@Vorten
Nie takie wazne jest jaka masz kategorie, tylko na co. fakt ze jak masz D ze wzgledu na chorobe psychiczna, uzaleznienie itd. to mozesz miec problemy. W pozostalych przypadkach nie jest to raczej istotnie.
@Roball
Od orzeczenia komisji lekarskiej mozesz sie zawsze odwolac. Jako ze orzeczenie jest decyzja administracyjna powinienes miec pouczenie o mozliwosci odwolnia sie. Inaczej mozesz o ile pamietam wskazac na wadliwosc decyzcji i ja zaskarzyc, czy jakos tak (nie chce mi sie zagladac do KPA zeby zobaczyc dokladny tryb) Looknij np. w art. 42 ustawy o powsz. obow obrony RP - to nie dokladnie to, bo to decyzja o odroczeniu ale poszukasz, poczytasz, to znajdziesz.
SwenG napisał(a):
roball pieprzysz jak potłuczony (no offence) ale cały czas tak było, tyle że WKU po prostu nic nie robiło. Nigdzie nie jest ustalone (prawnie) że do 28 (czy 29) życia i koniec. Po prostu WKU wrzucało delikwenta do rezerwy.
Oczywiscie ze jest ale trzeba umiec czytac. Jako ze ostatnio doradzalem znajomemu, co to sie z wojem buja to jestem troche w temacie.
Dz. U. 04.241.2416 Ustawa o powszechnym obowiązku obrony RP
art 31 pkt 1 konczac 18 lat stawiasz sie do rejestracji
art 32 pkt 1 konczac 19 lat stawiasz sie do poboru
art 32 pkt 7 obowiazek stawienia sie do poboru trwa do konca roku kalendarzowego w ktorym konczymy 24 lata (ci z grudnia maja lepiej)
art 34 ci ktory nie stawili sie do poboru w teminie jak wyzej musza sie zglosic do wku, obiwiazek ten trwa do 60 roku zycia (czyli jak uciekniesz to moga cie scigac nawet teraz do 60 roku zycia, ale o wiele lepiej jest tego nie robic bo...)
art 46 pkt 1 poborowych niepowolanych do konca roku kalenarzowego w ktorym koncza 24 lata przeniosi sie do rezerwy (jest ofkors kilka wylaczen i ten pkt nie zawsze ma zastosowanie - o tym dalej, ale...)
art 39 pkt 1 wymienia przypadki umozliwiajace odroczenie zasadniczej sluzby wojskowej, m.in. ze wzgledu na:
-nauke w szkole ponadgimnazjalnej (ale tylko do konca roku szkolenego w tym roku kalendarzowy w ktorym konczy sie 23 rok zycia - wiec jak nie dostales sie na studia to jeszcze nie koniec swiata, zawsze jest studium, chyba ze jestes juz stary pierdziel)
-studiowanie (jw. ale 27 roku zycia)
art 40 poborowy po zakonczeniu okresu odroczenia jest obowiazany stawic sie przed komisja
art 44 zeby nie pojsc do wojska zawsze moza tez wyjechac i na stale zamieszkac za granica lu skonczyc szkole dla mundurowych i zaczac prace w zawodzie...
art 46 pkt 2 nie przenosi sie poborowych do rezerwy w terminie okreslonym w art 46 pkt 1, jezeli:
- korzystali w tym czasie z odroczenia (np. nauka na studiach) lub siedzieli albo byli pozbawieni praw publicznych, wtedy termin przechodzi na koniec roku kalendarzowego w ktorym sie konczy 28 lat
Art 47 jak juz nic nie pomorze to ma zastosowanie stara maksyma "jak trwoga to do boga" i zawsze mozna isc do zakonu
- tez nie biora
Widzisz wiec ze teraz tez scigaja do 60tki ale tylko jak dasz dupy i sie nie zglosisz. W innym przyadku przenosza do rezerwy w wieku 24 lal lub 28 lat.
Amen.
A jak bedzie od nowego roku nie wnikalem bo mi sie nie chcialo czytac projektu