MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Gotowanie/Kuchnia/Przepisy
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=43892
Strona 10 z 21

Autor:  mrynar [ 29 sie 2014, 05:43 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Sobtainer napisał(a):
Właśnie skończyłem gulasz węgierski zupkę robić, ponad 3h roboty :) - dostałem od wujka Węgra coś takiego:

Obrazek

Polecam. Jeżeli jesteście w stanie to kupić gdzieś to brać bez wachania. To 90% papryki w paście z przyprawami, wspaniałe połączenie. Można używać do sosów, zup, nawet na kanapkę. Są wersję ostre i łagodne, wolę łagodną bo ostra jest masakryczna i można przegiąć zwłaszcza przy ~10L zupki.

P.S
Na moim osiedlowym sklepie, za 1 paprykę czerwoną wielkości dwóch pięści, czyli dość duża płacę 4-5PLN za 1 sztukę!!!

Pojechałem dzisiaj na ryneczek w moim mieście, kupiłem 6 ogromnych czerwonych papryk, soczystych i wyrośniętych w kolorze czerwono bordowym za 11PLN!!! Pieprzona demokracja, od dzisiaj jeżdżę po warzywa na ryneczek, żadnych innych sklepów.


Jak jestem na Wegrzech to zawsze kupuje zapas tych past (tylko ostrych) i podobnych czosnkowych.

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 07:36 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Jeśli lubicie na ostro, to spróbujcie kiedyś Harrisy, rewelacja do wszystkiego. Można kupić w Polsce. Można też zrobić samemu ;)

Obrazek

X.

Autor:  mrynar [ 29 sie 2014, 07:37 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mam w domu zawsze zapas harrisy! ale one tez sie roznia ostroscia, wiekszosc jest umiarkowanie ostra jak dla mnie.

Teraz mam taka na stanie (malo ostra):

Obrazek

Najgorsze sa niby harrisy z niemieckich marketow. Nie tylko nie sa ostra, ale nawet smakiem nie przypominaja tych oryginalnych.

Ta z puszki (ze zdjecia) tez znam, jedna z lepszych imo.

Autor:  Mendol [ 29 sie 2014, 08:16 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

eh i znowu bede musial do sklepu jechac, uzupelnic braki :)

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 12:59 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

mrynar napisał(a):
Ta z puszki (ze zdjecia) tez znam, jedna z lepszych imo.

Tunezyjska. Przywiozłem sobie kilka puszek z Tunezji. I kilka tubek, ale te się błyskiem skończyły. Na szczęście można kupić w internetach za 5 zet za tubkę ;)

Obrazek

X.

Autor:  Mendol [ 29 sie 2014, 13:00 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

daj linka

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 13:03 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mendol napisał(a):
daj linka

Tubka: http://www.alwady.pl/sosy-i-dipy/108-harrisa-70g.html
Puszka: http://www.alwady.pl/sosy-i-dipy/115-harrisa-135g.html

X.

Autor:  Mendol [ 29 sie 2014, 13:04 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

dzieki

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 13:07 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Są też proszkowe (w tubkach i puszkach to pasta) do sypania. Proszkowa jest maksymalnie ostra, ostrość reguluje się poprzez dodawanie oliwy (robienie pasty), która ostrość redukuje. Jak ktoś chce mocno ostro, to niech kupuje w proszku (ja sobie kiedyś takiej sypnąłem do zupy, wyszła zupa na żyletkach) ;)

X.

Autor:  Mendol [ 29 sie 2014, 13:10 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

nigdy nie probowalem harrisy, u mnie niestety nikt ostrego nie lubi :)

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 29 sie 2014, 13:13 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

To jest ostre czy raczej "ostre" czytaj pikantne dla ludzi obytych z tematem? :) Jadłem dziś w żarciu salsę na bazie habanero z dodatkiem jolokii i szukam czegoś podobnego do domowego burito itp wynalazków.

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 13:18 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ja pierwszy raz spotkałem się z nią, jak byłem pierwszy raz w Tunezji lata temu. Stał sobie czerwony sos w miseczce, to myśląc, że to pomidorowy nawaliłem sobie tego jak normalnego sosu. A to była czysta harissa... Jezu, trochę się wtedy zszokowałem smakowo ;)

X.

