MMORPG.pl https://mmorpg.pl/ |
||
Cooking hints https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=18&t=38746 |
Strona 4 z 7 |
Autor: | Mendol [ 30 mar 2011, 17:33 ] |
Tytuł: | |
bigos z kluskami? czy o czyms innym piszesz aldzia? |
Autor: | iniside [ 30 mar 2011, 17:33 ] |
Tytuł: | |
Mendol napisał(a): bigos z kluskami? czy o czyms innym piszesz aldzia?
Ta. Pewnie dlatego mu niesmakuje ![]() |
Autor: | Mendol [ 30 mar 2011, 17:34 ] |
Tytuł: | |
no ty z ta mloda kapusta nie jestes lepszy ![]() |
Autor: | iniside [ 30 mar 2011, 17:39 ] |
Tytuł: | |
Mendol napisał(a): no ty z ta mloda kapusta nie jestes lepszy
![]() Wypraszam sobie. Z kiszonej bigos jest okropny. Raz próbowałem i było fee. |
Autor: | Mendol [ 30 mar 2011, 17:41 ] |
Tytuł: | |
no luzik. tylko nie nazywaj swojej duszonej mlodej kapusty bigosem ![]() |
Autor: | iniside [ 30 mar 2011, 17:42 ] |
Tytuł: | |
Mendol napisał(a): no luzik. tylko nie nazywaj swojej duszonej mlodej kapusty bigosem
![]() A masz jakąś lepsza nazwe ? ;p |
Autor: | Poziomka [ 30 mar 2011, 17:42 ] |
Tytuł: | |
co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu ![]() i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:> dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:) |
Autor: | Aldatha [ 30 mar 2011, 17:43 ] |
Tytuł: | |
no to byla proba poprawienia smaku , malo dalo:) lazanki ogolnie lubie dodawac do wielu potraw , zwlaszcza miesa |
Autor: | Mendol [ 30 mar 2011, 17:44 ] |
Tytuł: | |
moze powinnismy zaczac od pytania - skad wziales ten bigos? |
Autor: | Aldatha [ 30 mar 2011, 17:45 ] |
Tytuł: | |
Poziomka napisał(a): co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu
![]() i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:> dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:) o i chyba tutaj pies pogrzebany , bigos musi przejsc swoje na wolnym ogniu |
Autor: | Poziomka [ 30 mar 2011, 17:54 ] |
Tytuł: | |
Aldatha napisał(a): Poziomka napisał(a): co do bigosu: to kielbasa podsmazona ,grzybki duzo ,sliwki polskie wedzone nie za duzo bo wyjdzie zbyt gorzkie, cebula wczesniej troche podsmazona duzo kielbasy,mieso -bez miesa nie am dobrego bigosu ![]() i dlugo dlugo dlugo na malym ogniu ma pyrkac:> dobry bigos robi sie bardzo dlugo -i szybko znika:) o i chyba tutaj pies pogrzebany , bigos musi przejsc swoje na wolnym ogniu dokladnie im dluzej pyrka na wolnym ogniu tym lepiej bo smaki musza sie jak ja to mowie przegryzc. 2 dni i to takie pelne to naprawde minimum... |
Autor: | kaikitka [ 30 mar 2011, 18:35 ] |
Tytuł: | |
Ode mnie macie przepis na łatwe i pyszne babeczki śmietankowe: Produkty: 30 dkg mąki 20 dkg cukru 10 dkg masła 2 żółtka budyń śmietankowy Dr Oetker "Ulubiony" zrobiony z porcji 1/2 mleka aromat wanilowy/arakowy/rumowy (do wyboru) cukier puder Ciasto zagnieść szybko, bez wyrabiania na jednolitą masę (to ma być ciasto kruche). Rozwałkować, wyciąć krążki szklanką lub kubkiem. Krążek 1 dobrze rozłożyć na dnie małej foremki (najlepiej teflonowych, pełno ich w marketach), do babeczki pakujemy łyżkę budyniu zmiksowanego z aromatem, nakładamy na wierzch 2 krążek i zaklejamy szczelnie. Z tej porcji wychodzi ok 16 babeczek. Pieczemy piekarniku nagrzanym na 160-180 st przez ok 20 min (do złotego koloru). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ![]() |
Autor: | borboun [ 30 mar 2011, 18:40 ] |
Tytuł: | |
Kluski z kapustą to są łazanki ;p |
Autor: | Aldatha [ 30 mar 2011, 19:35 ] |
Tytuł: | |
o wlasnie , zle sie wyrazilem , to mialem na mysli Kaika z tego przepisu mozna zrobic wieksze formatowo babeczki? ![]() |
Autor: | iniside [ 30 mar 2011, 19:49 ] |
Tytuł: | |
Aldatha napisał(a): o wlasnie , zle sie wyrazilem , to mialem na mysli
Kaika z tego przepisu mozna zrobic wieksze formatowo babeczki? ![]() Zwiększ proprocje. W najgorszym wypadku wyjdzie ci cos innego ;p. |
Autor: | Icekk [ 30 mar 2011, 20:03 ] |
Tytuł: | |
frugo dolej, wraca |
Autor: | Teo [ 30 mar 2011, 20:35 ] |
Tytuł: | |
Można wykorzystać klasyczny przepis na ciasto kruche: 300g mąki pszennej 200g tłuszcz ( margaryna lub masło co najmniej 80% ) 100g cukier drobny ( nie puder ) 3-4 jajka bez proszku do pieczenia ciasto można robić na dwa sposoby, w obu sposobach łączymy dokładnie cukier z tłuszczem i jajkami, w jednym szybko umiejętnie zarabiamy z mąką tak by nie zagniatać ale by powstało jednolite twarde ciasto, drugi sposób to łączymy z mąką rozcierając całość na coś w rodzaju kruszonki Wałkujemy lub wsypujemy i ubijamy w formie, piec ( 150-170 stopni ) zależnie od grubości, czym cieńsze tym krócej trzymamy, ciasto ma być ciemno złote i miękkie po wyciągnięciu, a nie twarde i wysuszone, po wystygnięciu robi się kruche. |
Autor: | Pieszczoch [ 30 mar 2011, 20:50 ] |
Tytuł: | |
Kawałek łososia + kapary + cytryna + sól + pieprz ---- wrzucamy w folię, piekarnik (margines błędu jest ogromny więc olać czas i temp min 180). 100g masła, patelnia, rozpuścić, wrzucić 1 łyżkę stołową cukru/brązowego cukru, 2 szklanki wina czerwonego. Smażyć aż nie zgęstnieje. Całość podawać z jakąkolwiek świeżą sałatą. Bzykanie gwarantowane. |
Autor: | Icekk [ 30 mar 2011, 21:04 ] |
Tytuł: | |
Pieszczoch napisał(a): Kawałek łososia + kapary + cytryna + sól + pieprz ---- wrzucamy w folię, piekarnik (margines błędu jest ogromny więc olać czas i temp min 180).
100g masła, patelnia, rozpuścić, wrzucić 1 łyżkę stołową cukru/brązowego cukru, 2 szklanki wina czerwonego. Smażyć aż nie zgęstnieje. Całość podawać z jakąkolwiek świeżą sałatą. Bzykanie gwarantowane. tu sie podpisuje rekoma, i nie dlatego, ze pieszczoch mnie bzykal, ale sporo tej ryby upichcilem |
Autor: | Dana [ 30 mar 2011, 21:08 ] |
Tytuł: | |
http://www.youtube.com/watch?v=jnp9Q5w3L1A Pstrąg > Łosoś |
Strona 4 z 7 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team |