MMORPG.pl https://mmorpg.pl/ |
||
Cooking hints https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=18&t=38746 |
Strona 6 z 7 |
Autor: | Piszpan [ 31 mar 2011, 12:47 ] |
Tytuł: | |
co do jablek to polecam takie czerwone w biedronce kosztuja cos kolo 5 zyla za kg sa chyba z portugali ale naprawde warto. nigdy za jablkami specjalnie nie przepadalem ale jak zona zaczela synowi kupowac to sam chcac nie chcac tez zjadlem i teraz zjadam po kilka dziennie. naprawde smaczne. |
Autor: | Teo [ 31 mar 2011, 15:58 ] |
Tytuł: | |
Chyba nikt nie sadzi że jabłoń rodzi wyłącznie piękne ładne i smaczne jabłka, od tego jest segregowanie, część trafia za grosze do hipermarketu, część w lepszym gatunku do innych sklepów, część idzie zagranice i tak się to kręci. Jak ktos mieszka blisko sadowników to super, kupi tanio smaczne jabłko, inaczej pozostają trawokwasy za 2,99zł lub jakieś dziwolągi nie specjalnie smaczne za 5-7zł, trzeba sporo się naszukać po sklepach. |
Autor: | Zychoo [ 31 mar 2011, 16:18 ] |
Tytuł: | |
embe napisał(a): Chyba nikt nie sadzi że jabłoń rodzi wyłącznie piękne ładne i smaczne jabłka, od tego jest segregowanie, część trafia za grosze do hipermarketu, część w lepszym gatunku do innych sklepów, część idzie zagranice i tak się to kręci.
Generalnie to na dwie grupy dzieli ten mój koleżka jabłka. Na sprzedaż i do przetwórstwa. No i te do przetwórstwa, z których potem są robione soki to się faktycznie ładuje łopatami, łażąc po nich w gumofilcach. A te na sprzedaż ma eleganckie wszystkie. Nawet na wiosnę (specjalne przechowywanie, jabłka mogą leżeć wiele miesięcy i się nie popsuć). |
Autor: | Aldatha [ 31 mar 2011, 17:25 ] |
Tytuł: | |
pochwalcie sie przepisami na chleb , ktos robil , co dodawal? |
Autor: | White Trox [ 31 mar 2011, 18:34 ] |
Tytuł: | |
Ktoś tu już chyba kiedyś na tym forum wspomniał jak to garden i inne firmy wybierają najbardziej poobijane i podziurawione jabłka. U mnie na targu jeżeli chodzi o jabłka to wygląda mniej więcej tak ,że wszyscy którzy handlują czym się da - wszystko po trochu mają mniej więcej takie same jabłka i taką samą cenę zapewne z giełdy żywnościowej czy jak to tam się nazywa. Natomiast jest jedno duże stoisko jakiegoś sadownika tylko z jabłkami i tam najtańszy kilogram w sezonie zaczyna się od 10 zł , 20 gatunków jabłek ,ale trzeba oddać niesamowite w smaku. Czy to od dużego czy małego sadownika chgw. |
Autor: | Zychoo [ 31 mar 2011, 19:07 ] |
Tytuł: | |
Pewnie od dużego, mały ma jeden gatunek zazwyczaj. A ci handlarze mają pewnie z giełdy towarowej (warszawa na broniszach się zaopatruje na przykład), gdzie kupują najtańsze i najchujowsze jabłka. A jeśli chodzi o cooking hints to poszukuję jakiegoś zaaaaajebistego przepisu na cienkie ciasto do pizzy. Jest coś takiego w pizzy hut. Cienkie i chrupkie. Oczywiście to nie najlepsze, ale chyba jedyne jakie będzie znał ogół. |
