mrynar napisał(a):
WRESZCIE obejrzalem Memento - 9/10. Nolan jest genialny, bo tworzy filmy ktore sa czyms pomiedzy kinem ambitnym i kinem rozrywkowym.
Zdecydowanie moj ulubiony rezyser na teraz.
Nie widzialem tylko Following.
tylko 9? a Sammy Jankis blefował czy nie? :>
a Following też świetne, jest jeszcze Doodlebug (short film, zobacz sobie na tytube)
--
z filmów które ostatnio widziałem :
The Tunnel - kolejny thrill typu found footage z przyciężkawą atmosferą, takie BWP w tunelach i piwnicach, całkiem si
The Caller - typiara dostaje serie telefonów od jakiegoś stalkera, sęk w tym że on dzwoni...z przeszłości ; film jest średnio dobrze zrealizowany ale główny patent z time paradoxami itp trzyma za jaja aż do końca
Insidious, Last Exorcism, The Rite - 3x kał o opętaniach, 3x strata czasu
Thor - solidny stuff, myślałem że z takim kiepściutkim hirołem nie da się zrobić nic fajnego ale tu wyszło to ok, dobrze że było trochę głupkowatego humoru bo film tego typu robiony "na serio" byłby nie do przetrawienia
X-Men First Class - bardziej udane od Thora, nieźle dobrani aktorzy do Xaviera/Magneto, jak ktoś się jara xmenami i wie who is who to będzie zadowolony z fan serwisu~
Karaiby z Piratów 4 - weaksauce, z fajnych rzeczy został tu tylko Depp, mozna obejrzeć ale do poprzednich części nie ma startu
The Girl With The Dragon Tattoo (szwedzka wer) - najlepszy film jaki widziałem w tym roku, dwie kolejne części z trylogii już nie były takie dobre ale jedynka jest świetna ; Noomi Rapace to moja nowa fav aktorka, genialna rola wściekłej suki, już się cieszę na myśl że wrzucili ją do Prometheusa, bo daje radę wch, storka też bdb ; imo nie ma szans żeby Fincher swoim remakiem przebił tą wersję
Drive - bardzo się podobał, a najbardziej podobał się OST z Social Network doklejony do screenera, pasował idealnie
Tree of Life - tutaj mam problem co napisać o tym filmie, trudny, trochę artsy, zamieszczenia kilku scen do tej pory nie rozumiem, byłem ostro zszokowany że ktoś miał odwagę w ogóle wrzucić *takie* sceny ; no i super rola Brada ; ogólnie po obejrzeniu przez godzinę patrzyłem w ścianę i próbowałem to jakoś ogarnąć T_T jak ktoś lubi puzzle na tydzień i brainwash to polecam, interpretacji na imdb jest pewnie z milion
Paranormal Activity 3 - dla fanów 1 i 2, BWP, Rec'ów, found footage, shaky cama, creepy dziewczynek itp ; powiem tak : jeśli nie odwrócicie wzroku od ekranu przez cały film to jesteście nieźli
POV z oczu i fakt bycia biernym widzem terroryzuje czaszkę strasznie, ratowałem się patrzeniem na zegar w kamerze, są też nowe triki na straszenie , takie ze cała sala najpierw się śmiała żeby za chwile się obsrać - reakcje są priceless
ambient w tym filmie tez mnie ownuje za każdym razem ; thrill dla mieszczuchów uderzający w temat braku safety, nikt nie lubi jak coś mu puka i stuka w domu, ten film trafia w moje czułe pkty; niezły jest też motyw że w filmie nie ma żadnej sceny z trailera - niezła zagrywka ; reklamowane zakończenie "The Last 15 Minutes Will Mess You Up For Life" faktycznie pizga ostro, z kina wyszedłem zmrozony i wystraszony, dlatego klikam lajka.