konrador napisał(a):
xfire ułątwia kontakty pomiędzy graczami
No jesli juz porownujemy do IRC-a to nie bardzo :< Na IRC masz kanaly, na ktorych tworza sie spolecznosci, pomiedzy ktorymi mozesz sie swobodnie przelaczac, wchodzac do tych, ktore cie w danym momencie interesuja. W koncu, sa tez odpowiednie kanaly, gdzie wyszukuje sie chetnych do mixa. Sa kanaly, gdzie moga siedziec znajomi i na haslo: "tej, panowie, moze zadziaslimy?" robia mixa :< Zeby znalezc spara wchodzi sie na kanal do sparow, gdzie jest 584350 klanow, ktore szukaja w danym momencie spara, albo tez wchodzi sie na kanal klanu, z ktorym chcesz w danym momencie zagrac. Dodatkowo mozesz rozmawiac 1:1 z wybranymi osobami - dokladnie jak w x-fire. Zreszta chyba wiesz jak to wyglada, dlatego tym bardziej nie rozumiem, dlaczego piszesz, ze xfire ulatwia kontakty pomiedzy graczami i po co ja to wszystko lopatologicznie tlumacze... Jesli chodzi o odnalezienie grajacych na ffa znajomych rozsianych po pojedynczych pubach, to fakt - xfire nie ma sobie rownych. I to moze byc jakastam przewaga tego komunikatora nad innymi, dla niektorych osob, ktore potrzebuja takiej wlasnie funkcji. Dla mnie - jeszcze raz - jest ona bezuzyteczna. A to samo co w xfire + duzo wiecej daja mi programy, ktorych uzywam od wielu lat.
weź pod uwagę, iż większość użytkowników internetu to głąby, które chętnie skorzystają z czegoś prostego w obsłudze i nie wymagającego żadnej wiedzy przy konfiguracji itd.
nie chcę tutaj nikogo obrazić - to, że programy takie zdobywają popularność w ten sposób trzeba przeżyć i się z tym pogodzić