Na sam początek napiszę, że nie mam zamiaru wywoływać tu żadnej wojny, fali głupich docinek itd. ... jak ktoś nie będzie umiał odpowiedzieć na poziomie bez doje**** fanowi innej gry to niech nie odpowiada wcale...
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu WoW, poprostu od dawna jestem fanem warcrafta, a kiedy poczytałem troszkę więcej o mmorpg-ach wiedziałem już, że w najbliższym czasie dokonam jakiegoś zakupu ... Wszystko byłoby proste gdybym nie poczytał o innych niż warcraft mmorpg-ach, teraz już sam nie wiem co by mi najbardziej przypasowało ... jestem fanem warcrafta, ale to przecież wcale nie znaczy że WoW musi być najlepszy - chociażby z tego względu, że wiele gier ma już długą tradycję na tym polu a blizzard dopiero raczkuje...
Napiszę więc może czego oczekuję:
- świat fantasy (może być też średniowiecze) - ludzie, orki, elfy itp. ale bez jakiś zbytecznych udziwnień w rasach; raczej standartowo żadnych robotów, statków kosmicznych, ogólnie nie SF (jeżeli chodzi o SF to wolę książki)
-fajnie by było jakby w tą gierkę grało choć trochę Polaków, zawsze łatwiej byłoby na początku
- chciałbym więcej przygód, więcej gry drużynowej jakiejś współpracy niż nawalania w jakieś potworki ... nie chciałbym grać wśród statsiarzy i 15 letnich dzieci (tego się boje w WoW - bo wiem jak jest w warcrafcie...) ... generalnie więcej rpg niż h&s i miała atmosfera na serwerach
-mocno rozbudowane możliwości rozwijania postaci, najlepiej do tego stopnia żeby ciężko było znaleźć dwóch podobnych graczy, unikalne przedmioty itp.
-ogromne krainy - nie do poznania w 100 czy 200 godzin, do tego fajnie by było jakby czasem wychodziły jakieś dodatki itp
-w miarę niezłą grafikę (tibia odpada), nie mam jakiegoś super sprzętu ale na R9500Pro 512 i B3200 można już coś zobaczyć - coś co pozwoli bardziej wczuć się w klimat ... ładnej klimatycznej grafiki proszę nie mylić z jakimiś fajerwerkami - bez tego potrafię żyć
-opłaty - raczej nie więcej niż 50-60 zł na miesiąc
-stabilne serwery, żadnych padów ( w końcu za coś się płaci
, stanowcza walka z cziterami ( a najlepiej żeby w ogóle takich nie było)
-pewności, że za pół roku w tą grę nie będzie już nikt grał, a producent o niej zapomni - szukam czegoś na dłużej, niekoniecznie 10 godzin dziennie ale żeby gra się po prostu nie nudziła
-house-ing ( czy jak to tam napisać ) - stosunkowo mało ważne ale jakoś mi się to spodobało - byłby to dodatkowy +
Narazie nic więcej nie przychodzi mi do głowy... jak na coś wpadnę to napiszę
Dodam że przeglądałem trochę screenów z paru gierek czytałem kilka recenzji ale, nie chcę narazie nic o tym pisać, nic sugerować.
Jeszcze raz napiszę, że oczekuję konstruktywnej pomocy w wyborze a nie kolejnego OT o tym co jest lepsze czy kto jest głupszy...
No i fajnie by było jakby ktoś kto się wypowiada już o jakiejś grze grał w nią więcej niż 10 godzin
Pozdrawiam
edit: dopiero teraz zauważyłem ( nie bijcie
, że w zakładce mmorpg.pl jest dział "ogólne" ... jak to możliwe to proszę o przeniesienie w tamto miejsce ten wątek.