lokatora. W ekstremalnych przypadkach nie będziesz miał kasy i dostępu do mieszkania przez kolejne 2-3 lata.
Tylko notariusz i wskazanie mieszkania do eksmisji w tejże umowie w wypadku wypowiedzenia/końca umowy.
Niestety nawet w agencji trzeba wyraźnie zaznaczyć, że chcesz jedynie lokatorów na takową umowę, bo nie jest to standard.
Ja aktualnie czekam na wyznaczenie terminu pierwszej rozprawy już od 7 miesięcy, w sprawie zaległych opłat za wynajem. W sumie ponad 40tyś złotych z opłatami. I pewnie i tak ich nigdy nie odzyskam
Dobrze, że przynajmniej mieszkanie "odzyskałem". Jak bym miał jeszcze na eksmisje najpierw czekać 2-3 lata to bym się pochlastał...
Jakby ktoś reflektował na kupno 65m2 na Wiszących Ogrodach w Gdańsku, to dajcie znać.
http://dom.gratka.pl/tresc/397-70844864 ... yczna.htmlMam umowę, że mogę poza agencją sprzedać, to się trochę opuści