MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

HACCP
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=18&t=41732
Strona 1 z 1

Autor:  Zangetsukun [ 2 paź 2012, 09:13 ]
Tytuł:  HACCP

Jak dobrze pamiętam to ktoś stąd zajmował się gastronomią. Proszę o info na PM, potrzebuję pomocy przy przygotowaniu lokalu do otwarcia.

Autor:  tomugeen [ 2 paź 2012, 09:19 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Pieszczoch. http://www.youtube.com/watch?v=0CmUipzrdNY

Ale znajac jego zdolność zmieniania branzy, obecnie może rownie dobrze handlować bronią w sudanie w przebraniu misjonarza.

Autor:  Niah [ 2 paź 2012, 09:41 ]
Tytuł:  Re: HACCP

własna pizzeria

Autor:  Zangetsukun [ 2 paź 2012, 10:13 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Precyzując: nie chodzi mi o garść tipów jak lokal powinien wyglądać tylko precyzyjną i łopatologiczną interpretację HACCP, książka mile widziana.

Autor:  Highlander [ 2 paź 2012, 16:14 ]
Tytuł:  Re: HACCP

ja generalni sporo mialem o "jakosci", choc od haccp i zywnosci sie zawsze trzymalem z daleka, ale co nieco posiadam. tak na szybko z mojej mgr :p :

R. I. Zalewski, Zarządzanie Jakością w produkcji żywności 2008 - ksiazka mojego profesora, są tam m.in. opisane etapy wdrażania

http://haccp.net.pl/page,930285530,0,podstrona.html

Cytuj:
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – „postępowanie mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością; system ten ma również na celu określenie metod eliminacji lub ograniczania zagrożeń oraz ustalenie działań korygujących”

Art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz.U. nr 171, poz. 1225).

Cytuj:
Dobra Praktyka Rolnicza (Good Agricultural Practice- GAP)- „zbiór praktyk pozwalających wyprodukować bezpieczną żywność przy użyciu wszelkich dostępnych metod i środków. GAP zobowiązuje rolników m.in. do przestrzegania okresów karencji po zastosowaniu nawozów, środków ochrony roślin czy leków, aby pozostałości użytego środka nie dostały się do żywności. Określa również ściśle, czym i w jaki sposób należy karmić zwierzęta hodowlane.”

Dobra Praktyka Laboratoryjna (Good Laboratory Practice- GLP)- „sposób planowania, przeprowadzania i dokumentowania badań laboratoryjnych, zapewniający wykorzystanie najnowszej wiedzy biologicznej i technicznej oraz wiarygodność i pewność uzyskanych wyników.”

A. Hamrol, Zarządzanie jakością z przykładami

Cytuj:
Dobra praktyka higieniczna (Good Hygienic Practice- GHP)- „działania, które muszą być podjęte, i warunki higieniczne, które muszą być spełniane i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji lub obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Dobra praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice- GMP)- „działania, które muszą być podjęte, i warunki, które muszą być spełniane, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.”

Art. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o o bezpieczeństwie żywności i żywienia. (Dz.U. nr 171, poz. 1225).

Cytuj:
QACP - Punkty Kontrolne Zagwarantowania Jakości (Quality Assurance Control Points) „jest to system, który powstał na podstawie systemu HACCP. Jest jednak szerszym systemem, obejmującym całość aspektów zapewnienia jakości produktów. HACCP stanowi w tym ujęciu część QACP. Koncepcja QACP obejmuje cały łańcuch produkcji żywności: od surowców do konsumpcji gotowego wyrobu, jednak metody i procedury QACP mogą być zastosowane do poszczególnych części procesu produkcyjnego.”

D. Kołożyn-Krajewska, Higiena produkcji żywności



PS. w sumie nie wiem czy o to chodzilo ;d mam nadzieje, ze sie przyda.
PPS. aha, widze juz teraz, ze nie o to chodzilo. no to chuj ;p

Autor:  Zangetsukun [ 2 paź 2012, 16:26 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Hehe, i tak dzięki za chęci. :)
Widzę że nie ominie mnie skorzystanie z usług jakiegoś szpenia z branży / firmy wdrażającej "Hacapa."

