Jako ze jestem przed poranna kawa to sie przyczepie...
Co to znaczy "Poradnik programowania
istotnie robienia gier"? Kolega chce sie brac za gry a nie wie co znaczy slowo istotnie, nie zna polskiej skladni itd? Ja wiem, ze ktos moze jest bardziej uzdolniony matematryczno-fizycznie, niz humanistycznie ale bez przesady... Jak takie cos czytam to slysze jak prof. Miodek zgrzyta zebami
A pozatym skad przeswiadczenie, ze na forum _dla_graczy_ i _poswieconym_grom_ ktokolwiek zna sie na _tworzeniu_gier_? Moze warto by sie bylo zainteresowac jakims forum dla ludzi tworzacych oprogramowanie, bo jakby nie patrzec gra jest takim wlasnie oprogramowaniem, na ktore sklada sie bardzo wiele elementow. Nie wiem skad to przekonanie w ludziach, ze istanieje cos takiego jak _tajemna_szkola_tworcow_gier_a_w_szczegolnosci_gier_mmo_.
Tak wiec drogi kolego, zanim zaczniesz sie interesowac poradnikami "istotnie" robienia gier to moze wpierw odpowiedz sobie na pewne podstawowe pytania, takie jak chociazby czym jest gra? jakie umiejetnosci sa potrzebne do jej stworzenia? gdzie szukac informacji? i jak ich szukac? (-> hint: opcja szukaj w gornym pasku).
Pozdrawiam.
Ps. w sumie to moglby byc przyklejony temat na tym forum "Chcesz zrobic gre? Zajrzyj tutaj!" gdzie pewne rzeczy bylyby wyjasnione