https://www.youtube.com/watch?v=oWiGajiYkx4Mendol napisał(a):
w przepisie jest 8gr cukru.
na ta ilosci maki jak dlugo (oczywiscie srednio w temp pokojowej) ciasto powinno wyrastac?
ciężko napisać, generalnie ciasto drożdżowe lubi temperature do 30 stopni, jak są dobre proporcje to aż piszczy jak przerabiasz, po zrobieniu powinno podwoić objętość do 20 minut, wtedy można już wykręcić bułeczki lub jeszcze raz pozwolić na wyrośnięcie ( będą całkiem inne ), gotowe bułki na blaszce też powinni podwoić objętość, jak zaczniesz piec za wcześnie lub za późno to będą całkowicie inne
pamiętajcie że z jednego takiego ciasta można uzyskać całą game różnie smakujących, rożnie wypieczonych, chrupkich, miękkich, pulchnych wyrobów, wszystko zależy od tego ile rośnie, ile razy przerobione, ile rośnie przed piecem i jak się piecze
![:)](./images/smilies/icon_smile.gif)
( bułka poznańska, kajzerka, burgerbuła, kebabplacek, sztangielka, rogale, buchta, chałka... )