MMORPG.pl https://mmorpg.pl/ |
||
Uczelnie Gastronomiczne https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=18&t=40234 |
Strona 3 z 3 |
Autor: | Piszpan [ 18 sty 2012, 15:13 ] |
Tytuł: | |
pstrag dla 4 ok ciezko ale juz dla 2 ok (chyba 13 zl w biedrze 2 pstragi), kaczka chyba 20 zyla stoi plus dodatki niech bedzie ze 24 zl albo pol kaczki. |
Autor: | Mendol [ 18 sty 2012, 15:26 ] |
Tytuł: | |
kaczka z biedry jest chuda i malo miesa na niej |
Autor: | kamilus [ 18 sty 2012, 18:13 ] |
Tytuł: | |
Sushi to akurat da się zrobić tanio z byle gówna. Ryż chyba jest w tej całej zabawie najdroższy. Za 25zł 4 osoby się najedzą. Wołowina i DOBRY drób to już droga zabawa. Pstrąg to minimum 10zł/osobę (koszt ryby, przypraw, dodatków). W sumie to da się tanio pichcić, ale trzeba mieć czas na to. Inaczej wychodzi mało ekonomicznie. |
Autor: | Mendol [ 18 sty 2012, 18:18 ] |
Tytuł: | |
tylko pstrag jest drogi. przypraw sie nie uzywa do ryb tczewiaku sushi jest chujowe i nie lubie. a wolowiny nie da sie kupic u nas w miescie. chociaz w wawie mozna podobno zjesc dobre steki z polskiego miesa. |
Autor: | Pieszczoch [ 18 sty 2012, 18:29 ] |
Tytuł: | |
20 000EUR - La Cordon Bleu i nikt ci w PL nie podskoczy. Polecam przydusić pasa na 2 lata i zaoszczędzić na zachodzie. W 9 mcy zrobisz ten dyplom i nauczysz się gastronomi na poziomie reakcji składników spożywczych i otrzesz się o podstawy molekularnej. Później to tylko Twoja wyobraźnia. Co do nauki prowadzenia gastronomii to kurwa sorry, ale właściciel nie jest pro kucharzem i kelnerem to lepiej niech McDonalds otwiera. Jeszcze nie wspomne o GHP, HACCP, A-controling i w uj innych spraw. |
Autor: | Pieszczoch [ 18 sty 2012, 18:33 ] |
Tytuł: | |
Mendol napisał(a): juz nawet nie o to chodzi. ale o technike krojenia, rozbierania miesa, poprawne smazenie ryb itd. itp.
kiedys szukalem ale niestety jedyne co znalazlem u siebie w miescie to kursy gotowania dla dzieciakow. ale u nas niestety nie ma jeszcze mody na 'gotowanie' wiec pewnie pozostaje nam tylko ogladanie programow kulinarnych a wlasnie, macie jakies ulubione? A wiesz, że myślałem żeby takie coś uruchomić w PL? W 7miu krajach kucharzyłem, 1 michelin i 3 rosetki chyba stykają. A w zeszłym roku jebłem cały ten marketing i ponownie gotuje. Ile byś zabulił np. za jeden profesjonalny przepis z przeszkoleniem lub za 1h zabawy? :> |
Autor: | Dana [ 18 sty 2012, 18:34 ] |
Tytuł: | |
No, mówiłem że pieszczoch pomoże. Omlette Du Fromage le bleu. |
Autor: | Nefastus [ 18 sty 2012, 18:58 ] |
Tytuł: | |
Pieszczoch napisał(a): 20 000EUR - La Cordon Bleu i nikt ci w PL nie podskoczy.