Autor:  Highlander [ 2 paź 2012, 16:29 ]
Tytuł:  Re: HACCP

to akurat bzdura. nie wiem za bardzo co dokladnie chcesz ale na pewno mozesz to zrobic sam, starczy miec chęci. Mozesz kupic bodajze szablon haccp i chyba styknie, nie wiem chwila na allegro http://allegro.pl/sklep-bar-gastronomia ... 06867.html
http://allegro.pl/haccp-sklep-pizzeria- ... 84339.html
ewentualnie poszukac czy nie ma tego na chomikuj.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2006/1225.htm
http://www.fapa.com.pl/gfx/okladki/HACCPwdrazanie.pdf

ps. haccp to imo sciema, wazne pewnie, ze "jest". Nie daj sie naciagac konsultantom od 7 bolesci.

Autor:  Teo [ 2 paź 2012, 16:36 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Generalnie od tego są firmy, które sobie liczą piękne kwoty ale biorą też odpowiedzialność na siebie bo każda pomyłka to znowu gruba kasa na zmiany dostosowania.
Duzo na temat masz w naszych oddziałach sanepidu, drugie źródło to zrzeszenia i cechy.
Mała zła interpretacja może cie kosztować bardzo dużo, dlatego cwane firmy skubią na całym procesie.

Autor:  Highlander [ 2 paź 2012, 16:39 ]
Tytuł:  Re: HACCP

byle budka z hot dogami musi miec haccp. rzesze ludzi na pewno ma pierdyliard niezgodnosci. nie wierze, ze to jest sprawdzane, respektowane wielce, raczej przymykaja na wszystko oko, imo.

http://www.twoja-firma.pl/wiadomosc/168 ... aszna.html

http://haccp.gastrona.pl/art/HACCP-ONLI ... 10219.html

Moze jeszcze kolega wdrozy sobie 9001, 14001, 18001, pierdoly byle zbijac hajs, cos wymyslonego pewnie juz w latach 70tych ale pod inna nazwa...

Autor:  Teo [ 2 paź 2012, 16:53 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Prowadziłem produkcje spożywczą, znajomy aktualnie nadal prowadzi piekarnie gdzie wprowadził wszystko co możliwe by sprzedawać w UE, więc wiem że nie jest to ignorowane, prawda że budka z hotdogami to coś innego ale potrafią cie udupić tak samo za stosowanie miedzianego garnka jak i za centrymentr za niskie obicie ścian nierdzewką, jak za kurz na półce czy brak przepisowego czepka na głowie.

Autor:  Highlander [ 2 paź 2012, 16:56 ]
Tytuł:  Re: HACCP

ok, produkcja tak, to juz sie wiecej przypierdalaja, to sie zgodze.

ale jakis lokalik to juz spoko wodza. A wydaje mi sie, ze taki mamy tu przypadek.

ja praktyki z tym nie mam zadnej, bo jak pisalem, produkcji zywnosci unikam jak ognia ;)

Autor:  Zangetsukun [ 3 paź 2012, 00:25 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Precyzyjnie będzie to lokal z obiadami dla studentów na uczelni. Mam wszystkie trzy księgi od znajomego ojca który prowadzi kilka lokali po całej Polsce i po dzisiejszej nierównej walce powiem jedno - to jest pojebane.

@High - dzięki za aukcje, to mi chyba życie uratuje.

Firmy liczą sobie od około 1.5k pln za księgę.

Autor:  Highlander [ 3 paź 2012, 06:15 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Ja mam mieszane uczucia co do wszystkich systemow. Generalnie mozna sprawic by funkcjonowaly bez certyfikatow i placenia firmom. No i czy zawsze istnieje taka potrzeba jest dyskusyjna.

Pamietaj tylko, ze jest to forum o mmorpg.pl a nie o bezpieczenstwie zywnosci ;) Jak psialem praktyki w tym temacie mam praktycznie 0. Jedynie cos tam liznalem.

Autor:  Zangetsukun [ 3 paź 2012, 10:54 ]
Tytuł:  Re: HACCP

Zamówiłem na allegro, zobaczymy co przyjdzie. Po tym jak wczoraj rozkminiałem o co chodzi w instrukcji płukania powierzchni płaskich to wolę zapłacić niż miesiąc pisać książkę.

Autor:  Highlander [ 3 paź 2012, 18:25 ]
Tytuł:  Re: HACCP

No to fakt zrobic to od poczatku to szkoda czasu, lepiej copy paste ;]

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team