Obejrzalem dzisiaj Zeitgeist - film, ktory naprawde bardzo mnie zaciekawil, ktory porusza bardzo wazne i interesujace kwestie. Pragne polecic go kazdemu, kto nie widzial oraz poznac opinie na jego temat osob, ktore go widzialy. Film trwa rowne 2 godziny, jednak jest tego czasu wart.
Opinie na temat 1 czesci filmu proponuje pozostawic dla siebie, porusza ona kwestie wiary - ja osobiscie utwierdzilem sie tylko w swoim przekonaniu, wierze, a raczej jej braku - wszystko da sie wyjasnic z pomoca historii i nauki. Jednak 2 i 3 czesc filmu porusza kwestie dotyczace poniekad calej ludzkosci, calego swiata. Terroryzm i totalitaryzm to sprawy przewodnie 2 i 3 czesci filmu.
Mamy tu wyjasnione i poparte relacjami uczestnikow "zamachu" na WTC, ze nie bylo zadnego zamachu, wszystko bylo od poczatku ukartowane, podobnie jak zamachy w Londynie w 2005 roku.
O ile pierwsze 5-7 minut smialo mozemy pominac, poniewaz autor parodiuje w nich wiare, to reszta filmu godna jest uwagi i koncentracji, by zrozumiec wszystko, co jest w nim ukazane.
Mozna pisac o tym godzinami, jednak nie mam zamiaru, slowa nie oddadza tego, co mozna zobaczyc w filmie.
Link do filmu :
http://video.google.pl/videosearch?q=ze ... =zeitgeist
(2 pozycja na liscie wynikow, tytul "Zeitgeist, stara wersja, polskie napisy")