mmorpg.pl


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:33 
Cytuj  
bigos z kluskami? czy o czyms innym piszesz aldzia?

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:33 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
bigos z kluskami? czy o czyms innym piszesz aldzia?

Ta. Pewnie dlatego mu niesmakuje :D


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:34 
Cytuj  
no ty z ta mloda kapusta nie jestes lepszy :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:39 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
no ty z ta mloda kapusta nie jestes lepszy :)

Wypraszam sobie. Z kiszonej bigos jest okropny. Raz próbowałem i było fee.


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:41 
Cytuj  
no luzik. tylko nie nazywaj swojej duszonej mlodej kapusty bigosem :)

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:42 
Cytuj  
Mendol napisał(a):
no luzik. tylko nie nazywaj swojej duszonej mlodej kapusty bigosem :)

A masz jakąś lepsza nazwe ? ;p


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2739
Dołączył(a): 20.06.2004
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:42 
Cytuj  
co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu :) +wino do podlania +oczywiscie przyprawy standardowo..
i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:>

dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:)


Ostatnio edytowano 30 mar 2011, 17:44 przez Poziomka, łącznie edytowano 1 raz
***
Avatar użytkownika

Posty: 12370
Dołączył(a): 23.04.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:43 
Cytuj  
no to byla proba poprawienia smaku , malo dalo:)

lazanki ogolnie lubie dodawac do wielu potraw , zwlaszcza miesa


_________________
"Trust your heart if the seas catch fire, live by love though the stars walk backward."

***
Avatar użytkownika

Posty: 31388
Dołączył(a): 11.02.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:44 
Cytuj  
moze powinnismy zaczac od pytania - skad wziales ten bigos?

***
Avatar użytkownika

Posty: 12370
Dołączył(a): 23.04.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:45 
Cytuj  
Poziomka napisał(a):
co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu :) +wino do podlania +oczywiscie przyprawy standardowo..
i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:>

dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:)


o i chyba tutaj pies pogrzebany , bigos musi przejsc swoje na wolnym ogniu


_________________
"Trust your heart if the seas catch fire, live by love though the stars walk backward."

*****
Avatar użytkownika

Posty: 2739
Dołączył(a): 20.06.2004
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 17:54 
Cytuj  
Aldatha napisał(a):
Poziomka napisał(a):
co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu :) +wino do podlania +oczywiscie przyprawy standardowo..
i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:>

dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:)


o i chyba tutaj pies pogrzebany , bigos musi przejsc swoje na wolnym ogniu

dokladnie im dluzej pyrka na wolnym ogniu tym lepiej bo smaki musza sie jak ja to mowie przegryzc.
2 dni i to takie pelne to naprawde minimum...

**
Avatar użytkownika

Posty: 383
Dołączył(a): 9.09.2003
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 18:35 
Cytuj  
Ode mnie macie przepis na łatwe i pyszne babeczki śmietankowe:

Produkty:
30 dkg mąki
20 dkg cukru
10 dkg masła
2 żółtka
budyń śmietankowy Dr Oetker "Ulubiony" zrobiony z porcji 1/2 mleka
aromat wanilowy/arakowy/rumowy (do wyboru)
cukier puder

Ciasto zagnieść szybko, bez wyrabiania na jednolitą masę (to ma być ciasto kruche). Rozwałkować, wyciąć krążki szklanką lub kubkiem. Krążek 1 dobrze rozłożyć na dnie małej foremki (najlepiej teflonowych, pełno ich w marketach), do babeczki pakujemy łyżkę budyniu zmiksowanego z aromatem, nakładamy na wierzch 2 krążek i zaklejamy szczelnie. Z tej porcji wychodzi ok 16 babeczek. Pieczemy piekarniku nagrzanym na 160-180 st przez ok 20 min (do złotego koloru). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :D


_________________
Souvent femme varie, bien fol est qui s'y fie...

****

Posty: 1187
Dołączył(a): 30.03.2006
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 18:40 
Cytuj  
Kluski z kapustą to są łazanki ;p

