MMORPG.pl https://mmorpg.pl/ |
||
HACCP https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=18&t=41732 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Zangetsukun [ 2 paź 2012, 09:13 ] |
Tytuł: | HACCP |
Jak dobrze pamiętam to ktoś stąd zajmował się gastronomią. Proszę o info na PM, potrzebuję pomocy przy przygotowaniu lokalu do otwarcia. |
Autor: | tomugeen [ 2 paź 2012, 09:19 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Pieszczoch. http://www.youtube.com/watch?v=0CmUipzrdNY Ale znajac jego zdolność zmieniania branzy, obecnie może rownie dobrze handlować bronią w sudanie w przebraniu misjonarza. |
Autor: | Niah [ 2 paź 2012, 09:41 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
własna pizzeria |
Autor: | Zangetsukun [ 2 paź 2012, 10:13 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Precyzując: nie chodzi mi o garść tipów jak lokal powinien wyglądać tylko precyzyjną i łopatologiczną interpretację HACCP, książka mile widziana. |
Autor: | Highlander [ 2 paź 2012, 16:14 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
ja generalni sporo mialem o "jakosci", choc od haccp i zywnosci sie zawsze trzymalem z daleka, ale co nieco posiadam. tak na szybko z mojej mgr ![]() R. I. Zalewski, Zarządzanie Jakością w produkcji żywności 2008 - ksiazka mojego profesora, są tam m.in. opisane etapy wdrażania http://haccp.net.pl/page,930285530,0,podstrona.html Cytuj: HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – „postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących” Art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz.U. nr 171, poz. 1225). Cytuj: Dobra Praktyka Rolnicza (Good Agricultural Practice- GAP)- „zbiór praktyk pozwalających wyprodukować bezpieczną żywność przy użyciu wszelkich dostępnych metod i środków. GAP zobowiązuje rolników m.in. do przestrzegania okresów karencji po zastosowaniu nawozów, środków ochrony roślin czy leków, aby pozostałości użytego środka nie dostały się do żywności. Określa również ściśle, czym i w jaki sposób należy karmić zwierzęta hodowlane.” Dobra Praktyka Laboratoryjna (Good Laboratory Practice- GLP)- „sposób planowania, przeprowadzania i dokumentowania badań laboratoryjnych, zapewniający wykorzystanie najnowszej wiedzy biologicznej i technicznej oraz wiarygodność i pewność uzyskanych wyników.” A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami Cytuj: Dobra praktyka higieniczna (Good Hygienic Practice- GHP)- „działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Dobra praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice- GMP)- „działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.” Art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz.U. nr 171, poz. 1225). Cytuj: QACP - Punkty Kontrolne Zagwarantowania Jakości (Quality Assurance Control Points) „jest to system, który powstał na podstawie systemu HACCP. Jest jednak szerszym systemem, obejmującym całość aspektów zapewnienia jakości produktów. HACCP stanowi w tym ujęciu część QACP. Koncepcja QACP obejmuje cały łańcuch produkcji żywności: od surowców do konsumpcji gotowego wyrobu, jednak metody i procedury QACP mogą być zastosowane do poszczególnych części procesu produkcyjnego.” D. Kołożyn-Krajewska, Higiena produkcji żywności PS. w sumie nie wiem czy o to chodzilo ;d mam nadzieje, ze sie przyda. PPS. aha, widze juz teraz, ze nie o to chodzilo. no to chuj ;p |
Autor: | Zangetsukun [ 2 paź 2012, 16:26 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Hehe, i tak dzięki za chęci. ![]() Widzę że nie ominie mnie skorzystanie z usług jakiegoś szpenia z branży / firmy wdrażającej "Hacapa." |
Autor: | Highlander [ 2 paź 2012, 16:29 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
