lordypie, wszystko ok i wiemy że konstytucja bla bla bla... tylko że problem dotyczy że konstytucje sobie interpretują wszyscy jak chcą, a ta nie może być przecież tak szczegółowa by brała pod uwagę wszystko co dotyczy władzy ustawodawczej i wykonawczej, nie jest to wykonalne.
Teraz pytanie, kto łamał i łamie konstytucje, zdajesz sobie sprawę że nawet w przepisach podatkowych mamy rzeczy, które łamią prawo, nawet ostatnio stwierdzono że miejsca dla niepełnosprawnych na parkingach to łamanie konstytucji
Przy takich reformach jak teraz są robione przez PiS, wiele dobrych wiele głupich, wiele niepotrzebnych ale koniec końców traktuj to jako wyjście z postkomunizmu i bierz pod uwagę że ofiary takich zmian muszą być, więc jeśli ofiarą będzie kilku sędziów w tym paru nieuczciwych to chyba lepiej niż jak do tej pory czyli jebać społeczeństwo bo tak i już.
Zdajesz sobie sprawę że obecna elita np w sądownictwie to niestety w dużej części spuścizna komuchów, taka czysta postkomuna, nie byłą oczyszczona, nie była reformowana, za to dostała bardzo dużo uprawnień by stać się nowoczesną arystokracją.
Wiem wiem śmierdzi to populizmem ale... właśnie słuchałem w radyjo stojąc w korku że prawdopodobnie projekt niskiego zus-u wejdzie na obrady i będzie wprowadzony od 1 stycznia 2018, zatem jakoś to powoli wszystko w całość się ładnie układa i trudno zaprzeczyć że istnieje coś takiego jak dobra zmiana i finalnie dla przeciętnego Polaka są na duży plus.