***
Avatar użytkownika

Posty: 12370
Dołączył(a): 23.04.2002
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 19:35 
Cytuj  
o wlasnie , zle sie wyrazilem , to mialem na mysli

Kaika z tego przepisu mozna zrobic wieksze formatowo babeczki? :)


_________________
"Trust your heart if the seas catch fire, live by love though the stars walk backward."

***
Avatar użytkownika

Posty: 16876
Dołączył(a): 12.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 19:49 
Cytuj  
Aldatha napisał(a):
o wlasnie , zle sie wyrazilem , to mialem na mysli

Kaika z tego przepisu mozna zrobic wieksze formatowo babeczki? :)

Zwiększ proprocje. W najgorszym wypadku wyjdzie ci cos innego ;p.


_________________
viewtopic.php?t=6093
PODPISY: banery, sig'i, podpisy muszą zgadzac sie tematycznie z profilem forum, nie mogą być animowane, nie mogą przekraczac wielkości 100KB i wymiarow 90 (wysokość) x 400 (szerokosc).

****

Posty: 1391
Dołączył(a): 23.02.2006
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 20:03 
Cytuj  
frugo dolej, wraca

***
Avatar użytkownika

Posty: 18803
Dołączył(a): 26.09.2005
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 20:35 
Cytuj  
Można wykorzystać klasyczny przepis na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
200g tłuszcz ( margaryna lub masło co najmniej 80% )
100g cukier drobny ( nie puder )
3-4 jajka
bez proszku do pieczenia

ciasto można robić na dwa sposoby, w obu sposobach łączymy dokładnie cukier z tłuszczem i jajkami, w jednym szybko umiejętnie zarabiamy z mąką tak by nie zagniatać ale by powstało jednolite twarde ciasto, drugi sposób to łączymy z mąką rozcierając całość na coś w rodzaju kruszonki

Wałkujemy lub wsypujemy i ubijamy w formie, piec ( 150-170 stopni ) zależnie od grubości, czym cieńsze tym krócej trzymamy, ciasto ma być ciemno złote i miękkie po wyciągnięciu, a nie twarde i wysuszone, po wystygnięciu robi się kruche.


_________________
"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die."

******
Avatar użytkownika

Posty: 4849
Dołączył(a): 5.02.2004
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 20:50 
Cytuj  
Kawałek łososia + kapary + cytryna + sól + pieprz ---- wrzucamy w folię, piekarnik (margines błędu jest ogromny więc olać czas i temp min 180).

100g masła, patelnia, rozpuścić, wrzucić 1 łyżkę stołową cukru/brązowego cukru, 2 szklanki wina czerwonego. Smażyć aż nie zgęstnieje.

Całość podawać z jakąkolwiek świeżą sałatą.

Bzykanie gwarantowane.

****

Posty: 1391
Dołączył(a): 23.02.2006
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 21:04 
Cytuj  
Pieszczoch napisał(a):
Kawałek łososia + kapary + cytryna + sól + pieprz ---- wrzucamy w folię, piekarnik (margines błędu jest ogromny więc olać czas i temp min 180).

100g masła, patelnia, rozpuścić, wrzucić 1 łyżkę stołową cukru/brązowego cukru, 2 szklanki wina czerwonego. Smażyć aż nie zgęstnieje.

Całość podawać z jakąkolwiek świeżą sałatą.

Bzykanie gwarantowane.

tu sie podpisuje rekoma, i nie dlatego, ze pieszczoch mnie bzykal, ale sporo tej ryby upichcilem

***
Avatar użytkownika

Posty: 13655
Dołączył(a): 24.08.2004
Offline
PostNapisane: 30 mar 2011, 21:08 
Cytuj  
http://www.youtube.com/watch?v=jnp9Q5w3L1A

Pstrąg > Łosoś

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Theme based on Zarron Media theme | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team
Redakcja MMORPG.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc komentarzy i odpowiedzi umieszczanych przez uzytkownikow.