kkkk20 napisał(a):
Logain - masz to w dupie zreszta jak wszystko... az dziw ze szanujesz swoja rodzine. Ciekawe czy oni wiedza o twoim podejsciu do sprawy.
Tak, wiedza tak samo dobrze jak ty. Nie zgadzam sie z rodzicami w wielu kwestiach, ale potrafie o tym z nimi dyskutowac na trzezwo.
Cytuj:
Szkoda tez ze nie znasz Histori z tego co widze... Polacy zawsze byli ponizani... III rozbiory polski o czyms swiadcza prawda?? Zawsze bylismy w Europie druga kategoria ludzi. Dlatego Polska bo wyzwoleniu stala sie mocna... Wtedy ludzie wiedzieli co znaczy zyc na wolnosci i kazdy Polak drugiemu nigdy w twarz nie naplul tak ty robisz to dzisiaj kolego. Mowisz ze srasz na Polske - czyli srasz na wszystkich ludzi ktorzy o nia walczyli. Nie masz zadnych wartosci... jestes nikim... Prawdopodobnie srasz tez na swoich dziadkow, pradziadkow... Ktorzy napewno widzac twoje podejscie spalili by sie ze wstydu.
Zdziwilbys sie jak dobrze znam historie. Tylko co z tego? Mowisz o ponizaniu, ja tam nigdy nie bylem ponizany i nie mam z tego powodu kompleksow. A jesli ktos ma takie podejscie ze ocenia czlowieka na podstawie tego kim jest to juz nie jest moj problem. Blizej mu do ciebie niz do mnie.
Co do moich pradziadkow - nie znalem ich nigdy, nie wiem czy to byli ludzie na poziomie, czy byli osobami ktore warto szanowac czy wrecz odwrotnie. Nie wyrabiam sobie opinii (w przeciwienstwie do ciebie) o kims na podstawie jego miejsca urodzenia, koloru skory czy nazwiska. Tak, nie szanuje ludzi ktorzy walczyli za Polske, bo wg mnie byli to ludzie ktorzy dali soba zmanipulowac. Co jest takiego szlachetnego w tym ze ktos dal sie zabic w imie milosci ojczyzny? Rozumiem ludzi ktorzy gina w obronie bliskich. Cholera, rozumiem nawet najemnikow ktorzy gina bo ktos im zaplacil. Ale za jakies abstrakcyjne idealy? Bez sensu.
A swoja droga najwiekszym przeklenstwem polakow jest zapatrzenie w przeszlosc. Mam sie czuc lepszy bo ktos tam kiedys wygral bitwe pod Grunwaldem? Czy moze mam uwazac ze wszystko mi sie od swiata nalezy bo europa zgodzila sie na rozbiory albo wychujala nas we wrzesniu '39? Zajmij sie zyciem a nie placz nad tym co stalo sie grubo przed twoim narodzeniem. Poczucie wielkiej krzywdy narodowej nie zaprowadzi cie nigdzie.
Cytuj:
Jeste zwyklym gnojkiem ktory tylko mieszka w Polsce ale nie jest Polakiem bo tak naprawde byc Polakiem znaczy cos wiecej niz posiadanie obywatelstwa Polski. To kim ty wlaciwie jestes... Coz nikim... nie utazsamiasz sie z nikim ani z niczym twoj swiat zamyka sie chociaz na szczescie jeszcze na rodzinie jak to mowisz... Wogole dyskusja z ludzmi twojego pokroju mija sie z celem.
Ooooo, bynajmniej! To dyskusja z ludzmi twojego pokroju nie ma sensu. Ja jestem otwarty na argumenty, podchodze do dyskusji spokojnie. To wlasnie do fanatyka nic nie trafia.
A co do tej olbrzymiej pogardy ktora do mnie zywisz: idz sie lecz czlowieku. Rozumiem ze tylko twoje poglady sa sluszne? Nikt nie ma prawa miec innego zdania i nie byc gnojkiem? Tylko twoje idealy sa sluszne? Widzisz jaki jestes zalosny czy potrzebujesz kogos kto ci to uswiadomi? Bo z tego co piszesz tutaj, uklada sie obraz zakompleksionego i sfrustrowanego goscia z wielkim poczuciem krzywdy narodowej ktory nie potrafi sie pogodzic z przeszloscia.
Cytuj:
tu masz jeden link wiecej niechce mi sie szukac. Ale jak naprawde chcesz cos o tym zobaczy albo uslyszec ogladaj wiadomosci na bierzaco i czytaj gazety codzienne naprzyklad
http://praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,67738,2935062.htmlNo i? Co mi to mialo udowodnic? Ze ludzie (w tym wypadku akurat kilku polakow) nie maja do siebie szacunku i godza sie na to? Czy moze ze inni ludzie (w tym wypadku akurat kilku niemcow) nie maja szacunku dla innych? Rozejrzyj sie, a nie bedziesz mial problemu ze znalezieniem sytuacji kiedy to polacy tak traktuja niemcow czy polacy tak traktuja polakow.
Cytuj:
a tu cos dla Logaina:
http://www.husaria.jest.pl/polacy/polacy.htmlMiedzy innymi takich ludzie masz wlasnie w dupie stary... no comment
Ponownie: no i? Mialem sie zawstydzic? Lezke uronic w samotnosci? Jesli tak to sorry stary. Nie udalo sie.
pozdrawiam