MMORPG.pl
https://mmorpg.pl/

Gotowanie/Kuchnia/Przepisy
https://mmorpg.pl/viewtopic.php?f=19&t=43892
Strona 8 z 21

Autor:  Piszpan [ 5 maja 2014, 08:54 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

hmm tylko ze imho kurczak ze sklepu to nic zdrowego mimo ze bez tluszczu etc. bo te bojlery skoro w 2 tyg sa gotowe na sprzedaz to musza byc faszerowane, swinie chyba az tak nie. ja kurcze ostatnie 5 dni steki z wolowiny i mam troche przesyt.

Autor:  Nyx [ 5 maja 2014, 08:57 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Dlatego od kurczaka o wiele lepszy jest indyk. Nie da się go tak nafaszerowac głównem bo by zdechk

Autor:  Highlander [ 5 maja 2014, 08:59 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

zawsze możesz nafaszerować gownem mieso z indyka jak już zdechnie :)

możecie się nie wiem jak spuszczać nad zarciem, jakie cos jest zdrowe i tak producent jak będzie chciał to zrobi jak chce a i tak rzadko kto zauważy.

Autor:  Piszpan [ 5 maja 2014, 09:07 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

high nie rozumiesz, chodzi akurat o to ze kurczaki dostaja jakies hormony bo by nie rosly tak szybko.

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 5 maja 2014, 09:12 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Ja też niezbyt lubię wieprzowinę i nie wiem co w tym dziwnego. Ale bardziej chodzi o smak niż tłucz. Mendol łódzki Żyd powinien akurat rozumieć to bardzo dobrze. :)

Autor:  Mendol [ 5 maja 2014, 09:14 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

no wieprzowina ma tyle smakow, ze ni chuja nie kumam jak mozna pisac 'nie lubie wieprzowiny' :)
widocznie malo zyda we mnie tor ;p

Autor:  Tor-Bled-Nam [ 5 maja 2014, 09:18 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Jeszcze cię z gminy wykluczą. ;) Ja toleruję schab z kością i czasem mielone, ale to tylko mieszane z wołowym w jakimś bolońskim itp.

Autor:  Mendol [ 5 maja 2014, 09:21 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

zeberka sa zajebiste, ale oczywiscie nie w stylu polskim, tylko USA.
no i pare innych czesci ciala swinki tez nadaje sie do schrupania.

Autor:  Oyci3C [ 5 maja 2014, 09:22 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Wiem moja Ty świnko *SERDUSZKA*

Autor:  Mendol [ 5 maja 2014, 09:38 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

no, ze ty w tym (i tylko tym) przypadku jestes w miare normalny to wiem ;p

ale swoja droga to ciekawe, zaczelo sie od kuchni, doszlismy do wieprzowiny i od razu widac ilu zydow na forum.
a tyle lat sie ukrywali.

Autor:  Nyx [ 5 maja 2014, 09:42 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Równie dobrze wyznawcy allah kebaba:>

Autor:  Sobtainer [ 5 maja 2014, 09:47 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Wołówa, indyk i kurczak ruchaja wieprzowine. Zupa ze swini smierdzi, zawsze, dla mnie to masakra jest. Aczkolwiek na inydku tez jest dosc ciezko jechac, wszystkie szynki wieprzowe omijac musze, ale nie raz sobie pozwole na jałowcową pikantną albo krakowską przesuszoną :)

Autor:  mrynar [ 5 maja 2014, 10:03 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

MOje ulubione miesa to steki z wolowiny, grillowana baranina i kurczak/indyk bo sie super nadaje do kuchni azjatyckiej, ale musze przyznac Mendolowi racje, ze wieprzowina jest najbardziej roznorodna z wszystkich mies i nie wyobrazam sobie zycia bez niektorych dan ze swini. Z tego powdu nie nadaje sie na muzulmanina i kipeskow idze swoja przyszlosc w allaheuropie.