to akurat bzdura. nie wiem za bardzo co dokladnie chcesz ale na pewno mozesz to zrobic sam, starczy miec chęci. Mozesz kupic bodajze szablon haccp i chyba styknie, nie wiem chwila na allegro http://allegro.pl/sklep-bar-gastronomia ... 06867.html http://allegro.pl/haccp-sklep-pizzeria- ... 84339.html ewentualnie poszukac czy nie ma tego na chomikuj. http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/1225.htm http://www.fapa.com.pl/gfx/okladki/HACCPwdrazanie.pdf ps. haccp to imo sciema, wazne pewnie, ze "jest". Nie daj sie naciagac konsultantom od 7 bolesci. |
Autor: | Teo [ 2 paź 2012, 16:36 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Generalnie od tego są firmy, które sobie liczą piękne kwoty ale biorą też odpowiedzialność na siebie bo każda pomyłka to znowu gruba kasa na zmiany dostosowania. Duzo na temat masz w naszych oddziałach sanepidu, drugie źródło to zrzeszenia i cechy. Mała zła interpretacja może cie kosztować bardzo dużo, dlatego cwane firmy skubią na całym procesie. |
Autor: | Highlander [ 2 paź 2012, 16:39 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
byle budka z hot dogami musi miec haccp. rzesze ludzi na pewno ma pierdyliard niezgodnosci. nie wierze, ze to jest sprawdzane, respektowane wielce, raczej przymykaja na wszystko oko, imo. http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/168 ... aszna.html http://haccp.gastrona.pl/art/HACCP-ONLI ... 10219.html Moze jeszcze kolega wdrozy sobie 9001, 14001, 18001, pierdoly byle zbijac hajs, cos wymyslonego pewnie juz w latach 70tych ale pod inna nazwa... |
Autor: | Teo [ 2 paź 2012, 16:53 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Prowadziłem produkcje spożywczą, znajomy aktualnie nadal prowadzi piekarnie gdzie wprowadził wszystko co możliwe by sprzedawać w UE, więc wiem że nie jest to ignorowane, prawda że budka z hotdogami to coś innego ale potrafią cie udupić tak samo za stosowanie miedzianego garnka jak i za centrymentr za niskie obicie ścian nierdzewką, jak za kurz na półce czy brak przepisowego czepka na głowie. |
Autor: | Highlander [ 2 paź 2012, 16:56 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
ok, produkcja tak, to juz sie wiecej przypierdalaja, to sie zgodze. ale jakis lokalik to juz spoko wodza. A wydaje mi sie, ze taki mamy tu przypadek. ja praktyki z tym nie mam zadnej, bo jak pisalem, produkcji zywnosci unikam jak ognia ![]() |
Autor: | Zangetsukun [ 3 paź 2012, 00:25 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Precyzyjnie będzie to lokal z obiadami dla studentów na uczelni. Mam wszystkie trzy księgi od znajomego ojca który prowadzi kilka lokali po całej Polsce i po dzisiejszej nierównej walce powiem jedno - to jest pojebane. @High - dzięki za aukcje, to mi chyba życie uratuje. Firmy liczą sobie od około 1.5k pln za księgę. |
Autor: | Highlander [ 3 paź 2012, 06:15 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Ja mam mieszane uczucia co do wszystkich systemow. Generalnie mozna sprawic by funkcjonowaly bez certyfikatow i placenia firmom. No i czy zawsze istnieje taka potrzeba jest dyskusyjna. Pamietaj tylko, ze jest to forum o mmorpg.pl a nie o bezpieczenstwie zywnosci ![]() |
Autor: | Zangetsukun [ 3 paź 2012, 10:54 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
Zamówiłem na allegro, zobaczymy co przyjdzie. Po tym jak wczoraj rozkminiałem o co chodzi w instrukcji płukania powierzchni płaskich to wolę zapłacić niż miesiąc pisać książkę. |
Autor: | Highlander [ 3 paź 2012, 18:25 ] |
Tytuł: | Re: HACCP |
No to fakt zrobic to od poczatku to szkoda czasu, lepiej copy paste ;] |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team |