Autor: | Mendol [ 31 mar 2011, 19:45 ] |
Tytuł: | |
jak pisalem poprzednio - przepis na ciasto jamie olivera. nie wiem jakie jest ciasto w pizza hut, ale to wychodzi zajebiste. poszukaj w necie bo chwilowo nie chce mi sie szukac odcinka |
Autor: | Zychoo [ 31 mar 2011, 21:37 ] |
Tytuł: | |
Git, starczy. Kojarze typa, to sobie odtworze w razie czego. BTW. Mam w domu taką diabelną maszynę. Nazywa się thermomix. Na początku bałem sie podchodzić jak coś żona robiła w tym. Potem trochę podchodziłem w obecności żony. Potem zrobiłem w tym zupę. A teraz to wszystko w tym robię. Całkiem w pytę maszyna. I od groma przepisów do tego. Największym winem jest, że w sumie nie myje się jej pomiędzy czynnościami, brudzi sie do wszystkiego jeden garnek. A każdy przepis polega na wrzuceniu składników i wciśnięcia guzików i pokręteł i odczekaniu. |
Autor: | Teo [ 2 kwi 2011, 19:13 ] |
Tytuł: | |
Ciasto dla leniwych z mikrofalówki, podobne jak to w kubku ale zdecydowanie lepsze i można robić rożne wariacje w stylu waniliowe, bakaliowe, kokosowe itp - 1 tabliczka czarnej czekolady (100 g) - 125 g masła/margaryny - 125 g cukru - 3 jajka - 60 g mąki - 50 g mielonych orzechów/bakalii/kokosu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 lyżki wody/mleka Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanego naczynia, dodać 2 łyżki wody/mleka i masło, rozpuścić w kuchence (1.5 min.), dokładnie wymieszać na gładką masę. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, dodać tłuszcz i wodę/mleko, wstawić do mikrofali na minutkę tak by się rozpuściło, wymieszać na jednolita masę. Jajka z cukrem zbić do białości, wlać ostudzoną masę czekoladową, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i bakaliami, delikatnie wymieszać. Wlewamy do formy najlepiej szklanej lub specjalnej do mikrofal, ewentualnie pergaminowe foremki można zastosować. Piec ~6 minut na 900-1000w, ciasto mocno wyrasta, jak potrzymamy za długo wyjdzie podeszwa, a nie ciasto. ( jak brak czekolady to zastępujemy ją 2-3 łyżeczkami kakao, 25g tłuszczu i 25g cukru ) |
Autor: | Bloodleaf [ 13 kwi 2011, 08:11 ] |
Tytuł: | |
Zychoo napisał(a): PA jeśli chodzi o cooking hints to poszukuję jakiegoś zaaaaajebistego przepisu na cienkie ciasto do pizzy. Jest coś takiego w pizzy hut. Cienkie i chrupkie. Oczywiście to nie najlepsze, ale chyba jedyne jakie będzie znał ogół.
Ja z tego przepisu robię 2-3 średnie pizze • 250 g mąki pszennej • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych • 1 łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Piekę w wysokiej temperaturze przez 10-12 minut, zależnie od piekarnika. |
Autor: | Mendol [ 13 kwi 2011, 08:32 ] |
Tytuł: | |
jak chcecie zajebista pizza to polecam dodac 1/4 semoliny. |
Autor: | Bloodleaf [ 13 kwi 2011, 08:56 ] |
Tytuł: | |
Mendol napisał(a): jak chcecie zajebista pizza to polecam dodac 1/4 semoliny.
