MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Cooking hints
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=18&t=38746
Strona 4 z 7

Autor:  Mendol [ 30 mar 2011, 17:33 ]
Tytuł: 

bigos z kluskami? czy o czyms innym piszesz aldzia?

Autor:  iniside [ 30 mar 2011, 17:33 ]
Tytuł: 

Mendol napisał(a):
bigos z kluskami? czy o czyms innym piszesz aldzia?

Ta. Pewnie dlatego mu niesmakuje :D

Autor:  Mendol [ 30 mar 2011, 17:34 ]
Tytuł: 

no ty z ta mloda kapusta nie jestes lepszy :)

Autor:  iniside [ 30 mar 2011, 17:39 ]
Tytuł: 

Mendol napisał(a):
no ty z ta mloda kapusta nie jestes lepszy :)

Wypraszam sobie. Z kiszonej bigos jest okropny. Raz próbowałem i było fee.

Autor:  Mendol [ 30 mar 2011, 17:41 ]
Tytuł: 

no luzik. tylko nie nazywaj swojej duszonej mlodej kapusty bigosem :)

Autor:  iniside [ 30 mar 2011, 17:42 ]
Tytuł: 

Mendol napisał(a):
no luzik. tylko nie nazywaj swojej duszonej mlodej kapusty bigosem :)

A masz jakąś lepsza nazwe ? ;p

Autor:  Poziomka [ 30 mar 2011, 17:42 ]
Tytuł: 

co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu :) +wino do podlania +oczywiscie przyprawy standardowo..
i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:>

dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:)

Autor:  Aldatha [ 30 mar 2011, 17:43 ]
Tytuł: 

no to byla proba poprawienia smaku , malo dalo:)

lazanki ogolnie lubie dodawac do wielu potraw , zwlaszcza miesa

Autor:  Mendol [ 30 mar 2011, 17:44 ]
Tytuł: 

moze powinnismy zaczac od pytania - skad wziales ten bigos?

Autor:  Aldatha [ 30 mar 2011, 17:45 ]
Tytuł: 

Poziomka napisał(a):
co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu :) +wino do podlania +oczywiscie przyprawy standardowo..
i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:>

dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:)


o i chyba tutaj pies pogrzebany , bigos musi przejsc swoje na wolnym ogniu

Autor:  Poziomka [ 30 mar 2011, 17:54 ]
Tytuł: 

Aldatha napisał(a):
Poziomka napisał(a):
co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu :) +wino do podlania +oczywiscie przyprawy standardowo..
i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:>

dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:)


o i chyba tutaj pies pogrzebany , bigos musi przejsc swoje na wolnym ogniu

dokladnie im dluzej pyrka na wolnym ogniu tym lepiej bo smaki musza sie jak ja to mowie przegryzc.
2 dni i to takie pelne to naprawde minimum...

Autor:  kaikitka [ 30 mar 2011, 18:35 ]
Tytuł: 

Ode mnie macie przepis na łatwe i pyszne babeczki śmietankowe:

Produkty:
30 dkg mąki
20 dkg cukru
10 dkg masła
2 żółtka
budyń śmietankowy Dr Oetker "Ulubiony" zrobiony z porcji 1/2 mleka
aromat wanilowy/arakowy/rumowy (do wyboru)
cukier puder

Ciasto zagnieść szybko, bez wyrabiania na jednolitą masę (to ma być ciasto kruche). Rozwałkować, wyciąć krążki szklanką lub kubkiem. Krążek 1 dobrze rozłożyć na dnie małej foremki (najlepiej teflonowych, pełno ich w marketach), do babeczki pakujemy łyżkę budyniu zmiksowanego z aromatem, nakładamy na wierzch 2 krążek i zaklejamy szczelnie. Z tej porcji wychodzi ok 16 babeczek. Pieczemy piekarniku nagrzanym na 160-180 st przez ok 20 min (do złotego koloru). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :D

Autor:  borboun [ 30 mar 2011, 18:40 ]
Tytuł: 

Kluski z kapustą to są łazanki ;p

Autor:  Aldatha [ 30 mar 2011, 19:35 ]
Tytuł: 

o wlasnie , zle sie wyrazilem , to mialem na mysli

Kaika z tego przepisu mozna zrobic wieksze formatowo babeczki? :)

Autor:  iniside [ 30 mar 2011, 19:49 ]
Tytuł: 

Aldatha napisał(a):
o wlasnie , zle sie wyrazilem , to mialem na mysli

Kaika z tego przepisu mozna zrobic wieksze formatowo babeczki? :)

Zwiększ proprocje. W najgorszym wypadku wyjdzie ci cos innego ;p.

Autor:  Icekk [ 30 mar 2011, 20:03 ]
Tytuł: 

frugo dolej, wraca

Autor:  Teo [ 30 mar 2011, 20:35 ]
Tytuł: 

Można wykorzystać klasyczny przepis na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
200g tłuszcz ( margaryna lub masło co najmniej 80% )
100g cukier drobny ( nie puder )
3-4 jajka
bez proszku do pieczenia

ciasto można robić na dwa sposoby, w obu sposobach łączymy dokładnie cukier z tłuszczem i jajkami, w jednym szybko umiejętnie zarabiamy z mąką tak by nie zagniatać ale by powstało jednolite twarde ciasto, drugi sposób to łączymy z mąką rozcierając całość na coś w rodzaju kruszonki

Wałkujemy lub wsypujemy i ubijamy w formie, piec ( 150-170 stopni ) zależnie od grubości, czym cieńsze tym krócej trzymamy, ciasto ma być ciemno złote i miękkie po wyciągnięciu, a nie twarde i wysuszone, po wystygnięciu robi się kruche.

Autor:  Pieszczoch [ 30 mar 2011, 20:50 ]
Tytuł: 

Kawałek łososia + kapary + cytryna + sól + pieprz ---- wrzucamy w folię, piekarnik (margines błędu jest ogromny więc olać czas i temp min 180).

100g masła, patelnia, rozpuścić, wrzucić 1 łyżkę stołową cukru/brązowego cukru, 2 szklanki wina czerwonego. Smażyć aż nie zgęstnieje.

Całość podawać z jakąkolwiek świeżą sałatą.

Bzykanie gwarantowane.

Autor:  Icekk [ 30 mar 2011, 21:04 ]
Tytuł: 

Pieszczoch napisał(a):
Kawałek łososia + kapary + cytryna + sól + pieprz ---- wrzucamy w folię, piekarnik (margines błędu jest ogromny więc olać czas i temp min 180).

100g masła, patelnia, rozpuścić, wrzucić 1 łyżkę stołową cukru/brązowego cukru, 2 szklanki wina czerwonego. Smażyć aż nie zgęstnieje.

Całość podawać z jakąkolwiek świeżą sałatą.

Bzykanie gwarantowane.

tu sie podpisuje rekoma, i nie dlatego, ze pieszczoch mnie bzykal, ale sporo tej ryby upichcilem

Autor:  Dana [ 30 mar 2011, 21:08 ]
Tytuł: 

http://www.youtube.com/watch?v=jnp9Q5w3L1A

Pstrąg > Łosoś

Strona 4 z 7 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team