Highlander napisał(a):
SvD - ta, 29 lat. Co to znaczy zarabiaja grubo powyzej standardu? im ktos wiecej zarabia tym raczej trudniej bedzie mu podjac taki krok. W moim przypadku motywatorem nie byla kasa. Klimat IT jak najbardziej mi pasuje. Co do bloga to juz nawet toola wybralem
https://ghost.org/Odradzam.
Postawienie własnej platformy da Ci więcej satysfakcji i zawsze to nauczenie się czegoś od podstaw. A skoro masz robić w JEE to bardzo Ci się to przyda.
Od razu zacznij od postgresa lub nawet oracla CE. Uwierz - ta wiedza się nie zmarnuje.
Cytuj:
Ty po prostu żyjesz w kraju, gdzie aby żyć godnie i na jakimś tam poziomie trzeba robić karierę w ściśle określonych kierunkach, bo tylko te ściśle określone kierunki dają szansę na sukces. Dlatego swoje dzieci będziesz popychał w kierunku doktor, stomatolog, IT, ksiądz, polityk.
Pierdolisz bzdury i swoją miarką myślisz, że my robimy w IT nie dlatego, że daje nam to frajdę tylko dlatego, że daje to hajs.
Na bycie lekarzem też trzeba mieć dryg, a nie iść, bo są dobre zarobki. Osoba bez zamiłowania do swojego zawodu wysoko nigdy nie zajdzie.
Robiłem jak dawało mi to 1500/mc, robiłem jak dawało 3, jak dawało 5, jak dawało 8 i tak jak daje teraz. Prosta ewolucja zarobków. Przestaną rosnąć? Spadną? Spoko - ważne, że robię to co lubię. Raczej z głodu nie zdechnę.
Nie zazdroszczę kolegom od .NET tych 15k/mc, bo po prostu też do tego kiedyś dojdę w PHP albo objective-c.
Kocham swoją pracę, czuję się w niej spełniony, a że rozpierdalam hajs? A co mam z nim robić? Materac sobie wypchać?
A no i skoro tak lubisz się rzucać do PHPowców (wrzucając ich do jednego kotła z htmlowcami i javascriptowcami - swoją drogą nie wyobrażasz sobie jakie stawki frondendowcy dobrzy potrafią wyciągać) i wymieniać jednostki, które zarabiają więcej od nas... Mówi ci coś nazwisko Mark Zuckerberg?
![:D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Ja mu jestem bardzo wdzięczny, bo bez niego rzeczywiście ten język kilka lat temu pewnie poszedł w innym kierunku, a tak kopsnął kapustą i w październiku czeka nas ogromna ewolucja.
Jeszcze większe zastosowanie dla grubego biznesu będzie
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)