Arto napisał(a):
Czyli to jakie karty są zbanowane,restricted itd. zależy tylko i wyłącznie od turnieju? Nie ma jakiś ogólnych zasad?
Nie. Liste kart zbanowanych i restricted oglasza Wizards Of The Coast. trafiaja tam karty "przegiete". Kazdy "oficjalny" turniej, np. eliminacje mistrzostw Polski musi sie do tego stosowac. Ofc jak sobie zorganizujesz turniej dla 10 kumpli z osiedla to mozecie to olac - tylko ze te karty sa tak mocne ze walsciwie (przewaznie) wygrywaja gry. Dlatego je banuja.
Arto napisał(a):
Na ogół jeśli się czymś zajmuje to staram się osiągnąć w tym jak najwięcej więc pewnie z czasem uderzał bym na turnieje,dlatego dobrze było by się raczej od początku przyzwyczaić jakoś do gry zbliżonej do turniejowej(tak mi się przynajmniej wydaje,mogę się mylić,noob ze mnie przecież
)
Skoro tak to najbardziej popularnym formatem turniejowym (na swiecie - nie wiem jak w polsce) jest tak zwany Standard, czyli inaczej Typ 2 lub "T2". Na niego skladaja sie najnowsza "edycja" (w tym momencie dziesiata "X") i pare OSTATNICH CHRONOLOGICZNIE expansionow. W tym momencie Miniblok Lorwyn (Lorwyn, MOrningtide), miniblok Shadowmoor (Shadowmoor, Eventide) oraz miniblok Shard Of Alara (Shards of Alara, Conflux). Typ 2 rotuje - tzn. co jakis czas odpadaja stare dodatki a wchodza nowe. W tym momencie nie ma ani jednej karty zbanowanej w Typie 2.
Ponadto turnieje dziela sie na "constructed" (grasz wlasna skonsruowana osobiscie talia i tylko kartami ktorych jestes wlascicielem) oraz "limited" (grasz talia zbudowana z puli ogolnodostepnych boosterow otwieranych przed gra - czyli duzo zalezy od szczescia ale tez od umiejetnosci szybkiego zlozenia czegos z niczego - na budowe talii masz bodajze 20-30 minut).
WSZYSTKIE mistrzostwa sankcjonowane przez DCI (organizacja turniejowa MTG) sa rozgrywane z Type 2, czyli gra sie kartami najnowszymi. Oficjalne czyli mistrzostwa wojewodztw, polski, potem europy i na koncu swiata.
Arto napisał(a):
Co do talii myślałem o zestawie "Ravnica" bo czytałem że jest dobra ale skoro "Lorwyn" jest też takie dobre to może bym kupił i jedno i drugie i postarał się coś skleić?(oprócz tego może jakieś boostrer'ki?)
Czy na początku lepiej jak bym grał talią od razu przygotowaną, póki nie obyty w świecie MTG jestem(
Tak naprawde na poczatek to kup sobie albo podstawke X edycji (najpopularniejsze przedruki starych kart do MTG sa w wlasnie w edycjach, niektore pamietaja poczatki MTG) oraz pare boosterow wybranego dodatku. ALBO jakis preconstructed deck (juz zrobione talie - gotowe do gry) aby obyc sie z kartami i zasadami, ktore wbrew pozorom nie sa az tak proste. To drugie nawet lepiej. Precon decki sa fajne bo mozesz sobie wybrac kolor jakim chcesz grac od poczatku - mozesz tez taki precen deck potem ofc ulepszac - choc przewznie sie one do niczego poza gra z kumplem nie nadaja.
RAVNICA nie pograsz na turnieju - LORWYNEM jeszcze tak ale za niedlugo wypada on z typu 2 (caly jego miniblok wylatuje) plus wylatuje X edycja bo chyba gdzies tak na wakacje jest premiera 11 edycji.
Arto napisał(a):
dane karty mogą tylko wydawać mi się dobre
).
Oj tu masz racje - bedzie ci sie tak wydawac. Mozesz sie tez pare razy naciac kupujac od kogos karty. Ale w tej grze uczy sie na bledach. Umiejetniosc oceny wartosci turniejowej (w danym formacie na dodatek) karty widzianej pierwszy raz to ciezki kawalek chleba. Czesto, gesto noobki skupuja niegrywalne krity 10/10 tylko dlatego ze maja "power" - naprzyklad. Jako przyklad dam ten ladzik, ktory niby daje tylko mane i to bezkolorowa i moze "zmutowac" w stworka na jedna ture. Niby nic a karta jest jedna z najlepszych w T2 w tym momencie, jest grana prawie w kazdym decku, kosztuje w PL ok. 50 zlotych i czesto ladem ktory z zalozenia ma tylko dawac mane do zagrywania innych speeli wygrywasz gre. Zeby to zobaczyc od razu trzeba: znac inne karty, potrafic sobie na szybko wyobrazic hipotetyczne interakcje miedzy kartami (Comba), itd..., itp.... pograsz choc z miesiac to dopiero wtedy bierz sie za kupowanie pojkedynczych kart - zwlaszcza "rarek".
Arto napisał(a):
Wybaczcie że tyle pytań....
Spoko akurat fajnie trafiles bo nie mam dzis totalnie nic do roboty.
Jakby moje wypociny byly malo czytelne rzucam tez cytacik z Wikipedii:
MTG - Scena Turniejowa:
Kod:
Obecnie M:TG ma rzesze zwolenników na całym świecie (ok. 150 tys. graczy w światowej bazie rankingowej DCI, ogólna liczba graczy szacowana jest na ponad milion). Również w Polsce istnieje pokaźne grono miłośników tej gry karcianej (szacuje się, że jest ich ok. 15 000, z czego ponad 1 600 należy do DCI – światowej federacji zrzeszającej graczy). Organizowane są turnieje, nieraz z wysokimi nagrodami pieniężnymi dla zwycięzców (dla przykładu – zwycięzca Mistrzostw Świata otrzymuje 40 000 USD, a Mistrzostw Polski 1 500 PLN nagrody). Turnieje przeprowadzane są w wielu różnych formatach gry, które zabraniają używania niektórych kart lub ich określonych edycji. Najpopularniejszymi w Polsce formatami "constructed" (gra własną talią) są "Extended" ("Type 1.X"), w którym rozgrywana jest większość turniejów oraz "Standard" ("Type 2") w którym rozgrywane są mistrzostwa kraju i świata. Istnieje jeszcze format zwany T1 (Classic, Vintage), w którym dozwolone są wszystkie karty, a te najsilniejsze są restrykcjonowane (można mieć tylko jedną w decku). Oprócz tego istnieje także format Legacy (dawniej nazywany Type 1,5), który różni się od T1 tym, że najpotężniejsze karty są w Legacy zbanowane (zabronione - nie można nimi grać). Obniża to tzw. power level (czyli "moc") talii istniejących w tym formacie, przez co ma on wielu zwolenników. Oprócz turniejów "constructed" odbywają się także atrakcyjne, ale i bardziej skomplikowane i trudniejsze turnieje "limited", polegające na graniu talią skonstruowaną na samym turnieju. Najpopularniejsze formaty "limited" to "booster draft" (najtrudniejszy, jest również częścią Mistrzostw Polski) oraz "sealed deck", najczęściej grany z okazji ukazywania się nowych edycji lub turniejów kwalifikujących na profesjonalny cykl Pro Tour.