lordyp napisał(a):
jeśli dwie firmy działają w 2 różnych krajach to niekoniecznie mają te same koszty- kwestia podatków, utrzymania itp-
no tak, u nas są ciut niższe koszty pracy, te poza płacowe oczywiście bo to nas interesuje.
lordyp napisał(a):
masa różnych spraw , nie tylko kwestia paliwa
tak, u nas paliwo tańsze ale obie firmy pracuja na tych samych trasach, terenach, koszty mają identyczne, zakwaterowania zagranicą, koszty winiet itd
lordyp napisał(a):
- przypuszczam , że podobnie jak ja i Ty nie masz tu ZIELONEGO pojęcia o prawdziwych kosztach, Twoje dywagacje są wzięte z kapelusza, na zasadzie podobne firmy , podobne zlecenia - a ja ci powiem coś ciekawego- a wiesz ,że te same firmy mogą płacić za to samo zlecenie różne stawki w zależności od zleceniobiorcy? ?
W niemczech w tej branży działa prężnie ochrona konkurencji i związki zawodowe, nie da się tego ominąć by zlecić taniej ale omija się to tworząc w Polsce oddział firmy by zlecać za grosze, a nasze firmy transportowe wtedy płacą 1800zł i wykorzystują przepis o złym stanie firmy by zjechać legalnie poniżej mineralnej pensji na papierze.
Jednak przykład, który podaje tego nie dotyczy.
lordyp napisał(a):
embe Ty już dawno odpłynąłeś ze swoją wizją równych płac w całej EU, równych szans i zarazem spisków EU ,żeby jakiś kraj miał gorzej od innego - czasami wręcz zapominasz o uwarunkowaniach historycznych, geograficznych, o masie różnych czynników , które mają wpływ na aspekty ekonomiczne- wszystko upraszczasz i to bardzo a w dodatku w kierunku , który pasuje w Twoich rozważaniach w danym momencie
Straszny z ciebie eurosceptyk.
lordyp napisał(a):
czasami czytam tu posty , które wyglądają jak rozmowa 2 meneli pod budką z piwem - oni przecież najlepiej się znają na wszystkim od ekonomii, po wypadki lotnicze i piłkę nożną- choć z drugiej strony to nasza taka przywara- znamy sie na wszystkim
Ale to nie ma nic wspólnego z ekonomią, przecież napisze jeszcze raz, W EU NIE MA WOLNEGO RYNKU PRACY, HANDLU I PRODUKCJI !!
Jeśli uważasz że to są teorie spiskowe to już twoja sprawa, ja uważam że tak działa EU i powinniśmy dążyć do tego by nie być krajem drugiej czy trzeciej kategorii, tyle w temacie.