Cytuj:
jest jakiś serial anime w klimatach sci-fi ale bez mechów i bez małych czarodziejek ?
Mógłbyś napisać coś więcej o swoich wymaganiach. Co już oglądałeś co Ci się podobało a co nie. To by ułatwiło sprawę. I czego szukasz w tych klimatach? Sci-fi to z reguły mechy i inne wielkie bojowe roboty. Czy szukasz kosmicznych bitew? Czy odpowiedzi na pytanie - czy androidy śnią o elektronicznych owcach?
Quetzacotl napisał(a):
Code Geass
code geass to typowe sci-fi o mechach ;] Ale naprawdę realistyczne i o ile sam jestem przeciwnikiem mechazaurów to tutaj świetnie to jest rozwiązane - mechy to naprawdę realistyczne maszyny wojny. Polecam pierwszy sezon jak ktoś lubi ciekawe bitwy terenowe S-F (i jest dobra muza i ciekawe story).
POLECAM:
AKIRA - pełnometrażówka. Must watch dla każdego.
Trigun - klasyk, taki western S-F post apo. Tylko trzeba albo polubić albo przebrnąć przez humor i klimat pierwszych xx odcinków o niczym
. Potem się naprawdę rozkręca.
Trigun to też coś co w anime lubię zaczyna się totalnie na lighcie z głupim japońskim humorem a kończy się zajebiście poważnie i ciężko i nawet nie wiesz kiedy przeszła metamorfoza. Chodzi o połączenie durnoty z ciężkimi tematami. Amerykańskie seriale albo są komediowe albo ciężkie drama. Tutaj tak nie ma;] Czasem ciężko to przełknąć.
COWBOY BEPOP - must watch - kultowa klasyka, lepsza od triguna zresztą (i nie rozkręca się tak długo). Ale tu też trzeba "przebrnąć" przez pierwsze odcinki. Warto zauważyć, że każdy odcinek jest w całkowicie innym klimacie/gatunku, między innymi masz odcinek komediowy, westernowy a nawet horror ala obcy ( od tego odcinka mnie urzekł CB).
Wolf's Rain - post apo anime o ludziach wilkach. Mi się bardzo podobało