PS. To jest ostre. Siłą przewyższa tabasco o kilkadziesiąt stopni. ~40k w skali Scoville'a w postaci sypkiej. Do czystej papryki habanero jeszcze daleko, ale daje radę ;)
PS2. Tabasco Habanero ma 7k Scoville'a ;)

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 29 sie 2014, 13:32 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Tabasco to jakieś popłuczyny, to co jadłem wypalało język rozgrzanym żelazem. :)

Autor:  kamilus [ 29 sie 2014, 13:32 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Będę musiał sprowadzić. Chili con carne musi być z tym zajebiste.

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 13:35 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Tor-Bled-Nam napisał(a):
Tabasco to jakieś popłuczyny, to co jadłem wypalało język rozgrzanym żelazem. :)

No to tu jest podobnie. W tamtych czasach, choć lubie ostre od zawsze, to to było dla mnie nie do zjedzenia. Teraz jest lepiej ;)

X.

Autor:  Sobtainer [ 29 sie 2014, 14:15 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

mrynar napisał(a):
Jak jestem na Wegrzech to zawsze kupuje zapas tych past (tylko ostrych) i podobnych czosnkowych.


Czyli widzę, że dobrze wujas uderza w smak :D a jego paprykarz czirke rozpierdala podniebienia w sezonie całego rodzinie ;p gotowany w ogrodzie, w żeliwnym garze na otwartym ogniu.

P.S
Dajcie przepis na kluseczki do gulaszu takie małe, kojarzycie to?

Autor:  mrynar [ 29 sie 2014, 16:11 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Tor-Bled-Nam napisał(a):
To jest ostre czy raczej "ostre" czytaj pikantne dla ludzi obytych z tematem? :) Jadłem dziś w żarciu salsę na bazie habanero z dodatkiem jolokii i szukam czegoś podobnego do domowego burito itp wynalazków.


Raczej "ostre" jesli np. jestes po butleczce jakiegos sosu blair's.

Ja niestety odpuscilem piekielnie ostre sosy, bo na jakis czas bylem wykluczony jako domowy kucharz. Rzeczy ktore gosciom wypalaly podniebienie dla mnie byly zupelnie lagodne. Na szczescie wrazliwosc na ostre po jakims czasie wraca.

tczewiak napisał(a):
Będę musiał sprowadzić. Chili con carne musi być z tym zajebiste.


Do meksykanskiej kuchni nie polecem, bo harissa ma specyficzny smak i raczej potrawy beda smakowac malo meksykansko. Ja harissy uzywam glownie jako dodatek do mies z warzywami ktore potem wsadzam do pity.

Autor:  Teo [ 29 sie 2014, 16:21 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ja przesiadłem się ostatnio na pieprz cayenne zamiast sypkich ostrych papryk lub chili itp, zdecydowanie ten smak ostrości mi odpowiada lepiej, miałem też fajny sos bazujący na wasabi o mocy zdecydowanie większej niż ostre tabasco i smakowało mi to bardziej.
Polecam tym co mają problem z ostrymi smakami i odczuwają mocną ostrość jak jedzenie żyletek.

Autor:  Xanth [ 29 sie 2014, 16:24 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

mrynar napisał(a):
Rzeczy ktore gosciom wypalaly podniebienie dla mnie byly zupelnie lagodne.

Ostatnio mam to samo. Cokolwiek zrobię sobie wg mnie łagodnie ostrego, to nikt inny zjeść nie może, bo wypala mu gałki oczne ;)

X.

Autor:  kamilus [ 29 sie 2014, 17:09 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ja z Buda przywiozłem sobie Hot Waxy i jedna taka paprzyczka na 2L chili con carne potrafi nadać zajebistego smaczku. Przy 3 papryczkach już nikt nie chce tego jeść :(
Śmieszne jest zaś to, że te papryczki na węgrzech traktowane są jako "średnio ostre", a palą w dupę ostro na drugi dzień.

Sugerując się za pierwszym, że to będzie zbyt lajcikowe zrobiłem coś takiego:
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/ ... 3218_o.jpg

Wielkie łagodne papryki faszerowane mozarellą i hot waxami w boczku. Wszystkim ostro przepaliło przełyk i trzeba było ostro rozcieńczać piwskiem ;) Polecam!

Strona 10 z 21 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team