Na nowej maturze nie ma obowiązkowej matmy.
Poważniejsze uczelnie wprowadzają egzaminy. Żeby dostać się na medycyne obojętnie gdzie by nie była to i tak trzeba test pisać. Jest kilka kierunków na które nie można się dostać tylko za punkty z matury.
Cytuj:
Rozpierdalają mnie wszystkiie komentarze znawców spodobów nauczania.
Wyobraźcie sobie że nie na wszystkim sie znacie najlepiej.
Dla inteligentnej osoby nowa matura z polskiego jest banalna . Dla debilków jest sporo trudniejsza od poprzedniej, niektorych rzeczy sie nie wyuczysz na blache,nie sciągniesz, po prostu musisz ruszyc glowa. Tak jest na przyklad z pokazanym w telewizji testami "zdjęciowymi". Imo matura idzie w dobrą strone , wg mnie powinna premiowac ludzi inteligentnych twórczych, potrafiących szukać informacji ,kojarzyć fakty. To jest egzamin dojrzałości a nie "kto ma najbardziej pojemny mózg".
Poczęści się z tobą zgadzam ale jest jeszcze druga strona medalu. Na pisemnej maturze z polskiego odpowiadając na pytania zawarte w arkuszu musisz trafić w tzw. klucz, czyli jakaś konkretne słowo\zdanie, które ubzdurali sobie jacyś ludzie układający pytania.
Od 1 klasy podstawówki wpajano mi, że odpowiada się całym zdaniem. Na próbnej maturze było trzeba odpowiedzieć jednym słowem
Jednym słowem!!!