Kurs wzięty ze stron
www.ebay.com i
www.playerauctions.com
POd uwagę brałem trzy tytuły: AO, FFXI, SWG. Według moich obliczeń jak kogoś nie stać na opłacenie abonementu wystarczy by średnio 3 dni pofarmował cash (zakładając, że ma zbyt) i za tą kwotę pogra caly miesiąc za free.
Uszczególniając: AO - rozwiniętą postacią na lvl200+, przy fuksie raidując i zbierając rare itemki, symbianty itp. 25mln kasy (równowartość 16-18USD na ebay-u) mozna zarobić w jeden dzień, bez fuksa max w 3-4dni (dawno nie grałem mogę się mylić)
FFXI - 100k cashu z gry to 14-15USD, łowiąc cały tydzień ryby (pracuję, nie wiem dokładnie ile czasu grałem dziennie - kilka godzin - podkurwiony byłem i sfrustrowany więc dużo 7-8h dziennie :/ nowy miecz "must have" na mój lvl kosztował 350k) zarobiłem 300k.
SWG - 1mln cashu to 10USD, jako tygodniowy noobzor mam aktualnie na koncie 600k (gram dokładnie 3h20min dziennie - bo tyle trwają buffy doktorskie, otrzymałem pomoc na starcie w postaci seta armora i broni
Grając całe dnie w 4dni kolega nazbierał 3mln i na sprzęt wydał 2mln (z tego co mówił).
Uśredniając wychodzi c.a. 3 dni farmowania by nazbierać odpowiednią kwotę na opłacenie month fee. Wszystko przy założeniu, że mamy zbyt, nie mamy real kasy - chce się nam farmować i bawić w sprzedawanie.
Mogę się zresztą mylić - korekty mile widziane. Nigdy też kasy nie sprzedawałem więc nie wiem jaki jest stopień trudności takiej transakcji