Polecam przydusić pasa na 2 lata i zaoszczędzić na zachodzie. W 9 mcy zrobisz ten dyplom i nauczysz się gastronomi na poziomie reakcji składników spożywczych i otrzesz się o podstawy molekularnej. Później to tylko Twoja wyobraźnia. Co do nauki prowadzenia gastronomii to kurwa sorry, ale właściciel nie jest pro kucharzem i kelnerem to lepiej niech McDonalds otwiera. Jeszcze nie wspomne o GHP, HACCP, A-controling i w uj innych spraw. Dzieki za info, tylko sie zastanawiam czy ten kampus w Los Angeles ( http://www.chefs.edu/Los-Angeles ) jest scisle powiazany z http://www.cordonbleu.edu/ bo w USA bym przynajmniej dostal federal student aid. No coz, trzeba bedzie zaoszczedzic przez rok albo dwa, i najwyzej wziac jakas pozyczke gdyby co. |
Autor: | Pieszczoch [ 18 sty 2012, 19:09 ] |
Tytuł: | |
Wyslij e-mail. Bo cordon bleu jest w Paryżu, Tokyo, LA, NY i bodajże Madrycie? To możliwe że są powiązani. |
Autor: | Mirtul [ 18 sty 2012, 19:11 ] |
Tytuł: | |
Pieszczoch napisał(a): Ile byś zabulił np. za jeden profesjonalny przepis z przeszkoleniem lub za 1h zabawy? :>
Tyle samo co za lekcje tanca. 20-50zl pewnie |
Autor: | Pieszczoch [ 18 sty 2012, 19:20 ] |
Tytuł: | |
Hmm to już prędzej grupy max 8 osobowe i po 20zł od osoby za 1h. Niżej to się nie opłaca bo tyle to można wyrobić ucząc dzieci na korepetycjach hehe. |
Autor: | Mendol [ 18 sty 2012, 19:44 ] |
Tytuł: | |
wiekszosc knajp w polsce opiera sie o KUCHARZY a nie o wlascicieli. bo wiekszosc z nich nie ma pojecia o gotowaniu, ale maja kase, ktora wykladaja. potem to kwestia zatrudnienia odpowiednich ludzi. takze szanujac twoje doswiadczenia kulinarne pieszczoch, o biznesie nie masz zielonego pojecia. i we wszystko uwierze, ale w knajpie z michelin to co najwyzej gary zmywales pieszczoch za godzine powaznej nauki bylbym w stanie zaplacic do 50zl |
Autor: | Mirtul [ 18 sty 2012, 20:34 ] |
Tytuł: | |
Pieszczoch napisał(a): Hmm to już prędzej grupy max 8 osobowe i po 20zł od osoby za 1h.
Niżej to się nie opłaca bo tyle to można wyrobić ucząc dzieci na korepetycjach hehe. No prowadzenie zajec indywidualnych to kiepski pomysl imo. A do grup to sie nawet zapisza ludzie, ktorzy po prostu nie maja co robic w danym czasie. |
Autor: | Mendol [ 18 sty 2012, 20:40 ] |
Tytuł: | |
przy grupie wiekszej niz 5 osob to takie zajecia mijaja sie z celem imo. ale 200zl za godzine pracy to calkiem niezla stawka. dawaj pieszczoch zrobimy interes |
Autor: | Pieszczoch [ 18 sty 2012, 20:55 ] |
Tytuł: | |
Mendol napisał(a): wiekszosc knajp w polsce opiera sie o KUCHARZY a nie o wlascicieli.
bo wiekszosc z nich nie ma pojecia o gotowaniu, ale maja kase, ktora wykladaja. potem to kwestia zatrudnienia odpowiednich ludzi. takze szanujac twoje doswiadczenia kulinarne pieszczoch, o biznesie nie masz zielonego pojecia. i we wszystko uwierze, ale w knajpie z michelin to co najwyzej gary zmywales pieszczoch za godzine powaznej nauki bylbym w stanie zaplacic do 50zl Michelin - Chef de Partie 3 rosette - Junior Sous Chef Ale co tam - od tygodnia nie gotuje, trafiła mi się robota ciut do przodu. Wdrażam HACCP w jednej belgijskiej sieci i chyba będę się tego trzymać - normalne 8h dziennie i weekendy wolne. Luksus |
Strona 3 z 3 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team |