cFANiaKoZz napisał(a):
zwróć uwage też na to że kiedyś prawie każda gra była odkrywcza i wnosiła jakąś świerzość na rynku komputerowym a teraz robią najczęściej sequele prequeli remaków kopi kalk kolejnych części tego samego :/
albo to ja się starzeję ?
Wiesz, to nie jest dokładnie tak. A nawet z mojej perspektywy to jest dokładnie na odwrót. To wcześniej większość gier powielała schematy. Asteroid dobrze się sprzedał? To zrobimy 100 klonów z inną nazwą. Pacman się sprzedaje? To zrobimy Pac-man 2 Pac-Man junior itp. Teraz gry DOBRE muszą mieć trochę świeżości by ludzie kupywali ich produkt( nie żeby kiedyś nie trza się było wysilać, ale teraz wychodzi dużo więcej produkcji i trzeba się wybić z tłumu). To właśnie kiedyś gry był kalką hitów. Takie strzelanki. Mimo że niektóre był dobre to i tak w każdej szedłeś dalej i strzelałeś. A teraz proszę: w wielu został dodany wątek taktyczny, nie jest się już samotnym herosem, strzelanki dostały także jakieś sensowne fabuły itp. Może się mylę, bo np. osobiście nigdy nie spotkałem osobnika, który by myślał tak jak ja. Szczerze powiedziawszy przeszłość zawsze wydaje nam się lepsza niż była w rzeczywistości. A wszystkim "kiedyś to były gry" zachęcam do ich grania. Ja jakoś gram w Fallouta 2 6 lat i nie narzekam na brak inwencji producentów nowych gier. Po prostu trzeba na to spojrzeć chłodnym okiem. Możliwe że gry będą się stawać coraz mniej odkrywcze, ale ludzie w takim 1980 roku wszystko było do odkrycia. Aha, ale według mnie będą jeszcze odkrywcze giery. Po prostu nie możemy sobie ich wyobrazić. Bo gdybyśmy mogli to byśmy na tym zbili kokosy, no nie? (Łatwo jest wpaść na pomysł- maczo men ratuje świat przed świniakiami z kosmosu rzucając przy tym maczo tekstami i wywijając maczo giwerami)