Ragnnarok - duży procent "pomysłów" na biznes które przyjęły się w PL to po prostu skopiowane biznesy z zachodu przeniesione na grunt polski (gg, allegro, nasza-klasa to zwykłe copy&paste). Wyjedź za zagramanicę, podpatrz jak działają biznesy, co się opłaca i czego jeszcze nie ma w PL i rozkręcaj w kraju.
Co do kafejek/restauracji/jadłodalni, etc to imho wcale nie jest to głupi pomysł - w porównaniu z zachodem u nas jest tego bardzo mało (bo w sumie większość jada w domach) ale trend raczej będzie zmierzał ku temu zachodniemu - gdzie duża część osób praktycznie codziennie jada na mieście.
Podobnie z kanapkami i kawą - założenie firmy ktora obsługuje kilka-kilkanaście biurowców serwując kawę/herbatę i kanapki może być niezłym źródłem dochodu. A moim zdaniem czas na to idealny - silnej konkurencji brak, zapotrzebowanie z roku na rok będzie rosło.
Kupno mieszkania to raczej inwestycja niż biznes - i owszem czas na to ze względu na recesję i spadek cen jest idealny. Nawet biorąc pod uwagę, to, że ceny mieszkań już są w Polsce europejskie i nie będą więcej rosły, to zyskujemy przy wyjściu z recesji jakieś 20-30% max w ciągu ~5 lat. Biorąc pod uwagę, że te 20-30% to będzie od całej sumy (czyli naszych pieniędzy + kwoty kredytu) praktycznie podwoimy nasz kapitał w ciągu tych kilku lat.
Anyway - jak mam kilka pomysłów na powrót do kraju - ale te najlepsze są top secret. Za żywieniówkę i tak na pewno nie będę się brał. Mam jeden duży bardzo dobry imho pomysł (jednak w PL będzie trochę trudności) który może po 5-10 latach przynosić naprawdę spore zyski, do tego nie trzeba będzie zakasywać rękawów