embe napisał(a):
nie ma więcej jak dawniej ponieważ duże ilości glutenu utrudniają wyrób pieczywa, podobnie jest z polepszaczami, nie stosuje się w tanim pieczywie, a jesli już to jest to gluten dodawany do mąki o niskiej zawartości ale to było stosowane od zawsze, a polepszacze to jedynie plota by móc sprzedawać tradycyjny chleb po 10zł/kg, na początek odzwyczaić się od pieczywa marketowego, które faktycznie jest pełne syfu
Gluten-u jest obecne wiecej w pieczywie srednio niz kiedys. Wynika to nie z 'dodawania' go do pieczywa (tak jak napisales jest to robione rzadko), ale z duzo prostszych powodow. Po pierwsze obecne odmiany pszenicy zawieraja go po wiecej, po drugie w chlebie pszenno-zytnim jest obecnie wiecej pszenicy ( a pszenica ma go wiecej niz inne zboza) a mniej zyta, niz to bylo np. 20-30 lat temu. Z prostej przyczyny - jest tansza. Poza tym wiekszosc ludzi woli pieczywo pszeniczne / z duzym udzialem pszenicy - jest bardziej miekkie, puszyste i ma wyzszy indeks glikemiczny.
Poza tym rzeczy zawierajace gluten sa dodawane do wielu produktow, ktorych nikt nie kojarzy ze zbozami. Wystarczy poczytac sklady produktow. I w tym przypadku nie jest to spisek - tylko rachunek ekonomiczny i/lub wynik procesu produkcyjnego.