Niah napisał(a):
@sula
Może będziesz wiedział, te 8 baterii to jaki obszar będzie wstanie bronić? I przed jaką ilością rakiet?
Czy nie będzie tak, że to wystarczy jedynie do obrony Warszawy i przy zmasowanym ataku prawie nic nie da?
Niestety nie wiem. To by musiał jakiś specjalista odpowiedzieć. Tym bardziej, że nie wiadomo którą wersję Patriotów dostaniemy oraz publiczne dane nt. osiągów systemów vs. realne nie zawsze się pokrywają.
W każdym razie na pewno jest to system wybitnie przeciwrakietowy, a jego zastosowanie jako broni przeciwlotniczej to dodatek i to rozwijany nie od początku istnienia tej broni.
Przeciwko zmasowanemu atakowi to na pewno nas nie obroni, tylko z drugiej chyba żaden system nas nie jest w stanie obronić przed zmasowanym atakiem i nie po to są te Patrioty są kupowane. (a są po to aby nas obronić przed ograniczonym / niskoskalowym atakiem)
Ja mam bardziej wątpliwości nt. ich możliwości przeciwlotniczych jako, że nie zanosi się na to, że nie będziemy mieć dedykowanego systemu przeciwlotniczego średniego i długiego zasięgu oraz ich możliwości vs. najbardziej nowoczesne rakiety manewrujące. Bo przecież szrotem z lat 60 Moskwa do nas nie będzie strzelać, a tym bardziej w konflikcie krótkotrwałym / małoskalowym.