Cytuj:
Ok, widze ze w temacie matury/dyplomu w szkole muzycznej nie bardzo sie orientujesz.
Orientuje się rewelacyjnie-tak sie sklada , ze w marcu mam recital dyplomowy.
Cytuj:
Otoz matura i praca magisterska to czysta formalnosc, poziom jest zenujaco niski (standardowa dlugosc takiej pracy magisterskiej to ok 30 stron), poniewaz caly nacisk kladzie sie na tak zwany 'dyplom' czyli ocene gry na instrumencie glownym.
tu sie troche pogubiłem , szanowny kolega po fachu (jak zgaduje )mowi o egzaminie wewnatrz szkolnym , czy juz ma na mysli studia.
Jezeli kolega mowi o egzaminie wew szkolnym , to
Cytuj:
poziom jest zenujaco niski (standardowa dlugosc takiej pracy magisterskiej to ok 30 stron)
nie do konca jest prawda ,w mojej szkole tak 4 lata temu jeszcze było(jezeli chodzi o pisanie pracy) , ale z zwiazku z nowa matura zostala przeprowadzona pewnego rodzaju reforma-poza tym poziom nie jest zenujaco niski,to pewnie zalezy od szkoly.Jezeli mowa o studiach teoretycznych , to w tej kwestii nie mam zadnej wiedzy.I jak tam czytam po raz kolejny twoj post to dochodze do wniosku ze mowisz o studiach , a w takim wypadku sie nie zrozumielismy
Cytuj:
A jesli chodzi o egzaminy wstepne na studia to chocbys zdal historie muzyki na 100% to i tak nie znaczy ze na studia sie dostaniesz bo decyduje egzamin z instrumentu glownego. Jesli jestes bardzo dobry to mozesz nawet miec giertychowska amnestie a i tak sie dostaniesz. Dlatego podawanie jako przyklad takich dosc specyficznych szkol nie jest chyba dobrym pomyslem.
Tak oczywiscie kolega ma racje, z tym ze na paru akademiach mozesz mi wierzyc lub nie ,biora mocno pod uwage mature z hist muz na poziomie rozszrz.
Zreszta czy biora czy nie biora i jak wyglada to niewazne , bo swoim postem nie chcialem przedstawiac zasad rekrutacji czy tez pokazywac czy zdawanie takiej matury ma jakikolwiek sens(daje jakies punkty na studia). Pozdrawiam