Autor:  Highlander [ 5 maja 2014, 10:05 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

taki standardowy smak kurczaka jest chujowy, w kfc smakuje ok bo nie zalatuje tym chujowym posmakiem (nie, nie mowie, ze kfc jest dobre czy cos)

gotując rosół to można się zerzygac jak się widzi co z tego wylatuje.

dla mnie wieprzowina > kurczak. Wieprzowina może roznie smakować, kurole zawsze podobnie.

Autor:  Mark24 [ 5 maja 2014, 10:16 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Highlander napisał(a):

dla mnie wieprzowina > kurczak. Wieprzowina może roznie smakować, kurole zawsze podobnie.


tyż.

Szczególnie, że w UK 90% to kurczaki. Cała reszta mięs jest sprowadzona do marginesu..
A kurczaki wiadomo pompowane chemią.

Z drugiej strony jakbym miał się przejmować tak jak Sobtainer - co jest dla mnie zdrowe a czego mam unikać to pewnie z głodu bym po prostu umarł. Dawno już dałem sobie spokój z czytaniem pseudonaukowych artykułów na ten temat, które do tego są systematycznie dezaktualizowane co dekada.
Nie ma co ukrywać, życie to nieuleczalna choroba przenoszona drogą płciową.
Eskimosi jedzą sam cholesterol, nie znają warzyw - i co? I są najzdrowszą nacją na świecie. Więc myśle, że mi się nic nie stanie jak raz w miesiącu zjem burgera ze znienawidzonego Burger Kinga (btw. BK >> McDonald) ociekającego tłuszczem. ;)

Autor:  Sobtainer [ 5 maja 2014, 10:35 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

To nie jest tak, że ja się przejmuje. Ja po prostu muszę unikać cholesterolu, którego w wieprzowinie jest najwięcej niestety.

Aczkolwiek lubię wieprzowinę w postaci wędzonych kiełbas bardzo, wręcz przepadam, kabanosy/salami tak samo, uwielbiam. Tylko, że to wszystko jest mega tłuste i naszpikowane cholesterolem. Wątróbka z cebulą albo flaki to są moje ulubione dania, niestety to jest koszmar pod względem ilości tego cholesterolu, zresztą pasztety i podroby tak samo, bomba totalna.

Autor:  tomugeen [ 5 maja 2014, 10:41 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

Mogłeś jeszcze napisać, ze jest duzo cholesterolu w świni.

Autor:  sula [ 5 maja 2014, 11:22 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

cholesterol jest potrzebny, zbyt niski poziom cholesterolu wcale nie jest dobry.

Autor:  Teo [ 5 maja 2014, 11:51 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

500 g łuskanego grochu w połówkach
250 g boczku ( to można zastąpić nawet chudym mięskiem, nie koniecznie musi być boczek i tym bardziej wędzony jeśli ktoś nie lubi takiego smaku )
2 duże cebule
2 duże ziemniaki
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki majeranku ( połowę dajemy na sam koniec gotowania roztarte w rękach )
2-3 łyżki "vegety" ( takiej bez chemicznych wzmacniaczy smaku )
sól, pieprz

Groch moczymy wcześniej nawet z 6 godzin, cebule drobniutko siekamy z mięskiem/boczkiem podsmażamy, ziemniaki w drobna kostke, wszystko do gara i gotujemy powolutku jak lubimy by groch albo się rozpadł albo został cały w śladowej ilości.

smacznego

Autor:  Sobtainer [ 5 maja 2014, 12:02 ]
Tytuł:  Re: Gotowanie/Kuchnia/Przepisy

sula napisał(a):
cholesterol jest potrzebny, zbyt niski poziom cholesterolu wcale nie jest dobry.


Jeżeli mam problemy z gospodarką lipidową, to coś takiego mi raczej nie grozi :)

Strona 8 z 21 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group | Copyright © 2001-2012 MMORPG.pl Team