I kamień do pieczenia pizzy, zupełnie co innego niż piekarnik. |
Autor: | Mendol [ 13 kwi 2011, 09:02 ] |
Tytuł: | |
ja ostatnio chcialem kupic ale nie bylo tych fajnych. ale mam inna metode do starych piekarnikow: nagrzewamy na maxa, zamiast blachy wkladamy wkladke grillowa (taka z pretow) na nia kladziemy pergamin - troche oliwy i semoliny na to. czas pieczenia okolo 7-8minut (w zaleznosci od grubosci ciasta). btw. takie ciasto mozna spokojnie zamrozic (juz wyrosniete). oczywiscie po rozmrozeniu nie bedzie tak dobre jak swieze - ale i tak bez porownania do jakiegokolwiek kupnego. na skladnikach nie polecam oszczedzac. jakby ktos znalazl jakis dobry zolty ser do pizzy to dajcie znac. bo z tym mam najwiekszy problem. |
Autor: | Bloodleaf [ 13 kwi 2011, 09:09 ] |
Tytuł: | |
Podrzucę jeszcze jeden przepis na pizzę od mojego babona Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 niecała łyżeczka soli 0,5 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki wody w temp. pokojowej Sos: słoiczek przecieru pomidorowego kilka łyżek oliwy bazylia oregano czosnek Wymieszać wszystko na jednolitą masę. Dodatki: co kto lubi ja najbardziej lubię zestaw: oliwki,salami pepperoni, pieczarki, ser Sposób wykonania Wszystkie składniki wrzucić do miski. Wyrabiać 5 minut (nie lubię wyrabiać ręką, więc albo używam miksera, albo wyrabiam łyżką). Zostawić na 5 minut żeby odpoczęło. Znowu wyrabiać 5 minut. Przełożyć do nasmarowanej oliwą miski, miskę przykryć folią i zostawić na pół godziny. Po pół godzinie wstawić miskę na kilka godzin do lodówki. Wyjąć z lodówki na 3 godziny przed pieczeniem, uformować dwie kule, przykryć folią. Rozwałkować lub rozciągnąć w powietrzu dwa cienkie placki. Ciasto posmarować sosem, ułożyć dodatki. Piec około 10 minut w 200 stopniach. To jest pizza na naprawdę cienkim spodzie. Ja czasem robię ciasto wieczorem i trzymam w lodówce nawet do następnego popołudnia. @Mendol nie wiem jak to u ciebie wygląda ale my kupujemy już startą mieszankę serów w delikatesach Alma i jest rewelacja. |
Autor: | Mendol [ 13 kwi 2011, 09:11 ] |
Tytuł: | |
pieczarki na pizzy ... no wiesz co ;p o widzisz, dzieki to jest mieszanka roznych serow czy do pizzy? chodzi mi o to czy jakas konkretna nazwe maja? |
Autor: | Bloodleaf [ 13 kwi 2011, 09:31 ] |
Tytuł: | |
NIe konkretna bo oni to robią ze ścinków które im zostają, w takich plastikowych pudełkach przeźroczystych sprzedają, ostatnio mieliśmy pół pudła orginalnego parmezanu za 5,5 pln ( 9,9 pln/kg to kosztuje ) No a pieczarki lubię na pizzy co poradzisz w sumie to miał być tylko na ciasto ultra cienkie ten przepis, faktycznie jak papier wychodzi |
Autor: | Mendol [ 13 kwi 2011, 09:50 ] |
Tytuł: | |
no w almie mozna semoline kupic za 4zl/kg bodajze. i zdecydowanie polecam ja do pizzy. |
Autor: | iniside [ 13 kwi 2011, 09:53 ] |
Tytuł: | |
Pizza bez pieczarek.. ? Nie da sie. A co do sera. Gouda jest imo najlepsza. Ale problem jest taki ze roznych serow udajacych Goude jest, no coz, duzo jest. Polecam szczegolnie sie wystrzegać , tych pakowanych w czerwone opakowanie. Najgorszy crap jaki kiedykolwiek spróbowałem. Tak czy inaczej, bardzo fajnie sie topi i rozciaga. Cytuj: w sumie to miał być tylko na ciasto ultra cienkie ten przepis, faktycznie jak papier wychodzi
Takie najlepsze. Ja robie na 1-2mm ciasto (po upieczeniu tyle ma ;p). |
Autor: | Mendol [ 13 kwi 2011, 09:58 ] |
Tytuł: | |
pizza z pieczarkami? woda na ciescie? nie dziekuje salami/peperoni/tobasco/tunczyk/bazylia/mozarella/parmenska zajebista jest opcja zrobienia samego ciasta z sostem pomidorowym i zoltym serem na to, a potem zimne dodatki - rukola/parmenska |
Autor: | Bloodleaf [ 13 kwi 2011, 10:02 ] |
Tytuł: | |
Moje się nie pocą jak ich nie posolę/popieprzę Pieczarki puszczają wodę właśnie po posoleniu. |
Strona 6 z 7 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team |