hm z tego co wiem , AMD ma wiekrza tolerancje
na temperature niz Intele , "generalnie" gorna granica wytrzymalosci danego amd-owskiego procesora to okolo 90-95 stopni gdzie intel wytrzyma ok 80-85 stopni . Wynikiem ze amd athlon wczesniejsze wersje sie nieco bardziej grzeja jest sposob ulozenia kosci pamieci cache ,moj athlon 1600
na wiatraku 3k obrotow grzal sie do nieco ponad 60 stopni w upalny dzien z zamknieta obudowa , duzo zalezy od miejsca w jakim jest komputer ja mam male mieszkanko w ktorym jest sporo osob to i cyrkulacja ciepla jest inna
, oczywiscie nie obylo sie bez zaklucen w pracy maszyny , z artefaktami na teksturach wlacznie , nie tylko proc emituje cieplo ,
zobaczcie jak musza byc chlodzone wspolczesne karty graficzne. Teraz mam zdjeta obudowe i wiatrak ponad 7k obrotow ( ktory jest glosny jak helikopter ale chlodzi proc do 50-55 stopni ) , kiedy mialem plyte ECS ktora umozliwiala przesuniecie FSB z 133 na 143 co dawalo real speed ok 1500 mhz (athlon 1800)
ram , GF i zasilacz to wytrzymal i pracowal stabilnie z ok 5-10 stopniowym wzrostem temperatury . Pozniej bylem zmuszony wymienic mainboard na Asrocka ktory niestety jak w przypadku Kona nie pozwalal na zadne zabawy FSB w bios , pozostaje mi jedynie przesunac mnoznik na zworkach albo z poziomu software'owego , ale nie zaluje bo przyrost szybkosci byl nie wielki zas zywotnosc proca na pewno by mi spadla .
jaki masz mainboard Kon? , chyba Asus mial najlepsze mozliwosci OC ze wszystkich plyt
ale to ma swoja cene ...
a i jeszcze jedno piszesz ze kom chodzi 24 na dobe ,nie odbija sie to drastycznie na rachunkach za prad? ..moj ath ciagnie strasznie duzo
<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: Aldatha dnia 2004-06-02 22:44 ]</font>